Cukorbetegség

Hormonhatású fogamzásgátló módszerek cukorbeteg nőknek

Fogamzásgátló tabletták (szakkifejezéssel: orális antikoncipiensek)

A hormonhatású szerek legelterjedtebb csoportját alkot­ják. Lehetnek egy- és többkomponensűek. Korábban, az egyes készítmények magasabb hormontartalmából adó­dóan nem volt ritka szedésük során tromboembóliás szövődmények kialakulása. Az újabb, alacsony hormon­tartalmú készítmények esetében ez lényegesen ritkáb­ban fordul elő, a kórelőzményben szereplő ismétlődő trombózis vagy embólia, illetve a véralvadás genetikus zavarainak fennállása azonban adásukat ellenjavallja.

A magasabb hatóanyagtartalom a szénhidrát- és zsír­anyagcserét is befolyásolhatja, az alacsony hormontar­talmú szerek anyagcsere-semleges természetűek. Ta­pasztalataink szerint 1-es típusú cukorbetegségben e sze­rek is eredményezhetik az anyagcsere labilisabbá válá­sát, az inzulinigényt azonban jelentősen általában nem emelik.

 • Egykomponensű szerek: csak gesztagén (progeszteron származék) hatóanyag komponenst tartalmaznak. Védőhatásuk gyengébb a kétkomponensű szerekéhez képest, szedésük idején áttöréses vérzések gyakrabban fordulhatnak elő. Csak gesztagént tartalmazó ún. „mi­ni” pill Pearl-indexe 0,4-2,5.
 • Két-, vagy többkomponensű szerek: ösztrogén (=női nemi hormon) és gesztagén komponenst egyaránt tar­talmaznak, egyes változataik ún. szekvenciális ható-anyagtartalmúak, azaz az egyes tabletták összetevőinek aránya a szedés során, az élettani menstruációs ciklust utánozva, változik. A kombinált fogamzásgátló tabletták Pearl-indexe 0,1-0,9 közötti.
 • Sürgősségi (esemény utáni, szakkifejezéssel: posztkoitális) tabletták: nagy adagú, tabletta formában al­kalmazható gesztagént A gyógyszer be­vétele az aktus utáni néhány órában szükséges. Magas hormontartalma a korai szakban megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Jelentősek anyagcserehatásai is: a vércukorszintet jelentősen emelhetik.

Hormontartalmú fogamzásgátló hüvelyi gyűrű hatását helyileg fejti ki, szisztémás hormonhatással nem, vagy alig kell számolnunk. Olyan esetekben is sor kerülhet alkalmazásukra, amikor szisztémás hormonha­tású szer (pl. fogamzásgátló tabletta) adása ellenjavallt. Eredményességéről hosszú távú tapasztalatok ez idő sze­rint még nem állnak rendelkezésre, az anyagcserét a ren­delkezésre álló adatok szerint érdemben nem befolyá­solják.

Nagy dózisú, depo-hatású, gesztagént tartalmazó olajos injekció

Egy injekció beadása kb. 3 havi fogamzásgátlást biztosít. Pearl-indexe igen jó (1 alatti). Cukorbetegek számára al­kalmazása nem tanácsolható, mivel anyagcserehatásai jelentősek lehetnek. A vércukrot általában emeli, ennek mértéke azonban előre nem számítható ki.

Milyen méhen belüli eszközökről érdemes tudni?

A hormontartalmú tabletták mellett napjainkban – hosszú távú fogamzásgátlásra – a legelterjedtebben alkalma­zott módszer. Biztonságos, Pearl-indexe 0,1-0,4 közötti. Általában már szült nők esetében alkalmazzák, szövődményként, ritkán, méhűri gyulladások, rendellenes vér­zések fordulhatnak elő. A kívánttól elmaradó anyagcsere állapot hajlamosíthat gyulladások kialakulására, ezért IUD felhelyezése előtt az anyagcsere hosszabb tá­vú áttekintése és a legmegfelelőbb fogamzásgátló mód­szer megválasztásának, ennek tükrében történő mér­legelése tanácsolt.

Előfordulhat a terhesség spirál mellett?

Terhesség nagyon ritkán IUD hasz­nálata mellett is előfordul, az eszközhasználat ellenére kialakuló terhesség önmagában nem képezi a terhesség kiviselésének ellenjavallatát.) Az IUD-ket újabban egyenletesen, lassan felszabaduló hormonbevonattal kombinálják, ami a nem kívánt terhesség elhárítását még biztonságosabbá teszi.

Sterilizáció

A méhkürt (tuba uterína) lekötése, vagy laparoszkópos úton, lézerrel történő lezárása. Előnye és hátránya is az esetek túlnyomó többségében visszafordíthatatlan voltá­ban rejlik. (A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy – a maitól eltérő, korábban használt műtéti megoldások után – „sterilizációt” követően is előfordult terhesség bekövetkezése. Felismerésükre, éppen a beavatkozás biztonságosságának tudatában, rendszerint későn került sor, és nagyfokú veszélyeztetettséget jelentett mind az anya, mind a magzat számára).

Jegyezzük meg! Elsősorban olyan esetekben ajánlott, amikor a ter­hesség kiviselése az egészségét veszélyeztető hatása foly­tán orvosi szempontból ellenjavallt.

Nem orvosi javallat­tal, hanem „kényelmi” szempontok alapján történő vég­zését a magunk részéről megfontolandónak tartjuk: mindkettőnk praxisában előfordult, hogy hosszú időn keresztül, harmonikus kapcsolatban élő pár nőtagja ste­rilizáció mellett döntött. A műtét elvégzése utáni években a pár szétvált, mindketten új kapcsolatot kezdtek, s az asszony új társa gyermeket szeretett volna.

Milyen módszereket javasolnak a szakemberek cukorbetegség esetén?

A diabétesz szempontjából fokozott kockázati cso­portba tartozók (ideértve az előző terhességük során gesztációs cukorbetegnek bizonyuló asszonyokat is, te­kintet nélkül a szénhidrát-anyagcsere szülést követő álla­potára) esetében az alábbi módszereket javasoljuk:

Fogamzásgátló módszerek

Természetes eljárások

 • Naptár vagy ritmus módszer
 • Megszakított közösülés
 • A szoptatás „védő” hatásának kihasználása

Barrier módszerek

 • Óvszer
 • Hüvelyi pesszárium
 • Helyileg ható spermicidek (hüvelykúp, krém, tabletta)
 • A fenti módszerek (óvszer + pesszárium + spermi­cidek) kombinációja

Fogamzásgátló tabletták

 • Egykomponensű szerek
 • Két- vagy többkomponensű szerek
 • Sürgősségi tabletták

Egyéb:

 • Hormonhatású fogamzásgátló hüvelyi gyűrű
 • Nagy dózisú olajos injekció
 • Sterilizáció

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy az összefoglalásban szereplők ajánlást jelentenek, a konkrét választást minden esetben egyénre szabottan, a nőgyógyásszal és – cukorbetegség fennállása esetén – a diabéteszt kezelő orvossal való konzultáció alapján kell meg­hozni.

Ajánlott fogamzásgátlási módszerek dia­béteszes nők számára

Még nem szült nőknél:

 • Alacsony ösztrogén, 3. vagy 4. generációs gesztagén tar­talmú* monofázisos tabletta. Ellenjavallt: előrehaladott kisér-szövődmény fennállása, illetve trombózishajlam, vagy kórelőzményben szereplő trombo-embóliás megbetegedések esetén.
 • Alternatív lehetőség: hüvelyi hormonbevitel (NuvaRing), eset­leg csak gesztagén tartalmú depó injekció. Az ellenjavallatok ez esetben is azonosak az előzőével.
 • Barrier módszerek
 • Méhen belüli eszköz (spirál): olyan esetekben, ha súlyos fokú kisér-szövődmény áll fenn, illetve a nő a későbbiekben sem kíván szülni.

Családtervezést befejezett nőknél

 • Méhen belüli eszköz
 • Méhkürt lekötés (tuba sterilizáció)
 • Barrier módszerek
 • Érszövődmény-mentes esetekben, ritkán, egyedi mérlegelés alapján hormonális fogamzásgátlás is szóba jöhet, alacsony hormontartalmú monofázisos készítmények alkalmazásával

Szoptatás idején

 • Méhen belüli eszköz
 • Csak gesztagén tartalmú tabletta („Mini-pill”)

A javaslat megegyezik a családtervezést már befejezett l-es típusú diabéteszeseknél felsoroltakkal.

A korai szexuális felvilágosítás jelentősége cukorbeteg fiatalok esetében

A szexuális felvilágosítás ideje és módja nem cukorbeteg fiatalok esetében is meghatározó lehet további életvezetésükre. Cukorbetegeknél jelentősége még nagyobb, elsősorban leányok esetében, hiszen egy esetleges nem kívánt terhesség egészségi következményeivel nekik kell számolniuk. Az idejekorán történő, az érettségi állapot­nak megfelelő felvilágosítás napjaink felgyorsult életrit­musában még nagyobb hangsúlyt kap, ha figyelembe vesszük, hogy a szexualitás témája már kisiskolások kö­rében sem ritka.

Amit a szülőnek, családnak, kezelőorvosnak és egészségügyi személyzetnek a kérdéskörrel kapcsolatban ismertetnie kell!

 • a cukorbetegség hatása a nemi érésre
 • a női menstruációs ciklus (és a cukorbetegség össze­függései)
 • a szexuális kapcsolat nyújtotta öröm és veszélyforrás
 • a cukorbetegség késői szövődményei
 • az anya felelőssége saját és leendő gyermeke egészsé­géért
 • a cukorbetegség párkapcsolatokat érintő lehetséges hatásai
 • a biztonságos védekezés lehetőségei
 • a gyakori párváltogatás (promiszkuitás) veszélyei

Fontos tudni, hogy egyszeri együttlét is vezethet terhesség bekövetkezéséhez, a gyors, alkalmi aktu­sok helyett biztonságosabb a hosszan tartó, lelki harmónián – is – alapuló párkapcsolat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.