Fittség

A Q10 vitamin fontos szerepe életünkben

Q10: A Q10 rendszeres fogyasztása számos egészségi probléma kialakulását csökkenti, illetve azokat elkerülhetővé teszi. A Q10 mindenekelőtt azért értékes, mert hatása révén már nem is kerül sor arra, hogy szervezetünk fájdalomról szóló hírnököt küldjön tudatunknak. Talán minden más hatóanyagnál nagyobb mértékben javítja az életminőséget. Gyógyító és megelőző hatású, elsősorban a sejtek szintjén.

Sejtjeink segítőtársa

A Q10 igen hatékony antioxidáns, amely képes pótolni a sejtek bioenergetikai hiányosságát. Ezért hatására jelentős mértékben javul a szívműködés. Épp ezért a Q10 szedése időskorban nélkülözhetetlen. Igen fontos a membránstabilizáló hatása. Ez létfontosságú az izomműködés, elsősorban a szívműködés szempontjából. A szívműködés romlásának hátterében csaknem mindig a Q10 hiánya húzódik meg. Q10 nélkül nincs energiatermelés, s így nincs élet sem.

Q10 koenzim halakban található meg! Negyvenes éveinktől kezdődően fokozatosan csökken a szervezet saját Q10 szintézise, ezért kiegészítésre szorulunk. Negyven év fölött csaknem mindenkinek csökken a Q10-termelése, mert a szervezet bizonyos idő elteltével már nem képes arra, hogy a Q koenzimet értékes Q 10-zé alakítsa át, aminek hiánya mégoly kiegyensúlyozott és sokoldalú táplálkozással sem pótolható.

Betegségek, melyekért a Q10 hiány a felelős

Cukorbetegség esetén a szervezet még jelentősebb mennyiségű Q10-et használ fel, ezért a cukorbetegek többségénél Q10-hiány mutatható ki. A túlsúlyosakra ugyancsak jellemző, hogy jelentős mértékű Q10-hiányban szenvednek, viszont jelentős mértékben csökken testsúlyuk étrendváltozás nélkül is, ha kellő mennyiségű Q10 jut a szervezetükbe, és így Q10-szintjük normalizálódik.

Erős immunrendszer ugyancsak nem képzelhető el Q10 hiányában. Az oxidációs hatásokat előidéző stressz elkerülése ugyancsak elő-feltétele a hosszabb, s mindenekelőtt az egészségesebb életnek.

Cukorszint mérése

Ha a szervezetben kellő mennyiségű Q10 áll rendelkezésre, mindig ott fejti ki hatását, ahol valamiféle probléma vagy túlterhelés lép fel, így gondoskodik számunkra erős védelemről. Minél nagyobb a szervezetben a Q10-hiány, annál gyorsabban és hatásosabban mutatkozik a Q10 szedésével elérhető javulás. Végső soron minden betegség a bioenergia zavarának következménye, épp ezért nélkülözhetetlen a Q10. Ezért szinte valamennyi betegség esetében javulás tapasztalható Q10 szedése után.

Nem csak idősebbeknek kell rendszeresen fogyasztaniuk Q10-et, a sportolók is jelentős mértékben profitálnak energianövelő hatásából. A Q10 energiát juttat a sejtekbe, védi azokat, és gondoskodik működésük eredményességéről.

Mi állhat a háttérben?

A Q10-hiány okának hátterében elsősorban a stressz, a fogyókúra, az öregedés, a betegség, a helytelen táplálkozás állhat, vagy az igen nagy megterhelést igénylő sporttevékenység. A Q10 hatásos segítséget nyújt szívbetegségek, szívkoszorúér-meszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, túlsúly, idegrendszeri megbetegedések, agyvérzés, depresszió, sebgyógyulás, neurodermatitis, pikkelysömör és reuma esetén. Hatása annak köszönhető, hogy a Q10 segítségével a cellákban az oxigénből lényegesen több energia keletkezik, s így javul a szervezet teljesítőképessége.

Napi adagja 30-100 milligramm, ez azonban szívizomgyengeség esetén vagy terápiás céllal akár 400-500 milligrammra is növelhető. Túladagolási probléma nem ismeretes.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.