Cukorbetegség

Tanulmányok a cukorbetegség megelőzésére és leküzdésére!

Jegyezzük meg! Tíz alapelvet kell megérteni ahhoz, hogy uralni tudjuk saját vércukorszintünket.

Ebből kilenc nélkülözhetetlen a diabétesz és a metabolikus szindróma okozta károsodások megszüntetéséhez, a szabadon választható tizedik pedig még egy lépéssel továbbmegy az antidiabetikus akciótervemben, hogy átprogramozza a géneket a jó egészség eléréséhez. A leggyorsabban ezeknek az alapelveknek az alkalmazásával küzdhető le a diabétesz, és a legbiztosabban így előzhető meg.

Az alacsony glikémiás terhelésű étrend – zsinórmérték a stabil vércukorszint eléréséhez

Már megnéztük, miként alakul ki a cukorbetegség, és hogy az egyes számú célunk, annak az étrendnek a megtartása, ami a vérglükózszintet a lehető legstabilabban, az inzulinszükségletet pedig alacsonyan tartja. A kérdés az, hogyan tegyük mindezt?

Kevesebb szénhidrát és cukor!
Kevesebb szénhidrát és cukor!

Egy élelmiszer – vagy egy étek – vérglükózszintre kifejtett teljes hatásának legpontosabb mérésére a glikémiás terhelés (GL) szolgál. Ez az úgynevezett glikémiás indexen (Gl-n) alapul. Azoknak a szénhidráttartalmú élelmiszerereknek, amelyeknek a cukortartalma lassabban szívódik fel a szervezetben, alacsony a Gl-jük. A GL-t a GI és az ételadag nagysága alapján számítjuk ki, így könnyen áttekinthető, melyik ételt milyen mennyiségben a legjobb fogyasztani.

Ezért fontos a glikémiás terhelés

A cukorbetegséget sokkal hatékonyabban meg lehet szüntetni, ha tisztában vagyunk az ételek glikémiás terhelésével és azzal, hogyan lehet ezt csökkenteni, mint ha egyszerűen kevesebb cukrot vagy szénhidrátot fogyasztanánk – vagy alacsony glikémiás indexű ételeket ennénk.

Egy közelmúltban, Európában készített több mint 37 000 ember bevonásával készült tanulmány szerint a diabétesz kockázatát legjobban az elfogyasztott ételek glikémiás terhelése jósolja be.! Egy másik tanulmány szerint nagyon pontosan megjósolható ez alapján a glikozilált hemoglobin szintje.

Egy élvonalbeli, diabétesszel foglalkozó folyóiratban nemrég megjelent áttekintés pedig egyenesen azt állítja, hogy az étrendnek ez az a tulajdonsága, amely alapján a metabolikus szindrómához társuló anyagcsere-betegségek kockázata a leginkább előrejelezhető.

Egy 2009-ben készített, 11 elsőosztályú tanulmányt feldolgozó cikk arra a következtetésre jutott, hogy az alacsony glikémiás étrend a diabétesz ellen hat, és anélkül csökkenti a glikozilált hemoglobin szintjét, hogy hipogíikémiát (vércukorszint-zuhanást) okozna. Ez az elképzelhető legjobb dolog, ami a vércukorszint egyensúlyát illeti. Alább egy válogatás található a számtalan tanulmányból, amelyek azt találták, hogy az alacsony GL étrend jobb a szénhidrátban gazdag, zsírszegény étrendhez képest a 2-es típusú diabétesz kordában tartásában és kezelésében.

Kutatási bizonyítékok

1. tanulmány

Az emberek egyik csoportja alacsony glikémiás étrendet, míg egy másik, hagyományos zsír- és kalóriaszegény diétát követett (az egészséges élelmiszerek Kanadában kiadott kalauza alapján). Az alacsony glikémiás terhelésű diéta hat hónapja után az emberek nemcsak több súlyt adtak le, hanem nagyobb javulás történt a másfélszer nagyobb valószínűséggel alakult ki cukorbetegség az alacsony GL étrendet követőkhöz képest. J. Salmeron, et al. Journal of the American Medical Association

2. Tanulmány

Tizenöt önkéntes alacsony GL étrendet követett 12 hétig, míg 15 másik hagyományos zsír- és kalóriaszegény étrendet folytatott. Mindkét étrend ugyanannyi kalóriát tartalmazott. Az önkéntesek ezután újabb 12 hétre áttértek a másik étrendre. Az éhgyomri inzulin koncentrációja szignifikánsan alacsonyabb volt az alacsony GL csoportban. Az alacsonyabb éhgyomri inzulinszint összefüggésbe hozható az elhízás, a diabétesz és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával. M. Slabber, et al. American Journal ofClinical Nutrition,

3. Tanulmány

Ebben a 85 059 nőt bevonó kutatásban azt találták, a szén-hidrátszegény diéta jobb a diabétesz megelőzésében, mint a zsírszegény diéta. A vizsgálatban több mint 20 éven át követték nyomon a nőket, és azt találták, hogy azok, akik kevesebb szénhidrátot ettek, és a zsír és fehérje többségét zöldségfélékből nyerték, kevésbé voltak kitéve a diabétesz kockázatának. Ez az én alacsony GL diétámnak felel meg, és még több bizonyítékot szolgáltat arra, hogy ez a cukorbetegség megelőzésének legjobb módja. T. Halton, et al. American Journal of Clinical Nutrition.

Azonban nem mindegyik „alacsony glikémiás terhelésűnek nevezett” étrenddel érhető el ugyanaz a hatás. Ehhez hasonlóan mondhatnánk azt is, hogy nem mindegyik „kalóriaszegény” diétának ugyanaz a hatása. Az egyikben lehet, hogy 500, a másikban 1000 kalóriáról van szó. Ez a kalóriamennyiség származhat különféle élelmiszercsoportból, bizonyos kalóriaszegény diéták például szigorúan zsírmentesek.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.