Panaszok és kezelésük

A cukorbetegség helyes kezelése

Ne számítsunk arra, hogy belátható időn belül legyőzhető a cukorbetegség. Az öröklött hajlam és az életmódbeli tényezők együttese által okozott betegség egy bizonyos pontig még megelőzhető, bár a betegek egyre növekvő száma alapján ezt talán nehéz elhinni. Miután azonban megállapították a rendellenességet, a kezelés egyre nehezebb feladattá válik, különösen mert a betegség előrehaladtával a szájon át szedett gyógyszerek hatásos­sága csökken.

A vércukorszint egészséges szinten tartása nagyon fontos ahhoz, hogy el lehessen kerülni a problémákat – például az idegkárosodást -, illetve idővel az olyan szövődményeket is, mint a vakság vagy az üszkösödés. Ugyanilyen fontos, hogy ügyeljünk a szív egészségére, mivel a cukorbetegek többségét végül szívbetegség viszi el – létfontos­ságú tehát ügyelni arra, hogy a vérnyomás és a koleszterinszint normális értékű legyen.

Szájon át szedett gyógyszerek

Orvosa először valószínűleg az étrend megváltoztatásával és rendsze­res testmozgás beiktatásával próbálja majd lejjebb szorítani a vércukorszintet; sajnos azon­ban meglehetősen kicsi azok aránya, akik ennek révén képe­sek hosszabb időn át elkerülni a gyógyszerszedést.

Ma már sokféle gyógyszert ismerünk, s orvosa ezeket önmagukban vagy kombinálva is alkalmaz­hatja. A szakemberek egyet­értenek abban, hogy először a metforminnal érdemes pró­bálkozni: huszonkilenc klinikai vizsgálat eredményeit elemezve kiderült, hogy jelentősen csök­kenti a halálozások és az olyan szövődmények számát, mint a szemben az ideghártya vagy az idegek károsodása, továbbá minden más módszernél haté­konyabban tartja karban a vércukorszintet, a koleszterin­szintet, a vérnyomást és a test­súlyt.

Mivel a cukorbetegség idővel rosszabbodó jellegű betegség, gyógyszerek többségére igaz, hogy minél tovább szedik őket, annál kevésbé lesznek hatéko­nyak.

MELYIK ÉTRENDI STRATÉGIA A LEGJOBB?

A válasz sajnos ennyi: nem tudjuk. Erre a következtetésre jutottak a szakemberek, miután összegezték 18, összesen 1467 fő bevonásával végzett vizsgálat eredményét. A részt­vevők különféle étrendeket alkalmaztak, például zsírszegény/ szénhidrátdús, zsírdús/szénhidrátszegény, illetve csökkentett kalóriatartalmú összeállításokat is. A kutatások áttekintése után a szakértők csak annyit tudtak megállapítani, hogy a test­mozgás jót tesz a vércukorszint szabályozása szempontjából, és hogy „égető szükség” volna az étrendet alaposabban vizsgáló kutatásokra. Mindazonáltal nehéz lenne olyan orvost vagy táplálkozási szakembert találni, aki érveket tudna felhozni a zöldségben, gyümölcsben, hüvelyesekben és szemes gabo­nában gazdag étrend ellen.

Inzulin

Ha szervezeté­nek inzulintermelő sejtjei (amelyek a hasnyálmirigyben vannak) kezdenek kimerülni, előbb-utóbb injekció formájá­ban kell majd pótolni ezt a hormont. Az, hogy emberi vagy állati eredetű inzulint kap-e, tulajdonképpen lényeg­telen, bár az állati általában olcsóbb. Negyvenöt kutatás eredményeinek elemzése alap­ján nem sikerült jelentős kü­lönbséget kimutatni a vércu­korszint szabályozása, illetve a hirtelen vércukorszintesések száma között, akár állati (sertés-), akár emberi eredetű inzulint használtak, és a mel­lékhatások terén sem volt ta­pasztalható eltérés. (Egyébként ez a két leggyakrabban vizsgált változat.)

Testmozgás

A mozgás nem fogja „kigyógyítani” a cukorbetegségből, viszont se­gíthet abban, hogy sejtjei érzé­kenyebbek legyenek az inzulin­ra, ami pedig természetes módon csökkenti a vércukor­szintet. A szakértők 14 olyan klinikai vizsgálat adatait ele­mezték, amelyben 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, testmozgást végző, illetve nem végző betegeket hasonlítottak össze. A mozgók hemoglobin Alc-szintje (amely a vércukor­szint átlagos értékét jelzi) 0,6 százalékponttal csökkent, ami jelentős változásnak számít. Ezek az emberek emellett sok­kal érzékenyebbek lettek az in­zulinra, és trigliceridszintjük is alacsonyabb lett.

Ha azon töpreng, hogy foko­zott oxigénfogyasztással járó aerob gyakorlatokat végez­zen-e, vagy inkább súlyokat emeljen, a válaszunk az, hogy tegye mindkettőt. A hemoglo­bin Alc szintje kétheti gyalog­lógépes vagy kerékpáros edzés után átlagosan 0,51 százalék­ponttal csökkent, míg a súlyzózógépen edzők körében átla­gosan 0,38 százalékpontos javulás volt kimutatható. A mindkétfajta testmozgást végzőknél további 0,46 pontos százalékjavulást mértek.

Mivel a testmozgás során az izmok gyorsan fogyasztják a vércukrot, még az is elkép­zelhető, hogy az egyik injekci­ót kiválthatja egy edzéssel. Ezt azoban beszélje meg orvosával – legyen egyensúlyban az inzu­linadag és a testmozgás, külön­ben veszélyesen leeshet a vér­cukorszint!

Fogyás

Ha testsúlya 10 százalékkal csökken, akkor éhgyomri vércukorszintje akár 26 százalékkal csökkenhet, és jelentősen kisebb lehet a vér­nyomása, a koleszterin- és a trigliceridszintje is. Ezek hatá­sára csökkenni fog a szívbeteg­ség és az egyéb, a cukorbeteg­ség szövődményeként föllépő problémák kockázata. Ha Ön szélsőségesen túlsúlyos, fonto­lóra veheti a gyomorszűkítő műtétet, amelynek során a sebész kis tasakká szűkíti a gyomrot, így az jóval kevesebb ételt képes befogadni, s hama­rabb kialakul a telítettségérzet.

Az operáció a frissen diag­nosztizált súlyosan túlsúlyos cukorbetegek 73 százalékát gyakorlatilag kigyógyította az állapotból. Ám a beavatkozás­ba nem szabad gondolkozás nélkül beleugrani, mivel meglehetősen kockázatos

DIABÉTESZT MEGELŐZŐ ÁLLAPOT ESETÉN: TESTMOZGÁS ÉS KEVESEBB KALÓRIA

Ha már kialakult az inzulinrezisztencia, azaz a cukorbetegséget megelőző állapot, a prediabétesz, akkor nagyobb a veszélye annak, hogy fellép a tényleges cukorbetegség is. Ha zsír- és kalóriaszegény étrendre tér át és heti 2X2 órát mozog, 58 szá­zalékkal csökkentheti a kockázatot. Egy a cukorbetegség meg­előzését magas kockázatú személyek körében felmérő nagy hatású vizsgálat szerint a megfelelő étrendre és mozgási prog­ramra átállított emberek közül három év alatt csak 14 százalék esetében alakult ki cukorbetegség, szemben az életmódot nem változtató csoport 30 százalékával és az azonos életmód mellett metformint szedők 22 százalékával. Az étrend/testmoz­gás kombináció még hatékonyabb volt a 60 évesek és az ennél idősebbek körében: itt 71 százalékkal csökkent a kockázat.

A cukorbetegség megelőzése céljából előírt étrenddel és testmozgással csak az a baj, hogy a legtöbben nem tartják be ezeket. Sokkal nagyobb tehát a valószínűsége, hogy orvosa inkább metformint fog felírni. Ugyanez a vizsgálat azt is meg­állapította, hogy a metformin szedése három év alatt 31 száza­lékkal csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát, ám 60 éves vagy idősebb személyek esetében ennél jóval kisebb a hatékonysága.

Fahéj

Laboratóriumi vizsgálatok szerint ez az illatos fűszer fokozza a sejtek inzulin iránti érzékenységét, vagyis se­gíti azokat abban, hogy több cukrot vegyenek föl a vérből. Bár cukorbetegek körében még csak kisszámú vizsgálatot vé­geztek a fahéj hatására vonat­kozóan, a legtöbb azt találta, hogy a fahéj bevitel növelése valóban csökkenti a vércukor­szintet. Egy felmérés például kimutatta, hogy a napi 1 gramm (nagyjából XU teáska­nál) fahéjat fogyasztó szemé­lyek vércukorszintje 40 nap után átlagosan 8,7 mmol/1 volt, míg a placebót kapott kontrollcsoportban 12,4 mmol/l-t mértek. A napi 1 g-ot azonban ne lépje túl: két másik vizsgálat magasabb dózis ese­tén is hasonló hatást mért.

Lézeres műtét a szemet érintő szövődményekre

A cukorbetegség veszélyezteti a szemet; a diabéteszes retino-pathiának nevezett állapot vakságot is okozhat. A lézeres fotokoagulációnak nevezett el­járás során a lézerrel több száz parányi ponton apró égetést végeznek az ideghártyán, hogy ezzel gátolják meg a rendelle­nes érképződést – így sok eset­ben megelőzhető a látásvesz­tés. Ha pedig úgynevezett makulaödéma lép fel, azaz az erekből szivárgó vér miatt megduzzad a retina, fokális lézeres műtétet javasolnak, amelynek lényege, hogy lezárja az erek „lékeit”. Ezekkel kap­csolatban szakorvos tud tájé­koztatást adni.

Idegfájdalomra antidepresszánsok és kapszaicinkrém

Nincsenek olyan gyógyszerek, amelyeket kifejezetten a diabéteszes neuropathia, azaz a cu­korbetegséggel járó s olykor szörnyű fájdalmakat okozó idegkárosodás ellen ajánlanak. Szakemberek azonban 25 vizs­gálat elemzése után azt talál­ták, hogy érdemes először anti-depresszánst szedni, mellette pedig kapszaicintartalmú kré­met használni helyileg, amely gátolja az idegeket a fájdalom­jelek továbbításában. A fájda­lom csillapítására a triciklikus antidepresszánsok, mint a dezipramin, az imipramin és az amitriptilin, sokkal hatáso­sabbnak bizonyultak az újabb fajta antidepresszánsokhoz képest.

Cukorbetegség elleni gyógyszerek

Annak eldöntése, hogy melyik gyógyszer vagy gyógyszer-kombináció a legmegfelelőbb Önnek, meglehetősen összetett feladat az orvos számára, mivel a különböző szerek más-más módon hatnak, és mindegyiknek egyedi mellékhatásai vannak. íme néhány ismertebb szer hatása

Metformin

Vérnyomás: a szisztolés és a diasztolés nyo­mást is átlagosan 5 Hgmm-rel csökkenti. LDL-koleszterin-szint: átlagosan 0,25 mmol/l-rel csökkenti. HDL-koleszterin-szint: nem hat rá. Trigliceridszint: átl. 0,25 mmol/l-rel csökkenti. Hypoglykaemiás epizódok: előfordulhatnak. HbA1c: átlagosan 1 százalékponttal csökkenti. Testsúly: nem hat rá.
Mellékhatások: több emésztőrendszeri problé­ma (émelygés, felfúvódás, hányás és hasfájás), mint bármelyik más szer esetében.
LDL-koleszterin-szint: átlagosan 0,25 mmol/l-rel csökkenti.
HDL-koleszterin-szint: nem hat rá.
Trigliceridszint: átl. 0,25 mmol/l-rel csökkenti.
Hypoglykaemiás epizódok: előfordulhatnak.
HbA1c: átlagosan 1 százalékponttal csökkenti.
Testsúly: nem hat rá.

Mellékhatások: több emésztőrendszeri problé­ma (émelygés, felfúvódás, hányás és hasfájás), mint bármelyik más szer esetében.

Második generációs szulfonamidok

Glipizid, gliburid, mikronizált gliburid
Vérnyomás: a szisztolés és a diasztolés nyo­mást is átlagosan 5 Hgmm-rel csökkentik.
LDL-koleszterin-szint: általában csökkentik.
HDL-koleszterin-szint: nem hatnak rá.
Trigliceridszint: nem vizsgálták.
Hypoglykaemiás epizódok: 4-9 százalékkal gyakoribbak, mint a metforminnal vagy tiazolidindionokkal kezelt személyek esetében.
HbA1c: átlagosan 1 százalékponttal csökkentik.
Testsúly: 2-5 kg hízás.

Mellékhatások: hasmenés, émelygés, hasfá­jás, székrekedés, viszketés, hányás, kiütések, szédülés, felfájás, hypoglykaemia.

Alfa-glükozidáz-gátlók

Akarbóz, miglitol
Vérnyomás: nem vizsgálták.
LDL-koleszterin-szint: nem hatnak rá.
HDL-koleszterin-szint: nem hatnak rá.
Trigliceridszint: átlagosan 0,25-0,75 mmol/l-rel csökkenti (akarbóz).
Hypoglykaemiás epizódok: előfordulhatnak.
HbA1c: átlagosan 1 százalékponttal csökkentik.
Testsúly: nem hat rá (akarbóz).

Mellékhatások: felfúvódás, hasmenés, hypoglykaemia.

Meglitinidek

Nateglinid, repaglinid
Vérnyomás: nem vizsgálták.
LDL-koleszterin-szint: nem hatnak rá.
HDL-koleszterin-szint: nem hatnak rá.
Trigliceridszint: nem vizsgálták (nateglinid); átl. 0,25-0,75 mmol/l-rel csökkenti (repaglinid).
Hypoglykaemiás epizódok: előfordulhatnak (nateglinid); 4-9 százalékkal gyakoribbak, mint a metforminnal vagy a tiazolidindionokkal kezelt személyek esetében (repaglinid).
HbA1c: átlagosan 0,5 (nateglinid), illetve 1 szá­zalékponttal (repaglinid) csökkentik.
Testsúly: nem vizsgálták.

Mellékhatások: hypoglykaemia, hízás, émely­gés, fejfájás.

Tiazolidindionok

Pioglitazon
Vérnyomás: a szisztolés és a diasztolés nyomást is átlagosan 5 Hgmm-rel csökkentik.
LDL-koleszterin-szint: átlagosan 0,25-0,30 mmol/l-rel növelik.
HDL-koleszterin-szint: átlagosan 0,02-0,12 mmol/l-rel növeli (pioglitazon).
Trigliceridszint: átlagosan 0,38-1,33 mmol/l-rel csökkenti (pioglitazon).
Hypoglykaemiás epizódok: előfordulhatnak.
HbA1c: átlagosan 1 százalékponttal csökkentik.
Testsúly: 1-5 kg hízás a metforminhoz képest; 3 kg hízás az akarbózhoz és a repaglinidhez képest.

Mellékhatások: nagyobb a kockázata a szívro­hamnak, valamint az epekő, illetve lábdagadás miatti kórházba kerülésnek; pangásos szívelég­telenség, enyhe vérszegénység, nagyobb mér­tékben fokozhatják a csonttömegvesztést

Megoldást jelenthet még:

Króm: Ezen ásványi anyag kis adagjai segíthetnek a vércu­korszint normális értéken tar­tásában, ám egyes kutatások szerint csak azok esetében, akiknek a szervezetében nincs elég ebből az ásványból.

Halolajkapszula: A vércukorszintet nem befo­lyásolja ugyan, ám e kiegészítő segíthet csökkenteni a szívro­ham kockázatát – ami rendkí­vül fontos, hiszen a cukorbete­gek többsége szívbetegségben hal meg. A halolaj csökkenti a vérben a triglicerideknek nevezett zsírok szintjét. A napi 3-18 g halolajat fogyasztó sze­mélyek trigliceridszintje átla­gosan 0,6 mmol/l-rel csökken.

A tévhitekkel ellentétben nem segítenek:

Kínai gyógynövé­nyek: A szent bazsalikom (Ocitnum sanctum), a qidan tongmai, a xianzhen pian, a hagyományos kínai formula (TCT), a huoxue kiantang pingshi és az inolter nevű gyógynövények túl hatékonyan csökkentik a vércukorszintet, így szedésük mellett többnyire nő a hypoglykaemia veszélye.

Pioglitazon: Ezt a gyógyszert világszerte sok mil­lióan szedik, ám egy nagy eset­számú vizsgálat szerint nem sokat javít az egészségen, rá­adásul komoly mellékhatásai vannak: lábdagadás, szívelég­telenség, hízás.

Jó tanács: A cukorbetegség és a depresszió szorosan összetartozik. A cukorbetegek körében nagy a veszély, hogy súlyos dep­resszióssá váljanak, a súlyos depressziósok esetében pedig magas a cukorbetegség kiala­kulásának kockázata. Minél súlyosabb egy személy de­pressziója, annál rosszabbak a vércukorszintértékei, és an­nál súlyosabb a cukorbetegsé­ge és annak szövődményei. Ha attól tart, hogy depressziós, beszéljen róla orvosával.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.