Cukorbetegség

Szuperrostok – Felezzük meg a vércukorszintünket!

Bizonyos rostok különösen hasznosak diabéteszesek vagy azok számára, akik el akarják kerülni ennek kockázatát. Az általunk javasolt szuperrostok a következők:

1. Glükomannán – A jóllakottság érzetét növeli

Ázsiában széles körben használnak, Európában azonban nem. A glükomannán 50-szer annyi vizet von magához, mint a búzakorpa, ezzel megnöveli az étel tömegét és tovább fenntartja a jóllakottság érzetét.

Erősen nedvszívó tulajdonsága miatt nagyon fontos, hogy sok vízzel együtt fogyasszuk. Ez a nedvszívó tulajdonság két dolgot jelent: először is segít közömbösíteni a koleszterint azáltal, hogy a tápcsatornában hozzákapcsolódik; másodszor pedig – és ez a glükomannán igazi értéke – képes csökkenteni az ételek glikémiás terhelését, ezáltal segítve a vércukorszint egyensúlyba hozását.

Glükomannán

Pompás segítséget nyújt az egészséges fogyáshoz is. Két tanulmány – egyiket Japánban, a másikat az Egyesült Államokban végezték – arról számolt be, hogy napi 3 gramm glükomannán szedése hetente 450 gramm fogyástöbbletet jelentett.

Kutatási eredmények! Egy 2005-ben készített, az addigi összes tanulmányt áttekintő összefoglaló cikkben arra a következtetésre jutottak, hogy: „a túlsúlyos és elhízott személyek a napi 2-4 gramm glükomannánt jól tolerálták, és jelentős súlycsökkenés következett be náluk”

Ekkora hatás eléréséhez mintegy 3 grammra, vagyis 1 teás-kanálnyira van szükség. Ez napi két-három alkalommal az étkezések előtt beszedett három kapszulával egyenértékű. Számos európai országban a gíükomannán önmagában nem kapható, a kígyópálmagumó kivonata viszont igen. A kígyópálma-kivonat hozzávetőleg 60% glükomannánt tartalmaz, tehát napi 5 gramm szedése 3 gramm glüko-mannánnal egyenértékű, vagyis étkezések előtt 5 kapszulára, vagy 5 púpozott teáskanálnyira van szükség.

2. PGX – a rostok királya

Még a glükomannánnál is van jobb. A legrendkívülibb eredményeket az úgynevezett PGX különleges szuperrostokkal kapcsolatban mutatták be. Ez a legnagyobb vízfelszívó-képességű rost, amelyet úgy hoztak létre, hogy glükomannánt reagáltattak más növényi rostokkal (a moszatokban lévő alginsavval és xantángumival). A PGX egy kapszula formájában is kapható por. Ha naponta kétszer-háromszor étkezések előtt l-l púpozott teáskanállal egy pohár vízbe teszünk belőle, lényegesen csökkenthetjük az étvágyunkat, és az éppen elfogyasztandó étel glikémiás terhelését.

A Sydney-i Egyetemem dolgozó Jenny Brand-Miller-nek fontos szerepe volt az alacsony GL táplálkozás népszerűsítésében. Egyik tanulmányában azt találta, hogy 5 gramm PGX egy pohár vízbe keverve reggeli előtt, közben vagy közvetlenül azután elfogyasztva mintegy egynegyedére szorította vissza az étel glikémiás értékét.

Egy kísérletben diabéteszes patkányok ételéhez PGX rostot adtak, és azt találták, hogy ez jelentősen csökkentette az inzulinrezisztenciát, a koleszterinszintet, a veseártalmakat, és a hasnyálmirigy sejtjei is egészségesebbek voltak, mint azokban az állatokban, akiknek nem adtak PGX-et. Mindez világos jele annak, hogy visszaszorítja a diabétesz ismertetőjegyeként számon tartott metabolikus szindrómát és felszámolja a „belső globális felmelegedés” szokásos mechanizmusát.

A PGX-szel megelőzhető és leküzdhető a diabétesz

Javasoljuk mindenkinek, hogy minden főétkezés előtt vegyen be egy púpozott kanál PGX-et vízben feloldva, és kövesse alacsony GL étrendet. Ez az étrend-kiegészítő rost ezért a diabétesz megelőzésének és felszámolásának egyik alapköve. A legjobb a szuperrostitalt a főétkezés előtt 15 perccel meginni, hogy az elköltendő étel sokkal több vízzel és rosttal álljon össze, így csökkentve az étel glikémiás értékét.

Ha valahol nem szerezhető be a PGX, akkor a glükomannán vagy a kígyópálmarost a második legjobb megoldás.

Összefoglalás

Növeljük az étrendben a vízben oldódó rostok arányát a glikémiás érték csökkentése és a vércukorszint stabilizálásának elősegítése érdekében:

  • Együnk vízben oldódó rostokban gazdag teljes kiőrlésű gabonaféléket (például zabot vagy árpát), babot és lencsét
  • Mindennap együnk egy kisebb maréknyi azték zsályát vagy lenmagot.
  • Naponta együnk nyers vagy enyhén párolt zöldséget
  • Együnk egész, hámozatlan friss gyümölcsöt a héjban lévő rostok miatt.
  • Minden főétkezés előtt oldjunk fel egy teáskanálnyi PGX-et vízben, vagy étkezések előtt 3 gramm glükomannánt vagy 5 gramm (öt kapszula vagy egy púpozott teáskanál) kígyópálmarostot

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.