Cukorbetegség

Diabétesz – Az egészséges alternatíva!

Mennyire hatékony tehát hosszú távon az egészséges étrend és a testmozgás a diabétesz megelőzésében vagy kezelésében?

Az életmód hatásait elemző vizsgálatokat sokkal nehezebb kivitelezni, mint a tablettákét, de a washingtoni George Washington Egyetem kutatói tettek erre egy jó kísérletet, eredményeiket 2005-ben publikálták is.

Csak is jó hatással lehet a ránk a mozgás!
Csak is jó hatással lehet a ránk a mozgás!

A kutatócsoport olyan önkénteseket keresett, akiknél tapasztalhatóak voltak a glükózintolerancia jelei, s ezért a diabétesz kialakulásának nagy volt a kockázata. Három csoportba osztották őket: az első tagjai placebót kaptak, a másodikban 850 mg metformint naponta kétszer, a harmadik csoportban pedig olyan életmódbeli változtatásokat vezettek be – például hetente 2 és fél óra testmozgást -, ami a testsúly 7%-kal való csökkentését volt hivatott elérni.

Az életmódbeli változtatás tehát kétszer hatásosabb!

A harmadik év végére azoknak a 41%-a, akik változtattak az életmódjukon, már nem volt intoleráns a glükózzal szemben. A metformint szedők között 17%-kal nagyobb volt azoknak az aránya a placebót szedőkhöz képest, akiknél megszűnt a glükóz-intolerancia. Az életmódbeli változtatás tehát kétszer hatásosabb volt.

A gyógyszerek és az életmódbeli változtatás költségeinek összehasonlítása

Az egészségügyben uralkodó nézet ellenére valószínűleg a diéta a legköltséghatékonyabb megoldás. Egy 2002-ben az Egyesült Államokban útjára indított nagy volumenű diabétesz-megelőzési program adatai alapján dr. William Hermán, a Michigani Egyetem Orvostudományi Karának belgyógyász professzora egy számítógépes szimulációt készített az életmódbeli változtatás és a diabéteszellenes gyógyszerek költséghatékonyságának felbecslésére.

Tanulmánya rámutatott, hogy míg a metformin preventív célzatú szedése a diabétesz kialakulását 3 évvel késleltetheti, addig az étrend megváltoztatása és a testmozgás 11 évvel. Csoportja úgy becsülte, hogy míg gyógyszerekkel minden egészségben megőrzött év 29 000 dollárba kerül, diétával és a testmozgással csak 8800 dollárba.

„A tanulság az – mondja Hermán -, hogy költséghatékonyabb az életvitelen változtatni, mint tablettát szedni.”

Egy másik mérföldkőnek számító tanulmány, amely azt találta, hogy a diabétesz megelőzésében a kockázatoknak kitett pácienséknél a diéta és a mozgás kétszer hatékonyabb, mint a metformin, a gyógyszermentes megközelítést nagyon költséghatékonynak becsülte. Ebben a 2002-ben közölt vizsgálatban minden hetedik, 3 éven keresztül kezelt embernél sikerült megelőzni a cukorbetegséget.

Együnk zabot, szedjünk krómot!

A zab, még pontosabban a zabkorpa hatásos antidiabetikus tápanyagot tartalmaz, az úgynevezett béta-glükánt. Azoknál a diabetikus pácienseknél, akiknek zabételeket vagy zabkorpában gazdag ételeket adtak, sokkal kevésbé volt tapasztalható a vércukorszint emelkedése, mint akiknek fehér rizst vagy kenyeret. Valójában már csaknem egy évtizede közismert, hogy ha az étrend 10%-ban tartalmaz béta-glükánt, a cukorszint étkezések miatti növekedése megfeleződhet.

A zabkorpa úgynevezett béta-glükánt tartalmaz.
A zabkorpa úgynevezett béta-glükánt tartalmaz.

Ezzel ugyanakkora hatás érhető el, mint a metformin szedésével (az ár töredékéért). Ez a gyakorlatban úgy nézhet ki, hogy fele részben zabkásából, fele részben zabkorpából hideg vagy meleg kását készítünk, és alacsony glikémiás gyümölccsel, például bogyósgyümölcsökkel, körtével vagy almával tálaljuk, desszertnek pedig zablepényt eszünk. A béta-glükánok hatását ezernél is több tanulmány elemzi, a bizonyítékok tehát valóban elsöprő erejűek.

A króm jobban hat a metforminnál, viszont semmilyen mellékhatása nincs.

Növeli az inzulinérzékenységet, gyorsabban lép működésbe, és hatékonyabban csökkenti a vércukorszintet. Olcsó, mivel a tápanyagokat nem lehet levédetni, és rengeteg kiváló „kettős vak” kísérlet bizonyította hatásosságát.

A Diabetes Care című élvonalbeli diabéteszfolyóirat 2007-es, szisztematikus áttekintő cikke erre a következtetésre jutott:

„A 2-es típusú diabétesszel küzdő páciensek között az étrend krómmal történő kiegészítése javított a glikozilált hemoglobin és az éhgyomri glükóz szintjén. A króm szedése szignifikánsan javította a diabéteszes páciensek glikémiáját.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.