Cukorbetegség

Nyakunkon a diabétesz járvány?

Világszerte több mint 230 millióan cukorbetegek, és számuk az Egészségügyi Világszervezet szerint 2025-re 333 millióra fog nőni. Nem kevésbé rémisztőek az Egyesült Királyságra vonatkozó adatok sem, itt hozzávetőleg 3 millió embert diagnosztizáltak ezzel a betegséggel. A 4,5 milliós lakosságú Norvégiában, ahol dolgozom, nagyjából 200 ezren diabéteszesek. A 200 ezerből csak mintegy 30 ezer az l-es típusú diabétesszel küzdők száma, a többieknek 2-es típusú diabéteszük van.

A gyermekeket is érinti a cukorbetegség?

Az l-es típusú diabétesz (amit korábban „inzulinfüggő” cukorbetegségnek hívtak) főleg gyermek- és serdülőkorban jelenik meg, jellemzője pedig az, hogy a szervezet nem képes elegendő inzulint előállítani (inzulinhiány). A 2-es típusú diabétesznél (amit korábban „nem inzulinfüggő” cukorbetegségnek hívtak) a szervezet által termelt inzulin nem működik normálisan, túl sok termelődik:

Megkülönböztetünk 1-es és 2-es típusú diabéteszt
Megkülönböztetünk 1-es és 2-es típusú diabéteszt

A 2-es típusú diabétesz eddig jellemzően a 60 év felettieket érintette, de manapság egyre több fiatal is érintett, és egyre gyakoribb gyermekeknél is. A diabétesz világméretű terjedését főként a 2-es típusú diabéteszes esetek szaporodásával magyarázhatjuk.

A genetikai hajlam

Mi váltja ki tehát a 2-es típusú diabéteszt? A kialakulásához elsősorban genetikai hajlam, szegényes étrend, fizikai inaktivitás, kevés alvás, krónikus stressz és túlsúly járul hozzá, de mindazonáltal úgy tűnik, hogy az elhízás a fő hajtóereje. A betegségben szenvedők 80%-a túlsúlyos, vagy korábban az volt. Nem túloznánk el az elhízás szerepét, ha a diabétesz járványszerű terjedését ennek tulajdonítanánk.

A cukorbetegek sokszor nem is tudnak a betegségükről

A cukorbetegséget is komolyan kell venni, akárcsak más betegséget!
A cukorbetegséget is komolyan kell venni, akárcsak más betegséget!

A cukorbetegek számának drasztikus emelkedése mögött az is állhat, hogy ezen betegek 50%-a nem is tudja, hogy ebben a betegségben szenved. Ez egy olyan robbanó időzített szerkezet a szervezetben, ezért dupla fontosságú, hogy mindenki ismerje a rizikófaktorokat és az eljárásokat, hogy tudja a diabéteszt megelőzni. A weboldalunkon lévő információk ebben hasznos segítséget fognak jelenteni.

A diabétesz súlyos – és költséges – betegség

A lakosság egy része tévedésben van a cukorbetegség komolyságával, azt hiszik  “könnyedebb betegség” mint a rák vagy a szívbetegségek. Ebben súlyosan tévednek. Akik cukorbetegségben szenvednek az egyik leggyakoribb szövődmény az érrendszeri problémák illetve a rák kialakulásával való kapcsolat is fennállhat.  A diabéteszes emberek halála mintegy 50-80%-ban a szív- és érrendszeri betegségek következménye. Ha megvizsgáljuk a fejlődő országok halálozási statisztikáit minden negyedik haláleset mögött a cukorbetegség mit kiváltó ok áll.

A vakság és a látáscsökkenés, a betegség miatti amputációk és a krónikus veseelégtelenség legfőbb oka szintén ez a betegség. És sajnos ez még nem minden. A diabétesz és az elhízás együtt jár a rák számos típusa (beleértve a mellrákot és a vastagbélrákot), az ízületi gyulladás, a migrén, a pikkelysömör, az asztma és más gyulladásos betegségek kockázatának növekedésével. Ezen felül sokkal több diabéteszesnél alakul ki depresszió és Alzheimer-kór.

A költségekről se feledkezzünk meg.

A diabétesz világszerte 100-180 millió font közötti terhet ró az egészségügyi kasszára évente – és ez az összeg nem tartalmazza a munkaképtelenség és az egyéb következmények közvetett költségeit. Ezeket közösen fizetjük meg. A gyógyszerek költségeinek 70%-át a társadalom állja – Önök és én. A gyógyszerek és az inzulin nagy üzletet jelent – az inzulin a 20 legnagyobb forgalmú gyógykészítmény közé tartozik -, így nem sok minden ösztönzi a gyógyszeripart arra, hogy olcsóbb megoldást találjon. De szerencsére ez a megoldás már létezik – és nem egy új gyógyszerről van szó.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.