Cukorbetegség

Működjünk együtt orvosunkkal a diabétesz elleni harcban!

Az orvosok tudatában vannak a cukorbetegség járványszerű terjedésének, ezért feltehetően nekik is céljuk a diabétesz és az ezzel járó szövődmények visszaszorítása. Bizonyára ők is támogatják azt a törekvést, hogy pácienseik lehetőleg diéta és megfelelő életvitel segítségével érjék ezt el, ne pedig gyógyszerekkel, különösen, ha ezeknek meglehetősen súlyos mellékhatásaik vannak.

Az esetek mintegy egyharmadában a páciensek és az orvosok célja nem azonos. Egy vizsgálat során, amelyet magas vérnyomáséi, diabéteszes páciensekkel végeztek, az találták, hogy míg a betegek és az orvosok egyetértettek abban, hogy a hipertenzió, vagyis a magas vérnyomás lejjebb kényszerítése fontos dolog, kétszer annyi orvos tartotta a legfontosabb célnak, mint ahány páciens. Ők a fájdalom és a levertség csökkentését tartották a legfontosabbnak – ezeket a személyes problémákat az orvosok túlságosan gyakran szorítják háttérbe.

Saját felelősségre senki se szedjen új gyógyszert!
Saját felelősségre senki se szedjen új gyógyszert!

Ha valaki gyógyszert szed, akkor először is az a fontos, hogy ezen az orvos megkérdezése nélkül ne változtasson.

Azt azonban érdemes lehet neki megemlíteni, hogy alacsony GL diétát folytat, és ha ez az agresszív stratégia sikeresen csökkenti a vércukrot és a glikozilált hemoglobin (HbAlc) szintjét, meg kell az orvossal vitatni, hol van az a pont, amikor csökkenteni lehet a gyógyszerek mennyiségét, ha ez a cél. Egyesek nehezen szánják rá magukat, hogy ilyesmivel forduljanak orvosukhoz, de én ezt erősen ajánlanám.

Ha szulfonilurea készítményeket szedünk

Ha valaki olyan gyógyszert szed, mint a fentebb említett szulfoniiurea készítmények, fontos, hogy a páciens és orvosa is tisztában legyen azzal, hogy ha egyszer az alacsony glikémiás terhelésű étrendem hatni kezd, veszélyes lehet ilyen gyógyszert szedni, mivel fennáll a hipoglikémia (alacsony vércukorszint, ami kezdetben szédülést okoz) veszélye. Rá lehet kérdezni arra, hogy ha a gyógyszer hipoglikémiát váltana ki, akkor abba kell-e hagyni a szedését vagy csökkenteni kell-e az adagot.

Bárhogy történjen is, minél jobban együtt tud valaki működni az orvosával és tájékoztatni tudja arról, mi történik, annál jobb. Ha valaki naplót vezet a legfontosabb változtatásokról és a vércukorszintről, az segítheti ezt az együttműködést.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.