Egészséges étrend

A kalóriabevitel korlátozása veszélyes

A legtöbben úgy gondolnak a „fogyókúrás” étrendre, mint egy kalóriamegvonásos diétára. Azt hiszik, hogy a fogyás titka az időszakos koplalás.

Vigyázat! Ez azonban veszélyes stratégia, ugyanis az elhízás egyik oka éppen a rossz tápanyagbevitel – ha a mennyiséget is csökkentjük, azzal csak súlyosbítjuk a rosszul tápláltságot. A koplalással járó diéta még nagyobb elhízást okozhat.
Koplalás
Koplalás – Nehéz és kínzó tud lenni.

A tapasztalat is ezt az elméletet igazolja:

  • A koplalás után a fogyókúrázók általában kövérebbek lesznek, mint amikor elkezdték a diétát. A Nürnbergi Egyetem kutatói 31 hosszú távú fogyókúrás vizsgálatot elemeztek, és arra jutottak, hogy a legtöbb ember, aki a súlyvesztés miatt diétázik, később többet hízik vissza, mint ahány kilót leadott.
  • Ha megnézzük az éhínséggel sújtott országokat, azt látjuk, hogy az éhínség elmúltával az emberek elhíznak. A rosszuk táplált emberek általában elhíznak, ha később megfelelő mennyiségű kalóriához jutnak hozzá.

Mivel a túl sokáig tartó koplalás halállal végződik, ezért a kalóriamegvonás időtartamának egyszer véget kell érnie. Amennyiben a „diéta” miatti rosszul tápláltság elég sok kárt okoz, akkor az elhízás még súlyosabbá és fékezhetetlenné válik.

Az természetesen igaz, hogy a fogyáshoz kalóriadeficitre van szükségünk, de ez nem aprócska adagokat jelent. Ha javítjuk az étel minőségét, az éhségmentes kalóriadeficit könnyen elérhető.

A legjobb diéta az élethosszig tartó, új táplálkozás

Léteznek olyan „guruk”, akik szerint a fogyáshoz és az eredmény megtartásához két különböző diétát kell követni. Szerintünk erre semmi szükség nincs. Mivel elég gyorsan lehet fogyni úgy is, ha a normális napi energiabevitelt követjük, nem kell más étrendre áttérni a fogyáshoz sem.

A két diéta nemcsak szükségtelen, de hiba is. Ha jól megnézzük, egy kövér ember is eljutott valahogy odáig, hogy túlnyomórészt egészségtelen ételeket evett, és az új étrendre átállás eleve nagyon nehéz dolog. Felesleges egy elhízott embert arra rávenni, hogy két új diétát — egyet a fogyásra, egyet az eredmény megtartására – tanuljon meg.

Szerintünk sokkal jobb, ha már a kezdetek kezdetén áttér az ember az egészséges étrendre, amikor még a motiváció is nagyon erős. Már a legelejétől a Tökéletes Egészség Diétát használd a fogyáshoz, és sokkal nagyobb esélyed lesz a hosszú távú sikerre!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.