Egészséges étrend

A ketogén étrend és a rák

A ketogén táplálkozás (akár alkalmi, akár rendszeres) az idegrendszeri rendellenességek mellett ráknál, szívbetegségnél és krónikus bakteriális fertőzéseknél is kedvező hatású lehet. Most vessünk egy pillantást a rákra!

A ketogén étrendek elvileg azért vannak jó hatással a rákra, mert a ráksejtek a glükózanyagcserétől függenek, és kémcsöves kísérletekben gyakran elpusztulnak, ha ketont vagy zsírokat kellene felhasználniuk.

Ha a ketontermelés érdekében rövid láncú zsírokat fogyasztunk kalóriakorlátozás mellett, úgy tudjuk csökkenteni a vércukorszintet, hogy az idegsejteket közben a ketonok táplálják. Rákterápiában egy, a közelmúltban kipróbált ketogén diéta 60% közepes láncú zsírból, 10% hosszabb láncú zsírból, 10% szénhidrátból és 20% fehérjéből állt.

Rák
A ketogén étrend csökkenti a rák kockázatát

Mindeddig csak az agytumor ketogén diétával való kezelésével kapcsolatban érkeztek pozitív eredmények.

Beszámolók szólnak arról, hogy a ketogén étrendek csökkentik a tumor aktivitását, és megállítják a továbbfejlődését.

Más rákfajták esetében azonban kiábrándító vizsgálati eredmények születtek:

Egy kísérleti vizsgálatban 16 olyan beteget állítottak ketogén étrendre, akik előrehaladott és áttétes rákbetegségben szenvedtek.

A következő eredmények születtek:

Eredmény: 1 beteg nem bírta az étrendet, és 3 nap után kikerült a vizsgálatból. A megmaradók közül 2 hamar meghalt, 1 beteg két hét után, családi okok miatt lépett ki, 1 másik négy hét után nem volt már képes megmaradni az étrenden, a betegség előrehaladása miatt a hatodik héten 1, a hetedik és a nyolcadik héten 2 beteg hagyott fel a diétával. A kemoterápia folytatása miatt 1 ember esett ki hat hét után, az intervenciós időszak teljes három hónapját végül csak 5-en fejezték be.

Az egyik lehetséges oka annak, hogy a ketogén étrendek agytumor esetében jól működhetnek, de más rákfajtáknál nem, az, hogy a test többi részében előforduló daganatok rávehetik a szomszédos, normál sejteket arra, hogy tejsavval lássák el őket, amellyel a ráksejtek is képesek táplálkozni.

Ettől függetlenül a ketogén étrendek mindenképpen értékes kiegészítői lehetnek a kemoterápiának. A kezelés előtti böjt csökkentheti a normál sejtek toxicitását, de növelheti a rákos sejtekét. A ketogén böjt és a ketogén étrend ugyanolyan hatással lehet a kemoterápiában.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.