Egészséges étrend

Ketogén étrend idegrendszeri rendellenességek esetén

A ketonok különleges molekulák: a szervezet zsírokból állítja elő őket, a zsírokhoz hasonlóan elégnek, és energiát adnak, viszont a szállításukhoz nincs szükség a vérkeringésre és a sejtekre. A ketonok vízoldékony, kicsi molekulák, amelyek átjutnak a sejthártyákon, és így terjednek szét a testben. Eljutnak a sejtek mitokondriumába, ahol – bármilyen aktív szállítási tevékenység nélkül – energiává alakulnak. Emellett a ketonoknak az energiatermeléshez kevesebb oxigénre van szükségük.

Jegyezzük meg! Például szívroham vagy agyvérzés esetén, amikor a szív vagy az agy nem jut elegendő vérhez – és a vér által szállított glükózhoz, zsírhoz, valamint oxigénhez -, a ketonok még így is el tudják érni ezeket a szöveteket, és képesek táplálni őket. Ezért a ketonok ígéretesnek tűnnek az agyvérzés és a szívbetegség terápiás kezelésében is.

Mivel a ketonok képesek eljutni az agyba is, ezért az idegsejtek számára alternatív energiaforrást jelentenek — éppen emiatt olyan figyelemre méltók az idegrendszeri rendellenességek esetén, különösen a glükózanyagcsere genetikai eredetű károsodásaikor.

Az agyban vasfelhalmozódással járó neurodegeneráció (NBIA) egy genetikai rendellenesség, amely miatt a gyerekek tizenéves korukban meghalnak, és az utolsó években rendkívüli fájdalmakat szenvednek el az izomgörcsök miatt.

A ketogén étrendeket régóta használják az epilepszia kezelésében

Az ókori görögök az epilepszia kezelésére böjtöltek, és korlátozták a kalóriabevitelt. Eraszisztratosz, a görög orvos azt mondta: „Aki hajlamos az epilepsziára, annak kíméletlen böjtre kell fognia magát ,és csak kis adagokat vehet magához.” Galenosz pedig „enyhítő étrendet” javasolt. Az 1910-es években Hugh Conklin amerikai (Battle Creek, Michigan) csontkovács újjáélesztette az epilepszia kezelésének böjtön alapuló megközelítését, amely szerint 18-25 napos „vízdiétát” kell tartani.

Málna - sok ketogént tartalmaz
Málna – sok ketogént tartalmaz

1921-re beazonosították a három ketontestet – béta-hidroxibutirát, acetoacetát, aceton -, és bizonyították, hogy koplalás, illetve alacsony szénhidrát- és magas zsírbevitelű étrend mellett termelődnek a májban.

A kutatások hamar felfedték, hogy a böjt a ketonok jelenléte miatt olyan hatékony az epilepsziánál. 1921-ben Russel Wilder vezette az első kísérletet a Mayo Klinikán, amely az alacsony szénhidrát- és magas zsírbevitelű „ketogén étrend” hatását vizsgálta epilepsziás betegeknél.

A gyógyszeripari orvosságok korában a terápiás ketogén étrendek iránt megszűnt az érdeklődés, ám az 1990-es években újraéledt, amikor az NBC Dateline című tévéműsora riportot készített a kétéves Charlie Abrahamsról – a hollywoodi producer, Jim Abrahams fiáról -, aki a gyógyszeres kezelések kudarcai után a ketogén étrend segítségével gyógyult ki az eplilepsziából. Manapság a ketogén étrendek a klinikai gyakorlat általános eszközei közé tartoznak.

Valószínűsíthető, hogy a ketogén étrendek az epilepszia mellett más neurológiai rendellenességeknél is hasznosak: bizonyítékok vannak arra például, hogy Alzheimer-és Parkinson-kór esetén is jó hatásúak.

Könnyen elképzelhető, hogy a ketogén étrendek tulajdonképpen szinte minden idegrendszeri rendellenesség esetén működnek, csak még senki nem próbálta őket.

Nézzük meg, hogy a ketonok milyen hatással vannak az agyra és az idegekre:

  • A ketogén étrendek védik az idegsejteket a glükózhiánytól, az ingerlés következtében kialakuló toxicitástól,33 más típusú sérülésektől, javítják a gerincsérülésekből való felépülést35 és megelőzik a szívroham utáni agysérülést.
  • A ketogén étrendek terápiás hatásúak epilepszia, Parkinson-kór, Alzheimer-kór esetén, valamint az ÁLS-ben (amiotrófiás laterálszklerózis) és az infantilis spazmusban (West-szindrómában) szenvedőknél.
  • A ketogén étrendek javítják az autista gyermekek viselkedését, antidepresszáns hatásúak, és bipoláris rendellenességben hangulatstabilizáló hatásúak. A ketogén étrend egy esetben a skizofréniát is gyógyította.

Úgy gondoljuk, hogy minden mentális vagy neurológiai rendellenességben szenvedőnek ki kellene próbálnia az egészséges, alacsony szénhidrát-bevitelű ketogén étrendet, hátha segít.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.