Egészséges étrend

Az élelmiszertoxinokat nem szabad figyelmen kívül hagyni

Jegyezzük meg! Ha csökkented a toxinok mennyiségét a táplálkozásodban, sokkal többet tehetsz az egészségedért, mint bármilyen más lépéssel.

Az élelmiszerekben lévő toxinok sokkal több kárt tehetnek az egészségünkben, mint azt a legtöbb ember gondolná. A jó hír az, hogy e mérgező anyagok eltávolítása drámai javulást hoz.

Úgy tűnik, hogy a paleo táplálkozás gyorsan gyógyítja a metabolikus szindrómát, az elhízottaknál fogyáshoz vezet, a cukorbetegeknél javítja a biomarkereket. Egy tanulmány ezt a következtetést vonja le:

 „Nehéz megcáfolni azt a megállapítást, miszerint ha a mai népesség visszatérne a vadászó-gyűjtögető állapothoz, nem az elhízás és a cukorbetegség lenne a legnagyobb közegészségügyi fenyegetés, mint manapság.”

Ezek a korai vizsgálatok azt mutatják, hogy a jó egészség szempontjából nagyon fontos lehet az élelmiszertoxinoktól való megszabadulás.

Paleo diéta
Paleo diéta

Az egyik kísérlet – amelynek során rengeteg szénhidrátot (napi 1000 kalóriányit) és kiábrándítóan sok, mézből és répaléből származó fruktózt tartalmazó étrenddel folytattak vizsgálatot – sokat segít ennek bizonyításában, ugyanis mind a paleo, mind a kontrollcsoport ugyanolyan arányban fogyasztotta a makrotápanyagokat. A zsírösszetétel, a glükóztolerancia és a vérnyomás mégis javult, ami valószínűleg a gabonákból és a hüvelyesekből származó toxinok kiiktatásának a következménye volt.

A javulás gyorsan, napok alatt következett be:

“A- paleolit típusú étrend már rövid távon is javítja a vérnyomást és a glükóztoleranciát, csökkenti az inzulinkiválasztást, növeli az inzulinérzékenyéget, és javítja a vérzsírösszetételt […] egészséges, jórészt ülő életmódot folytató embereknél.”

Egy másik kísérlet a paleolit és a mediterrán étrendet hasonlította össze II-es típusú cukorbetegeken, és szintén úgy találták, hogy a toxinok kiiktatása jót tesz az egészségi állapotnak még akkor is, ha a makrotápanyagok összetétele nem változik.

A szerzők az alábbi következtetéseket vonták le:

 „A paleo csoportban a glükóztoleranciában tapasztalt nagyobb javulás független volt az energiabeviteltől és a makrotápanyagok összetételétől, ami arra utal, hogy a nyugati ételek kerülése fontosabb, mint a kalóriák, a zsír, a szénhidrát vagy a fehérje számolása.”

A tanulmány azt is hozzáteszi, hogy a teljes kiőrlésű gabonákon és alacsony zsírtartalmú tejtermékeken alapuló étrendek csak a második legjobb választást jelentik a II-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.

Ne felejtsük el, hogy a teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó étrendet ugyan „egészségesnek” írják le, de kevésbé jónak, mint a teljesen gabonamenteset.

A méreganyagoktól való megszabadulás a malacoknál is működik: a gabonamentes, paleo típusú táplálékon élő malacok 22%-kal könnyebbek voltak, és 43%-kal kevesebb volt a has táji, bőr alatti zsírjuk a hagyományosan, gabonával táplált sertésekhez képest. Sokkal jobban alakult az inzulinérzékenységük, a vérnyomásuk 13%-kal, a C-reaktív fehérje- (a gyulladást jelző anyag-) szintjük 82%-kal volt alacsonyabb.

A táplálkozási változások hatása

Ha a kevés toxint tartalmazó paleo étrend javítja az egészséget, akkor meg kellene néznünk azt is, hogy mi az eredménye az ellenkezőjének: amennyiben a kevés mérget tartalmazó paleo étrendről áttérünk egy nyugati típusú étrendre, annak elvileg károsítania kellene az egészséget.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.