Egészséges étrend

Sikeres fogyás – ismerje meg szervezete működését – paleolit táplálkozás

Sikeres fogyás- ismerje meg szervezete működését!

Van egy régi indiai történet, amely arról szól, miként próbálja meghatározni nyolc vak ember, hogy milyen is az elefánt. Mindegyik az állatnak egy másik részét tapogatta, így mind a nyolcan teljesen más következtetésre jutottak az elefánt természetét illetően. Éppen ugyanígy veszekednek a szakértők, amikor a táplálkozás kerül szóba.

Nő két tányér étellel
Étkezzünk tudatosan! Mérjük fel lehetőségeinket.

 De vajon miért olyan nehéz megtalálni az Optimális Étrendet?

A történetben szereplő vak emberekhez hasonlóan a táplálkozástudományi szakemberek is úgy kezdik, hogy nincs világos képük arról, hogyan is néz ki az „elefánt”, s élethosszig tartó vizsgálódásuk után is a bizonyítékoknak csupán egy részét tudják megragadni.

A PubMed orvosbiológiai adatbázisa több mint huszonkétmillió cikket tartalmaz, és minden évben mintegy egymillió új tanulmány születik. Egy átlagos tudós ezekből évente legfeljebb ezret tud elolvasni. Teljesen mindegy, hogy milyen hosszú a pályafutása, egyszerűen nincs esélye arra, hogy a szakirodalom 0,1%-ánál többet megismerjen. Az olvasmányai nagy része pedig a saját szakterületéről fog származni — vagyis az elefántnak ő is csupán egy kis részét „tapogatja le”.

Az egészséges emberek és állatok nagyobb valószínűséggel élik túl az élet viszontagságait.
Az egészséges emberek és állatok nagyobb valószínűséggel élik túl az élet viszontagságait.

Az emberi szervezet bonyolult gépezet

A problémát tetézi még az ember biológiai működésének a komplexitása. Rengeteg tápanyagot – talán több százat – kell a táplálékainkból megszereznünk. Az élelmiszerek több ezerféle toxint tartalmaznak. Annyiféle étel képes táplálni vagy mérgezni bennünket, s emellett az ételeket annyiféleképpen lehet étrenddé összeállítani, hogy a legegészségesebb kiválasztása nagyjából olyasmi, mintha egy feleletválasztós tesztnél milliárdnyi válaszlehetőség lenne megadva.

Nagyon könnyű elrontani!

A kutatásokat elnézve, mintha úgy próbálnánk kirakni egy puzzle-t, hogy nincs meg hozzá az eredeti kép – ilyen körülmények között pedig nem könnyű megmondani, hogyan rakjuk egymás mellé a darabokat.

Fontos a részletek átlátása!

Valójában az eredeti, teljes képre van szükségünk – vagyis az egész „elefánt” képére. Az Optimális Étrend  kialakításához olyan megbízható útmutatóra kell hagyatkoznunk, amely nagyjából megrajzolja a valóságot már a vizsgálódásaink legelején. Ez lehet a vezérlő csillag, amely átvezet bennünket a részletek labirintusán, és megakadályozza, hogy rossz irányba forduljunk.

Csak az egészséges éli túl!

Itt jön be nálunk az evolucionista szemlélet: tudjuk, hogy az egészséges emberek és állatok nagyobb valószínűséggel élik túl az élet viszontagságait, s nagyobb valószínű­séggel lesznek gyermekeik és unokáik. Ez azt jelenti, hogy az evolúció az egészséges viselkedést — beleértve az egészséges táplálkozást is — részesíti előnyben.

Voltak akik a paleolitikumban sem figyeltek oda....
Voltak akik a paleolitikumban sem figyeltek oda….

Ha olyan emberi étrendet keresünk, amely evolúciós szempontból garantáltan egészséges, akkor a kő korszaki emberek táplálkozásával kell kezdenünk. A paleolitikum olyan sokáig tartott – 2,6 millió évig -, hogy a kőkorszaki emberek rendkívül magas szinten alkalmazkodtak a kőkorszaki környezethez.

Egészséges ételek: keresse a paleolitikum korában!

Az elmúlt 10 000 évben a népességnövekedés eredményeként a mutációk sokkal általánosabbá váltak, ugyanakkor azonban a legkedvezőbb mutációk nem tudtak széles körben elterjedni. A történelmi korszakok már a genetikai diverzifikáló időszakai voltak, amelyekben megjelent ugyan a modern életmódhoz való alkalmazkodás, de még nem vált teljessé. Ez azt jelenti, hogy ha olyan környezetet, táplálkozást és életstílust akarunk találni, amely még mindannyiunk számára egészséges, akkor a paleolitikumig kell visszanyúlnunk.

Paleolit táplálkozás- reformálja meg életmódját!

  • Egyél valódi ételt: olyan növényeket és állatokat, amelyek nemrég még éltek.
  • Főként növényi táplálékokat fogyassz! — azok közül is az alacsony szénhidrát-tartalmúakat
  • A növények közül válaszd a földben növő, keményítőtartalmú fajtákat!
  • Ne félj a zsírtól! A vadászó-gyűjtögető időkben az emberek éltek és virultak a zsírban gazdag étrend mellett.
Változtass étrendet! Főként növényi táplálékokat fogyassz!
Változtass étrendet! Főként növényi táplálékokat fogyassz!

Min alapul a paleolit táplálkozás?

A paleolit korról elnevezett táplálkozás legfőbb tétele, hogy a mai emberek szá­mára a kőkorszaki elődeink által vadászott és gyűjtögetett ételek jelentik a leg­egészségesebb tápanyagokat, miközben a mezőgazdasági termelésből szárma­zó élelmiszerek veszélyesek lehetnek az egészségünkre.

Paleolit alapanyagok
Figyelem! A mezőgazdasági termelésből szárma­zó élelmiszerek veszélyesek lehetnek az egészségünkre.

Van rá bizonyíték?

Ezt az elméletet szilárd bizonyítékok támasztják alá. A paleo táplálkozás mellett szó­ló közvetlen bizonyítékok a régi csontvázak régészeti vizsgálataiból származnak. Ezek arról tanúskodnak, hogy a modern korig — mivel ma már kisebb a fertőző betegségek aránya – a paleolit korszak volt az emberi történelem legegészségesebb időszaka.

Ugyanakkor az állatokon végzett vizsgálatok is azt igazolják, hogy a „vad” étrendek a legegészségesebbek.

Például:

  • A kedvtelésből tartott macskák és kutyák 32%-a túlsúlyos, miközben a vadon élő farkasok és tigrisek között ritka az elhízás. De nem ám csak a házi kedvencekről van szó: a városokban élő és kidobott emberi étellel táplálkozó patkányok – az emberek közötti járványos elhízással párhuzamosan — egyre kövérebbek.
  • Az állatkertekben született elefántok csak feleannyi ideig élnek, mint a nemzeti parkok­ban — például a kenyai Amboseli Nemzeti Rezervátumban — élő állatok. Az állatkerti elefántok sokkal nagyobb arányban elhízottak, mint: a vadon élő társaik. Az elefántok nagyon jó alanyok az összehasonlításra, mivel ritkán válnak prédává a vadonban.
A neolitikumban megjelent a földművelés, s vele együtt az étrend is gyökeresen megváltozott.
A neolitikumban megjelent a földművelés, s vele együtt az étrend is gyökeresen megváltozott.

De vajon milyen lehet az embereknél a „vad” étrend?

Elvileg úgy kellene ételhez jutni, aho­gyan a vadállatok: vadászattal és gyűjtögetéssel, éppen úgy, mint a kőkorszaki elődeink.

A kőkorszakból származó csontvázak magas termete azt jelzi, hogy az akkor élt emberek figyelemre méltóan jó egészségnek örvendtek. A paleolitikumbeli emberek magasak és karcsúak voltak (már aki elérte a 15 éves életkort 🙂 ), a csontjaikon nagyon ritkák a fogszuvasodás, a rossz táplálkozás vagy az igénybevétel jelei. Az izmok erősen tapadtak, és fertőzésekre, illetve kóros el­változásokra utaló bizonyítékokat sem találtak.

A neolitikumban megjelent a földművelés, s vele együtt az étrend is gyökeresen megváltozott, aminek eredményeképpen drámai egészségromlás következett be. A földműveseknek olyan terményre volt szükségük, amely minden egyes elültetett növényből nagy mennyiségű, kalóriában gazdag magot hozott, hogy a betakarítás után az egész családot ellássa egy teljes évre, és még maradjon vetőmag a következő tavaszra is. Ez azt jelenti, hogy gabonát vagy hüvelyeseket kellett ültetni – azaz a leginkább toxikus növényeket.

Mezőgazdasági termények: egyértelmű egészségromlás!

A mezőgazdaság megjelenése után csökkent a testmagasság, az inak rövidebb tapa­dása mutatja, hogy az izmok is gyengültek, általánossá váltak a csont- és fogbetegségek, például a csontritkulás, valamint a fogszuvasodás. A fogzománc-hipopláziából tudjuk, hogy gyakran voltak olyan időszakok, amikor nem volt megfelelő a táplálkozás, emellett a fertőzések és a gyulladások jelei is gyakoribbakká váltak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.