Egészséges étrend

A hagyományos csendes-óceáni étrend

A vizsgálathoz kiváló alanyok a csendes-óceáni szigetvilág lakói, akik egészségesek maradtak a tradicionális étrendjük mellett.

A hagyományos csendes-óceáni étrend a következő volt:

  • Kevés többszörösen telítetlen zsírt fogyasztottak (Kitaván például az energiabevitelnek pusztán 2%-ában).
  • Kevés cukrot, sok keményítőt ettek.
  • Kizárólag biztonságos keményítőket (taró, kasszava, jamsz) fogyasztottak, gabonát vagy babféléket nem.

A csendes-óceáni szigetek nagy részén már nem követik a hagyományos táplálkozást, hanem áttértek a sok növényi olajat, cukrot és búzát tartalmazó nyugati típusú táplálkozásra. Az eredmény az lett, hogy az elhízások száma borzasztóan megnőtt.

Kosrae - egyszerű és finom ebéd  sok  zöldséggel
Kosrae – egyszerű és finom ebéd  sok  zöldséggel

Kosrae kerületben, a Mikronéziai Szövetségi Államok területén a felnőttek 88%-a túlsúlyos, 59%-a elhízott, és 24%-a rendkívül elhízott,7 miközben ötven évvel korábban az elhízás egyszerűen ismeretlen volt itt. Az USA haditengerészete a második világháború után felmérte a mikronéziaiak egészségi állapotát, és azt figyelték meg, hogy az elhízás, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség szinte nem is létezett akkoriban. Az elhízási hullám akkor kezdődött el, amikor az 1960-as, 1970-es években az USA mezőgazdasági minisztériuma bevezette a kiegészítő ellátás programját.

Ma látható, hogy minél inkább nyugati típusú a táplálkozás, annál jelentősebb mértékű az elhízás

Az amerikaiakat és a nyugat-szamoaiakat összehasonlító vizsgálat azt mutatta, hogy a Szamoán élő amerikaiak — akiknek az étrendje közelebb állt a nyugati típusúhoz – átlagos BMI-je 35,2% volt, míg a nyugat-szamoaiaké 30,2%.9 Pápua – Új Guineán is megfigyelték, hogy minél modernebb az étrend, annál magasabb a BMI (testtömeg index). A Cook-szigeteken az átlagos testtömeg 1966 és 1996 között huszonkét kilóval növekedett.”

Más népek

A világ más részein is megfigyelhető, hogy a hagyományos étrendről a nyugati táplálkozás felé való elmozdulás az egészség romlásával és az elhízás növekedésével járt. A pima indiánok Phoenix mellett élnek, és modern életvitelt folytatnak. A BMI-jük átlagosan 10 ponttal magasabb, és a körükben sokkal nagyobb a cukorbetegek aránya, mint a Mexikóban, vidéki környezetben élő és hagyományos életmódot folytató pima indiánoknál.

Összefoglalás

Jegyezzük meg! A tudósok csak most kezdik megérteni az élelmiszerekben található természetes toxinoknak az emberi egészségre gyakorolt hatásait. Az viszont teljesen nyilvánvaló, hogy a paleolit étrend egészségesebb a modern étrendeknél, és ennek oka valószínűleg a toxinok alacsony szintje lehet.

A táplálkozás méreganyag-tartalmának csökkentése hatékony módja a gyors egészségjavulásnak. Kezdd azzal, hogy az étrendedből kizárod a négy legmérgezőbb élelmiszertípust: a gabonákat, a cukrokat, a hüvelyeseket és a növényi olajokat. Kerüld az iparilag feldolgozott ételeket, használj kíméletes, nedvességet is alkalmazó főzési módszereket – főzés, párolás -, és fogyassz változatos, egészséges táplálékokat, központban a biztonságos keményítőkkel, az alacsony omega-6 tartalmú húsokkal és olajokkal.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.