Egészséges étrend

Gluténérzékenység és lisztérzékenység

A búzában, a zabban és az árpában található fehérjék 80%-a glutén. A búzaglutén két fehérjefajtából áll: az egyik a toxikusabb, alkoholban oldódó gliadin, a másik pedig a kevésbé toxikus, alkoholban nem oldódó glutenin.

A glutén az emberi sejtek számára mérgező

A glutén a bél sejtjei számára közvetlenül mérgező: megakadályozza a sejtszaporodást, fokozza a sejtoxidációs folyamatokat és megváltoztatja a sejthártya szerkezetét. A testben a glutén megváltoztatja a bél szerkezetét: csökkenti a villusok (bélbolyhok) magasságát, a bemélyedések (Lieberkühn-crypták) mélységét és a felszívósejtek felületét.

gluten-erzekenysegA glutén károsítja a beleket, csökkenti az emésztőfelszínüket, ezzel rontja az emésztést.

A többi toxinhoz hasonlóan a glutén is immunválaszt vált ki. Ez az immunválasz segíti a glutén kitakarítását a belekből, így megakadályozza a toxinok felhalmozódását, közben azonban a belekben gyulladás alakul ki, ami megöli a bél sejtjeit, és a beleket áteresztőkké teszi.

Úgy tűnik, hogy a búzára adott immunválasz négyszintű lehet:

  1. A népesség nagyjából 83%-ánál már észlelhető bélgyulladás alakul ki a búzából származó glutén fogyasztása után.
  2. A népesség mintegy 30%-ánál a belekben helyileg antitestek jelennek meg a búzából származó glutén hatására.
  3. A népesség 11%-ában szervezeti szinten is megjelennek (az egész testben keringő) antitestek a búzában található glutén hatására.
  4. A népesség 0,4%-ában olyan antitestek jelennek meg az egész szervezetben, amelyek megtámadják az emberi sejteket a belekben, a pajzsmirigyben, a hasnyálmirigyben és másutt is.

Ez utóbbi csoportba tartozókat diagnosztizálják coeliakiával (lisztérzékenység). Ha az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a bélben lévő sejteket, a belek olyan szinten is károsodhatnak, hogy már nehézségeket okoz a szükséges tápanyagok felszívódása.

Lisztérzékenység a bélbenÖsszefoglaljuk, amit valóban érdemes tudnod:

  • a búza majdnem mindenkiből immunválaszt vált ki;
  • az immunválasz károkat okozhat az egész testben, de a leg-súlyosabban általában a beleket és a pajzsmirigyet érinti;
  • a búzára adott reakció egyénenként változik, de
  • a búza ellen bármikor termelődhetnek antitestek, ami miatt a károk még nagyobbak lesznek. végül:
  • a búza okozta egészségügyi problémák elkerülésének az az egyetlen módja, ha az étrendünkből teljesen kizárjuk.

A gluténérzékenység következményei

Az immunrendszer búza elleni támadása nemcsak a beleket rombolja, hanem más szöveteket is. A búza autoimmun betegségeket, szívbetegséget, neuropátiát vagy rákot is okozhat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.