Egészséges étrend

Gluténérzékenység és lisztérzékenység

A búzában, a zabban és az árpában található fehérjék 80%-a glutén. A búzaglutén két fehérjefajtából áll: az egyik a toxikusabb, alkoholban oldódó gliadin, a másik pedig a kevésbé toxikus, alkoholban nem oldódó glutenin.

A glutén az emberi sejtek számára mérgező

A glutén a bél sejtjei számára közvetlenül mérgező: megakadályozza a sejtszaporodást, fokozza a sejtoxidációs folyamatokat és megváltoztatja a sejthártya szerkezetét. A testben a glutén megváltoztatja a bél szerkezetét: csökkenti a villusok (bélbolyhok) magasságát, a bemélyedések (Lieberkühn-crypták) mélységét és a felszívósejtek felületét.

gluten-erzekenysegA glutén károsítja a beleket, csökkenti az emésztőfelszínüket, ezzel rontja az emésztést.

A többi toxinhoz hasonlóan a glutén is immunválaszt vált ki. Ez az immunválasz segíti a glutén kitakarítását a belekből, így megakadályozza a toxinok felhalmozódását, közben azonban a belekben gyulladás alakul ki, ami megöli a bél sejtjeit, és a beleket áteresztőkké teszi.

Úgy tűnik, hogy a búzára adott immunválasz négyszintű lehet:

 1. A népesség nagyjából 83%-ánál már észlelhető bélgyulladás alakul ki a búzából származó glutén fogyasztása után.
 2. A népesség mintegy 30%-ánál a belekben helyileg antitestek jelennek meg a búzából származó glutén hatására.
 3. A népesség 11%-ában szervezeti szinten is megjelennek (az egész testben keringő) antitestek a búzában található glutén hatására.
 4. A népesség 0,4%-ában olyan antitestek jelennek meg az egész szervezetben, amelyek megtámadják az emberi sejteket a belekben, a pajzsmirigyben, a hasnyálmirigyben és másutt is.

Ez utóbbi csoportba tartozókat diagnosztizálják coeliakiával (lisztérzékenység). Ha az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a bélben lévő sejteket, a belek olyan szinten is károsodhatnak, hogy már nehézségeket okoz a szükséges tápanyagok felszívódása.

Lisztérzékenység a bélbenÖsszefoglaljuk, amit valóban érdemes tudnod:

 • a búza majdnem mindenkiből immunválaszt vált ki;
 • az immunválasz károkat okozhat az egész testben, de a leg-súlyosabban általában a beleket és a pajzsmirigyet érinti;
 • a búzára adott reakció egyénenként változik, de
 • a búza ellen bármikor termelődhetnek antitestek, ami miatt a károk még nagyobbak lesznek. végül:
 • a búza okozta egészségügyi problémák elkerülésének az az egyetlen módja, ha az étrendünkből teljesen kizárjuk.

A gluténérzékenység következményei

Az immunrendszer búza elleni támadása nemcsak a beleket rombolja, hanem más szöveteket is. A búza autoimmun betegségeket, szívbetegséget, neuropátiát vagy rákot is okozhat.

Szinte mindannyiunknak van gluténérzékeny ismerőse vagy rokona. Egyre gyakrabban hallunk gluténmentes ételekről, és azokról a nehézségekről, mellyel szembe találják magukat a gluténallergiások.

Nézzük meg, miről is van szól !

A glutén egy fehérjekeverék, amely megtalálható a búzában, az árpában, a rozsban, a tönkölyben és a zabban.

gliadin-keplet
Gladin

A gluténben levő egyik legfontosabb fehérje a gliadin. A gyerekeknél hasmenést, hányást, fejlődésben való lemaradást, hangulatingadozást okoz, a felnőtteknél elsősorban emésztőszervi problémákban jelentkezik, de előfordul gyengeség, ízületi fájdalmak, gyakori afták, vashiány és pszichológiai tünetek formájában is.

Mi is az a gluténintolerancia?

Sokkal gyakoribb, mint gondolhatnánk. Meglehetősen nehéz a gluténtól távol tartani magunkat, hiszen szinte minden ételünkben megtalálható. Enyhe tünetek esetén is megéri kiiktatni a glutént, mert a közérzetünk biztosan javulni fog tőle.

És sosincs késő, ha az egészségünkről van szó.

Néhány közelmúltban végzett kutatás eredménye azt is bebizonyította, hogy a gliadin (a glutén egyik komponense) azok számára is káros lehet, akiknek semmiféle gluténérzékenységre utaló tünetük nincs, tehát nem tűnnek gluténallergiásnak.

A gluténintolerancia leggyakoribb tünetei

 • hasmenés és rossz emésztés
 • visszatérő afták
 • hasi fájdalom
 • csontritkulás
 • emelkedett transzamináz-szint
 • ízületi és idegi eredetű fájdalmak
 • meddőség
 • bőrgyulladás
 • autoimmun alapú pajzsmirigy-túlműködés

Az említetteken kívül felsorolják még a szorongást, a depressziót, a skizofréniát, a demenciát, a fejfájást, a migrént és az epilepsziát. A glutén az agyban is gyulladást okoz.

Egy próbát megér, ha az egészségünkról van szó!

Elméletileg a glutént teljesen ki kellene zárnunk az étrendünkből, de ezt a tanácsot megfogadni nem egyszerű.

A glutén ott van minden kedvenc és megszokott táplálékunkban; a pizzában, a tésztában, a kenyérben, a péksüteményekben, a gabonákban, a kekszekben és a rágcsálnivalókban.

liszt-erzekenyseg

Ha valaki tudja, hogy glutén allergiában szenved, nyilván messze elkerüli ezeket az ételeket és inkább másokat választ. Nem mindig könnyű, de ha tehetjük, próbáljunk meg étkezési szokásainkon változtatni, az mindenképpen hasznos!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.