Gyermekbetegségek

Lisztérzékenység tünetei, kezelési lehetőségek

Lisztérzékenység, cöliákia, gluténszenzitív enteropatia, lisztal­lergia mind ugyanazt jelentik. Bizonyos gabonafehérjék: búza, zab, árpa, rozs sikérfehérje tartalma okozza a megbetegedést, amely a vékonybél nyálkahártya károsodáshoz vezet és ezáltal minden tápanyag felszívódása károsodik. A gluténérzékenység genetikai adottságokon alapul: a cöliákiás beteg elsőfokú rokonainak mint­egy 10%-a szintén gluténérzékeny.

Tünetek

Tünetei a „lisztes” ételek bevezetését követően 3-6 hónap múl­va jelentkeznek, de előfordul, hogy csak felnőtt korban alakul ki a betegség. Gyermekeknél jellemző a lehangoltság, étvágytalan­ság, hasmenés, elmarad a súlygyarapodás, nagy tömegű jelleg­zetes zsírfényű székletet ürítenek, izomzatuk megfogyatkozik. A felszívódási elégtelenség miatt fehérjehiány illetve vas és folsav felszívódási zavar lép fel, melynek következménye egy súlyos vashiányos vérszegénység.

Gyenge csontok

A D-vitamin és a kalcium felszívódási zavara miatt a csontok mészszegények, K-vitamin hiány miatt vér­zékenység léphet fel. Növekszik a fertőzések iránti fogékonyság is. Cöliákiában szenvedő lányoknál a hormonok például az ösztrogén termelésének csökkenése miatt elmaradhat a menstruáció. Felnőttkorban még nem diagnosztizált lisztérzékenység is állhat a meddőség hátterében!

Betegség diagnózisa

Diagnosztizálni vérből kimutatott speciális coeliákia-specifikus ellenanyag segítségével lehet a betegséget, de mindenképpen szük­ség van a vékonybélből vett szövetminta az úgy nevezett biopszia vizsgálatára is. Fontos megemlíteni, hogy a glutént csak akkor sza­bad elhagyni az étrendből, ha a betegség beigazolódott! Ha előtte elhagyjuk az étrendből, a bélfal regenerálódik és nem mutatható ki a betegség.

A laktózérzékenység is előfordulhat a coeliákiás beteg esetében. A laktózt (tejcukor) bontó enzimek a bélbolyhok között találhatók a bélfalban. A még nem diagnosztizált lisztérzékeny egyén bélfala sérült, bélbolyhai kisimulnak. Ha betartja a diétát és a bélfal és a rajta lévő bélbolyhok regenerálódnak, akkor a tejcukorral szembeni érzékenység is megszűnik.

Terápia

A beigazolódott diagnózis után az egyetlen terápia az úgynevezett gluténmentes étrend betartása. Egy jól összeállított étrend segítsé­gével teljes, hétköznapi élet élhető. Az étrend betartását a vér ellen­anyagszintjével illetve gyorstesztek segítségével lehet kontrollálni.

A lisztérzékenység felismerése után mindenképpen érdemes vi­tamin és ásványi anyagpótlást kezdeni, de fokozottan figyeljünk oda a készítmények összetételére, hogy azok is gluténmentesek legyenek!

Az étrend szigorú élelmiszerválasztást és konyhahigiénia be­tartását követeli meg. Az étrendben kukorica-, rizs-, szója- illetve bármilyen feltüntetett gluténmentes-liszt felhasználásával készül­hetnek az ételek egyébként hagyományos eljárással. Lisztérzékeny csak olyan élelmiszert választhat, amelyen fel van tüntetve „glutén­mentes” illetve egy áthúzott búzakalász jelzi ugyanezt, hiszen csak ezek garantáltan gluténmentesek.

Figyelem! Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök melyek héját gluténtartalmú anyaggal kezelik, ezért érdemes minden olyan ter­méket meghámozni, amit nem őstermelőtől szereztünk be.

A konyhában a lisztérzékeny családtagnak saját fakanál, saját vágódeszka, saját lábos és fazék szükséges.

A gluténmentes étrend mérföldköve a kenyér

A hagyományos gluténtartalmú lisztben a sikérképző fehérjék víz hatására meg­ duzzadnak, rugalmas, elasztikus vékony, nyújtható sikérhálót ala­kítanak ki. Ez a háló jól magában tudja tartani a kenyérkészítés során keletkező szén-dioxidot. Ha ez a fehérje hiányzik, mint ahogy a gluténmentes kenyérre jellemző, akkor az ilyen kenyér nem ru­ganyos, porhanyós, hanem tömör, rugalmatlan. Emiatt a házilag sütött gluténmentes kenyeret, ha nem fogyasztjuk el azonnal, ak­kor célszerű szeletelve, adagonként lefagyasztani és fogyasztáskor frissen felengedni.

Ma már a nagy élelmiszerláncok állandó terméklistájában szere­pelnek a gluténmentes termékek, de sajnos az áruk igen magas. Némi gyakorlással és országszerte található úgynevezett cölis klubboktól szerzett tapasztalattal elsajátíthatóak olyan fortélyok, amelyek segítségével otthon is elkészíthető gusztusos, ízletes glu­ténmentes kenyér, keksz, sütemények, stb. További segítség lehet a készen kapható kenyér- és süteményporok és a gluténmentes tész­ták.

Zöldség és gyümölcs fogyasztása

A cöliákiások nem választhatnak a rostban gazdag gabona­félékből. Az étrendben ezért naponta többször javasolt zöldség, gyümölcs fogyasztása, ami nem csak a vitamin és ásványi anyag bevitelt segít elő, hanem az ő esetükben az egyetlen rostbeviteli forrás is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.