Élelmiszerek

Rozs származása, alkozóelemei, élettani hátasi

A szélben hajladozó rozsmező sokakban önkéntelenül is a tökéletes egészség asszociá­cióját kelti. És nem véletlenül: a rozs már régóta igen fontos tápanyagforrás a benne rejlő emésztést segítő ballasztanyagok, az értékes fehérjék, az energiát adó keményítő, szá­mos, anyagcserét serkentő vitamin, valamint a csontokat és az izmokat erősítő ásványi anyagok következtében.

Korunk táplálkozástudományi szakemberei pedig bebizonyítot­ták, hogy a rozstartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása jelentős mértékben hozzá­járul ahhoz, hogy eredményesek legyünk a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, a rákkal folytatott harcban.

Honnan származik a rozs?

A rozs termesztése már igen régen megkezdődött mindenfe­lé, ahol szélsőséges időjárási viszonyok alakultak ki: magas fennsíkokon, száraz vidékeken, hűvös éghajlatú területeken. A robusztus északi kelták, germánok és szlávok számára ideális étek volt a tápláló rozskása. A rozstermékek fogyasz­tása napjainkban is inkább az északi vidékeken jellemző, semmint délen; az oroszul kvasz néven ismert erjesztett ital kizárólag kovászolt, savanykás rozskenyérből állítható elő.

A rozskenyér készítésének ugyanis elengedhetetlen feltétele a savanyítás, minthogy a búzalisztből készült kenyértől elté­rően a rozskenyér belének keményítőszerkezete csak sava­nyú közegben marad stabil. A savanykás kenyér igen ízletes, hosszú ideig friss marad, és természetes módon ellenáll a penészgombáknak. Teljes őrlésű rozskenyérnek csak az a termék minősül, amely legalább 90%-ban teljes őrlésű rozs­lisztből készül. Otthoni kenyérsütéshez tanácsos az ilyen tí­pusú rozslisztet választani, mert ez tartalmazza legnagyobb mértékben a rozsban található értékes anyagokat.

Milyen alkotóelemekből áll?

A teljes rozsszem számtalan jóféle anyagot kínál számunk­ra, elsősorban szénhidrátot, keményítő formájában, vala­mint ballasztanyagokat. A rozs az egyik legértékesebb, leg­kiegyensúlyozottabb fehérjeforrás, mivel jelentős mértékben tartalmaz lizin nevű aminosavat. A többi gabonaféléhez ha­sonlóan ebben is sok, anyagcserét serkentő B1, B2– és niacin vitamin található. Az ásványi anyagok közül tartalmaz kalciumot, káliumot és magnéziumot, de vasat és cinket is

A kovásszal készült kenyérből ezek az ásványi anyagok kü­lönösképpen jól hasznosulnak a szervezetben. A többi ga­bonaféléből készült terméktől eltérően ugyanis az ásványi anyagok – a kovász savanyúságának hatására – már ki tud­nak válni a gabonaszemben található fitinsavból, amely egyébként gátolja az ásványi anyagok kioldódását. A rozs emellett gazdag másodlagos növényi anyagokban is, ezek közül leginkább említésre méltó lignantartalma.

Legfontosabb tudnivalók a rozsról dióhéjban

  • Két szelet (150 g) rozskenyér biztosítja napi ballasztanyag-szükségletünk felét, s ez elegendő ahhoz is, hogy a vérbe megfelelő mennyiségű rákmegelőző ha­tású lignan kerüljön.
  • A kovásszal készült kenyér csak kevés fitinsavat tartalmaz. Ez előnyös szerve­zetünk számára, mert könnyebben tud­ja hasznosítani az ásványi anyagokat és nyomelemeket.
  • Gabonatermékeket érdemes reform élelmiszerboltban vásárolni, mert a bio­termékek lényegesen kevesebb növény védőszer maradványtartalmának.
  • A vízben elkevert rozslisztből készített pakolás eredményesen gyógyítja a furunkulust és a hasonló bőrbetegsége­ket.
  • A természetgyógyászok központi anyag­csere szervünk, a máj tevékenységének erősítésére javasolják a magas kálium­tartalmú rozskészítmények fogyasztá­sát.

A rozs egészségtani jelentősége

A rozs magas ballasztanyag-tartalma miatt is sokoldalúan egészséges táplálék. A ballasztanyagok serkentik az emész­tést, egyrészt azért, mert ezt alaposan meg kell rágni, más­részt, mert a gyomorban megduzzadva terjedelmessé válnak (a habzsolva étkezők esetében egyre gyakoribbak az íny­problémák, és ők hajlamosabbak a fogszuvasodásra is). A ballasztanyagban gazdag táplálék jóllakottá tesz, elősegí­ti a koleszterinszint és a vércukorszint csökkentését – ezek a hatások hozzájárulhatnak a testsúly csökkentéséhez, az alak megőrzéséhez is.

A ballasztanyagok ugyanakkor tisztít­ják is a bélrendszert, ami nemcsak az immunrendszernek tesz jót, de közvetlenül rákmegelőző hatású is. Ezt tovább erősíti a rozs magas lignantartalma. Ez a rozsszem maghé­jában található természetes rákellenes anyag a gyenge ösztrogénhez, az úgynevezett fitoösztrogénhez hasonló, s épp ezért a hormonhatásra kialakuló rákbetegségekkel, a mell­rákkal és a méhnyakrákkal szemben nyújt védelmet. A nö­vény magas lizintartalmánál fogva a rozsban található fe­hérje értékesebb annál, amit a búza tartalmaz.

A kenyér sötét színe önmagában nem jelen­ti, hogy teljes őrlésű. A barna szín származ­hat cukorszirup vagy malátaliszt hozzáadá­sából is. Vásárláskor bizonyosodjunk meg róla, hogy valóban teljes értékű terméket választottunk-e.

Írós rozszsemle

Hozzávalók (6-8 darabhoz)

1 zacskó szárított élesztő, 20 dkg rozs­liszt, 3/4 kávéskanál só, 3/4 kanál sütőpor, 21/2 evőkanál vaj, 125 g író, liszt a kinyújtáshoz, vaj a kisütéshez

Elkészítés

Az élesztőt 2 evőkanál langyos vízben fel­oldjuk. Keverőtálban összekeverjük a lisz­tet, a sót, a sütőport, majd hozzáadjuk a vajat és az írót. Hozzáadjuk az élesztőt, és addig kavarjuk, míg a tészta el nem válik az edénytől. A tésztát ki lisztezett gyúró­deszkán kinyújtjuk, majd feltekerjük. Fel­daraboljuk, és cipócskákat formázunk be­lőle. Kivajazott tepsibe helyezve, meleg helyen 15 percig kelesztjük. 220 °C-ra előmelegített sütőben az alsó rácson 20 percig sütjük.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.