Egészségmegőrzés

Táplálékaink beszélnek helyettünk! – Komolyan kerüljük a hidrogénezett zsírokat!

Hogy megértsük a helyes táplálkozás lényegét, vissza kell térnünk a táplálkozásunk alapját képező élelmiszerekhez, amelyek körül meglehetősen nagy a zűrzavar.

Jó zsírok, rossz zsírok és kerülendő zsírok szerepei:

A zsírok egy része alapvető fontosságú egészségünk számára: gyulladáscsökkentő hatású, illetve segít a fogyásban. A rossz zsírok lényegében anyagcserénk szabályozó funkcióit látják el.

A jó zsírok például képesek arra, hogy bekapcsolják a kalóriaégető géneket, hogy felgyorsítsák az anyagcserét és javítsák az inzulin működését.

Hogy eligazodjunk köztük, nézzük meg, hogyan csoportosíthatóak a zsírok!

  • Jó zsírok
  1. Omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak: gyulladáscsökkentő hatásúak, a legfontosabbak a szervezet számára a jó zsírok közül. Elsősorban a natúr ételekben találhatóak meg, mint például a halak, a lenmag, a diófélék és más magvak.
  2. Egyszeresen telítetlen zsírsavak: elsősorban az olívaolajban, a mandulában, a paradióban, kesudióban, avokádóban, de más magokban. Ezek a zsírok is jó hatással vannak az anyagcserére, csökkentik a koleszterin- és a vércukorszintet.
  3. Néhány telített zsírsav: a sajtokban és a húsokban megtalálható telített zsírsavak nagy része nem egészséges.
  4. Néhány omega-6 többszörösen telítetlen zsírsav: kis mennyiségben ezeknek is van gyulladáscsökkentő hatásuk.
  • Rossz zsírok
  1. Néhány omega-6 többszörösen telítetlen zsírsav: ide tartoznak a finomított, többszörösen telítetlen, nem hidegen sajtolt növényi olajak és az arachidonsavak, amelyek sok állati eredetű ételben megtalálhatók (tej és tejtermékek, vörös húsok).
  2. Egyéb telített zsírsavak: legfőbb forrásai a marhahús, a bárányhús, a csirke, a sajtok, a tej- és tejtermékek. rossz-zsirok
  • Kerülendő zsírok

Ebbe a kategóriába tartoznak a hidrogénezett zsírok.

Mesterségesen, ipari körülmények között állítják elő ezeket egy olyan eljárással, amelynek során a növényi olajba hidrogént kevernek, hogy egy szilárd halmazállapotú terméket nyerjenek belőle, így nyerik például a margarint, amit jobb száműzni az étkezésünkből! vaj-hidrogenezett-zsirok

Nasizók figyelem!

Ezek a zsírok megtalálhatóak a kész mártásokban, kekszekben, rágcsálnivalókban, a sült ételekben és még sok másban.

Nagy „előnyük”, hogy nem romlanak meg, tehát a belőlük készült termékeknek az eltarthatósága jóval hosszabb.

Szervezetünk azonban ezeket a zsírokat nem ismeri fel, és így az anyagcserénkre romboló hatással vannak.

A zsíroknak, ha helyesen fogyasztjuk, nagyon fontos szerepe van a táplálkozásunkban.. Amikor beköltöznek a városokba, táplálkozásukban lecsökken a zsír mennyisége, viszont bekerülnek a szénhidrátok és a cukrok, méghozzá nagy arányban.

Ennek eredményeként elhíznak és cukorbetegségben, szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségekben szenvednek!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.