Sav-bázis egyensúly

Első lépés: mérjük fel sav-bázis státusunkat – Az életmód változás megkezdődik

Ha helyre akarjuk állítani sav-bázis háztartásunk egyensúlyát, alapvető fontosságú, hogy elsőként meghatározzuk a testünkben lévő savak és bázisok aktuális státusát. Erre eltérően megbízható eljárások állnak rendelkezésünkre. A pH-értékünk mérése felvilágosítással szolgál arról, hogy már a savbázis egyensúly állapotában élünk-e – vagy pedig eltávolodtunk ettől, és ha igen, mennyire.

Lúgos víz

Hogyan vehetjük észre a túlsavasodás jeleit?

A sav-bázis háztartás egyensúlyának zavara különböző módon nyilvánul meg és a legkülönfélébb okok válthatják ki vagy fokozhatják.

Tudatosítsuk magunkban életmódunkat, vágyainkat és céljainkat. Segít, ha közben jegyzetelünk is.

A pH-érték mérése mellett aktuális egészségi állapotunk, érzelmi állapotunk és élethelyzetünk személyes megítélésével is rájöhetünk arra, hogy hol nehezednek ránk megterhelések, és hol van lehetőségünk arra, hogy javítsunk a helyzeten. Vegyük kritikusan nagyító alá életmódunkat hogy felismerjük a túlsavasodás jeleit.

Mi a helyzet a sav-bázis egyensúlyunkkal?

Jelöljünk X-szel minden olyan kijelentést, amely érvényes ránk. A teszt segítségével gyorsan képet kaphatunk arról, hogy hogyan befolyásolja az életmódunk a sav-bázis háztartásunkat, és hogy milyen érezhető hatásai vannak már ennek.

Válaszoljunk spontán módon, ne gondolkozzunk sokáig és legyünk őszinték önmagunkhoz. Táblázat-à 48-49-oldal

Fontos: Panaszok esetén először mindig kérdezze meg az orvosától, hogy azok összefügghetnek-e már meglévő vagy esetleg még nem felismert betegséggel és hogy kezelni kell-e őket! Csak akkor kecsegtet sikerrel az, hogy felmérje sav-bázis egyensúlyát és megfelelő intézkedéseket tegyen, ha biztos benne, hogy a panaszainak nincsenek más okai.

A sav-bázis szint mérése – Egyszerű módszerek, melyeket mi is könnyedén elvégezhetünk!

Az anyagcsere szélsőséges kisiklásaitól eltekintve a vér pH-értéke testünk rafinált pufferrenedszerének köszönhetően állandóan 7,36 és 744 között mozog. Ezért máshol kell mérni a sav-bázis háztartás állapotát és ingadozásait: a vizeletben vagy a bőrön. Míg a laboratóriumi mérések nagyon pontosak, viszont nagyon költségesek, a bőr- és vizeletméréseket magunk is elvégezhetjük.

Éljen a laboratóriumi csúcstechnológia

A laboratóriumokban különböző mérési eljárások állnak rendelkezésre. A vizelet titrációja (kémiai méréselemzés) mellett vértitrációt is lehet végezni. Mindkettő képet ad a testben lévő savakról, a titráció és a bázisokról és a pufferrendszerekről.

laboratorium
Laboratóriumi csúcstechnológia

A pH-érték mérésének otthon alkalmazható, egyszerű eljárásai

Azok a módszerek, amelyeket mi magunk is alkalmazhatunk otthon, nem olyan pontosak, mint a laboratóriumiak. Ennek ellenére alkalmasak a túlsavasodás megállapítására, ráadásul olcsók, és egyszerű a használatuk is.

  • A bőrteszt: Bőrünket savvédőköpeny borítja. Tesztstift segítségével a gyártó utasításait követve meghatározhatjuk bőrünk pH-értékét: Végighúzzuk az indikátorstiftet a könyökhajlat bőrén és megmérjük, mennyi idő alatt színeződik el a stift. A bőrteszt megbízható képet ad a sav-bázis háztartásunkról. A tesztet másfajta vizsgálatokkal, például a napi vizeletprofil meghatározásával kell kiegészíteni.
  • Vizeletteszt: Gyógyszertárban vehetünk a vizelet pH-értékének méréseére alkalmas tesztcsíkokat. A csíknak fel kell ölelnie legalább az 5,0-től 8,0-ig terjedő terjedő pH-tartományt, és a papír egyértelmű elszíneződése alapján jól felismerhetőnek kell lenniük a különböző pH-fokozatoknak. Kérjünk felvilágosítást a gyógyszertárban! Méréskor rövid ideig tartsuk az indikátorpapírt közvetlenül a vizeletsugárba, vagy fogjuk fel a vizeletet kis edényben és rövid időre mártsuk bele a tesztcsíkot. Ha túl hosszú ideig tartjuk a csíkot a vizeletben, meghamisítjuk az eredményt! Vigyázat: A gyógyszerek befolyásolják a pH-értéket!

A gyógyszerek savasító hatásúak lehetnek. A krónikus húgyúti fertőzések elleni gyógyszerek savasítják a vizeletet, ezért felesleges mérni a vizelet pH-értékét. Ilyen esetekben alkalmazható a bőrteszt vagy a laboratóriumi titráció.

Hogyan határozhatjuk meg napi vizeletprofilunkat?

  • A vizelet pH-értékét többek között az étkezés, az ivás és a verejtékezés befolyásolja – az eltérés 5-ös pH-értéktől 8-as pH-értékig terjedhet. A gyakorlati tapasztalatok szerint hét mérésre van szükség a következő időpontokban:
  • Felkelés után, reggeli előtt (6-7 órakor)
  • Reggeli után (körülbelül 10 órakor)
  • Ebéd előtt (12 órakor)
  • Délután, ebéd után (15-16 órakor)
  • Vacsora előtt (18-19 órakor)
  • Vacsora után (20-21 órakor)
  • Éjszaka, lefekvés előtt (23-24 órakor)

A pH-görbe értékelése

Kutató kedvű érdeklődőinknek: Jegyezzük fel a mérésekhez, mit ettünk és ittunk előtte. Akkor megfigyelhetjük, hogyan csökken a pH-érték például az alkoholtól és nő a burgonyától.

Mivel a pH-érték nappal-éjszaka ritmusban változik, kora reggel és késő este nem aggasztóak a savas értékek. Az étkezések után azonban meg kell közelíteniük a 7-et vagy túl kell lépniük ezt az értéket. Ha ez nálunk nincs így a weboldalon található tippek, javaslatok és receptek segíthetnek, hogy tartósan elérjük az optimális pH-értéket.

A pH-görbe helyett acidózishányados

Ha rajzolás helyett inkább számolnánk, összeadhatjuk a vizelet napközben mért pH-értékeit és eloszthatjuk ezt az összeget a mérések számával.

9,0 8,5-8,0 -7,5 -7,0 -6,5-6,0-5,5-5,0 –GRAFIKON

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.