Egészséges étrend

Milyen összefüggés lehet az anyatej és az emberi táplálkozás kőzött?

Ne félj a zsírtól!

anyatejA kisbabák számára a legjobb étel? Mindannyian tudjuk a választ: az anyatej. Ideális esetben az újszülöttnek az élete első négy-hat hónapjában kizárólag anyatejet kellene kapnia, és még azt követően is jó, ha ez egy ideig a táplálkozása egy részét képezi.

Mennyire tökéletes táplálék az anyatej?

Az első hat hónap veszélyes időszak egy újszülött számára. Még ma is, amikor a fejlődés következtében egyre csökken a csecsemőhalálozás, ötvennyolc éves kor alatt — az összes korosztályt tekintve — az újszülöttek halálozási aránya a legmagasabb.

A történelem előtti időkben az újszülöttek halálos veszélyben voltak. A modern vadászó gyűjtögető törzseknél a csecsemőhalandóság ma is 10-30%-os, a paleolitikumban pedig minden bizonnyal még ennél is magasabb volt. A csecsemőhalálozás ilyen magas arányait nézve a kisbabák túlélését segítő bármely genetikai változás bizonyosan megmaradt volna az evolúciós nyomás hatására.

Mivel az anyatej összetételét jórészt az anyai gének programozzák, ez a fajta szelekció nagy valószínűséggel a halálozásban is szerepet játszott. Biztosak lehetünk abban, hogy az evolúció az anyatej összetételét is úgy optimalizálta, hogy az az újszülöttek számára teljes és tökéletes táplálékot jelentsen.

Klinikai bizonyítékok arra, hogy az anyatej a legjobb

Az anyatejjel való táplálás a csecsemők számára sokkal előnyösebb a tápszeres tápláláshoz viszonyítva. Az anyatejes babák körében jelentősen alacsonyabb a fertőző betegségek miatti halálozás.

Kutatási eredmények: Egy brazil vizsgálat azt mutatta ki, hogy a tápszerrel táplált kisbabák 14,2-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg hasmenésben, és 3,6-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg légzőszervi fertőzések miatt, mint a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemők.
Vigyázat! A részben anyatejjel tápláltak 4,2-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg hasmenésben, és 1,6-szer nagyobb valószínűséggel légzőszervi fertőzésekben, mint a kizárólagosan anyatejjel táplált babák.

Az anyatejes táplálás hosszú távon is előnyös!

Az anyatejes táplálásnak hosszú távon érvényesülő jó hatásai is vannak.

A PRO BIT vizsgálat (a szoptatás előmozdításáért végzett intervenciós vizsgálat) alapján azok a gyermekek, akiknek az anyja részt vett a WHO szoptatást ösztönző programjában, hatévesen jelentősen — legalább 5,9 IQ-ponttal – magasabb IQ-val rendelkeztek, és jobb értékelést kaptak a tanároktól, mint azok a gyermekek, akiknek az anyja nem vett részt a programban. Egy másik vizsgálat azt állapította meg, hogy a szoptatott gyermekeknek nyolcéves korukban 8,3 ponttal magasabb volt az IQ-juk, mint a tápszerrel táplált gyermekeké.

Az anyatej összetétele

A víz mellett az anyatej fő összetevői a következők

  • Laktóz, vagyis tejcukor (amely egyszerű cukrokból, glükózból és galaktózból áll). Az anyatejben általában literenként 70 gramm laktóz van.
  • Zsírok – literenként átlagosan 40 gramm.
  • Anyatej-oligoszacharidok — különleges cukrok, amelyek az emberi szervezet számára a rostokhoz hasonlóan emészthetetlenek, de táplálják a bélbaktériumokat. Az emberi anyatejben literenként átlagosan 15 gramm oligoszacharid van.
  • Fehérje – literenként általában 8 gramm.

Nézzük meg, hogy mit sugallnak nekünk ezek az összetevők a csecsemők és a felnőttek Optimális Étrendjével kapcsolatban!

Makrotápanyagok

Kalóriatartalom tekintetében — ha kizárjuk a tej-oligoszacharidok hozzájárulását – az emberi anyatej makro tápanyag-profilja a következő: 54% zsír, 39% szénhidrát és 7% fehérje.

Figyeld meg a sorrendet:

  • A zsír adja az anyatejben található energia nagy részét.
  • A szénhidrátok jelentik a második legnagyobb energiaforrást.
  • A legkevesebb kalória a fehérjéből származik.

Ez a sorrend nem csupán az emberi anyatejre igaz, hanem minden emlősfaj tejére. A tehéntejnek például 52%-a zsír, 29%-a szénhidrát és 19%-a feliérje.

Ezek az arányok hasonlóak a paleolit táplálkozáshoz, amelynél az energia nagy része szintén a zsírból származott, kisebb része pedig a szénhidrátokból és a fehérjéből.

Zsírsavak a szervezetben

A zsírok különböző zsírsavak formájában vannak jelen a szervezetben. Az anyatejben viszonylag sok, többszörösen telítetlen zsírsav van. Ez a nagy mennyiség  támogatja a gyermekek agyfejlődését: a csecsemők agya nagyon gyorsan fejlődik, és magas a többszörösen telítetlen zsírsav -szintje. Az agyban 15,4% az omega-6, és 11,7% az omega-3 aránya, vagyis összesen 27,1% többszörösen telítetlen zsírsav. A test többi része sokkal kevesebb többszörösen telítetlen zsírsavat használ fel.

Ez arról árulkodik, hogy a felnőtt emberek számára – akiknek már nem növekedik az agyuk — az optimális többszörösen telítetlen zsírsav -bevitel valószínűleg alacsonyabb, mint az anyatejben található 9,6%-os energiaarány.

Meglepő (lehet) az anyatej magas rövid és közepes láncú zsírsavtartalma, amelyeknek valójában nincs is szerkezetalkotó szerepük az emberi testben. (A rövidebb láncú zsírsavak veszélyesek a baktériumok számára, mert beépülnek a sejtfalukba, és áteresztővé teszik a membránt, ami a sejt halálához vezethet. Ez az oka annak, hogy a rövid és közepes láncú zsírsavak antibiotikumként is használhatók.) Az anyatej rövid és közepes láncú zsírsavai a májban idegvédő ketonokká alakulnak, amelyek támogatják a csecsemő agyának növekedését.

A ketonok és az agyfejlődés- az anyatej további pozitívumai

A rövid és közepes láncú zsírsavak a májba kerülnek, ami ketonokká alakítja őket. A ketonok kicsi, vízben oldódó molekulák, a zsírok építőkövei, és a zsírokhoz hasonlóan energia nyerhető belőlük. A ketonok szétáradnak a testben, és főként az agy használja íel őket: itt egyrészt energiát adnak, másrészt a koleszterin és a telített zsírok szintézisének építőelemeivé válnak.

Csecsemő

A ketonok létfontosságúak a csecsemők túléléséhez.

Azok az egerek, amelyeket képtelenné tettek a ketonok felhasználására, a megszületésük után negyvennyolc órával elpusztultak, az extra glükóz sem mentette meg őket. Az emberekben az agy jelentős zsírjai — mint például a koleszterin — majdnem teljes mértékben ketonokból jönnek létre, és valószínű, hogy a csecsemők agyműködéséhez is elengedhetetlen az enyhén megnövekedett ketonmennyiség.

Nagyon is lényeges szempont, hogy a csecsemők agya számára mennyire fontos a keton jelenléte, ugyanis később majd látni fogjuk, hogy a ketogén diéták – olyan étrendek, amelyek révén sok keton keletkezik — terápiás hatásúak számos agyi és idegi rendellenesség esetében.

Rostok az anyatejben

Az anyatej mintegy kétszáz különböző „anyatej-oligoszacharidot” tartalmaz.

Ezek különleges cukrok, amelyek hasonló szerepet játszanak, mint a felnőtt-táplálkozásban a rostok. A tej-oligoszacharidok a szervezet számára emészthetetlenek, ám ezek táplálják a bélbaktériumokat, és megakadályozzák, hogy a kórokozók megtelepedjenek a bélfalon.

Az emberi anyatej literenként 23 gramm oligoszacharidot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a kisbabák napi 10-17 grammhoz jutnak belőle. Az anyatejben több ilyen „rost” van, mint fehérje!

Miután a bélbaktériumok elfogyasztják ezeket a cukrokat, rövid láncú zsírsava- ‘ kat bocsátanak ki – például vajsavat —, amelyek a kisbaba teljes energiaszükségletének 3%-át fedezik. Ezek a rövid láncú zsírsavak hozzájárulnak az újszülöttek étrendjének ketogén jellegéhez.

Probiotikumok az anyatejben

Az anyatej tejsavbaktériumokat is tartalmaz. Ezekről úgy gondolják, hogy az anya beleiből a fehérvérsejtekben vándorolnak át a tej mirigyekbe. Benépesítik a gyermek emésztőrendszerét, és megakadályozhatják a kórokozó baktériumok megtelepedését.

Koleszterin-literenként akár 100 mg is!

Az emberi anyatej koleszterinben is gazdag. Literenként legalább 100 mg-ot tartalmaz, de délután és este a koleszterin mennyisége elérheti a literenkénti 220 mg-ot is. Egy anyatej es baba napi koleszterinbevitele 100-200 mg. A testtömegre vetítve ez tízszer nagyobb mennyiség, mint amennyit egy átlagos amerikai felnőtt elfogyaszt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.