Egészséges étrend

Magnézium, magnéziumhiány jelei következményei: remegés, fejfájás, reflux

A magnézium az egészség szempontjából kulcsfontosságú ásványi anyag. Több mint háromszáz enzimnek van szüksége magnéziumra — többek között az ATP energiamolekulával kapcsolatos összes enzimnek, továbbá a DNS, az RNS és a fehérjék szintetizálásához szükséges enzimeknek. A magnéziumnak strukturális szerepe van a csontokban és a sejthártyákban, ahol segíti az ionok szállítását a membránon keresztül.

A magnéziumhiány nagyon elterjedt és veszélyes

A klinikai kutatások kimutatták, hogy a legtöbb amerikainak magnéziumhiánya van. A fehér férfiak körében az átlagbevitel napi 326 mg, a fekete férfiak körében 237 mg, ugyanennyi a fehér nőknél, és napi 173 mg a fekete nőknél — mind a négy esetben a fogyasztás az ajánlott napi mennyiség alatt marad, amely férfiaknál napi 420 mg, nőknél 320-400 mg. A kőkorszaki magnézium bevitelt ezzel szemben napi 700 mg-ra becsülik.

Az ajánlott napi bevitel egyensúlyi vizsgálatokon alapul. Ellenőrzött táplálkozási körülmények között, egészséges férfiaknál a magnézium felszívódása a belekben kb. 380 mg/ nap bevitel mellett elkezd csökkenni, ennek kétszerese mellett pedig 60%-kal csökken.

Izomgörcs
Magnézium hiány tünete: izomgörcs
Figyelem! A magnéziumhiány végzetes is lehet. Az akut magnéziumhiány tünetei az izomgörcs, a szívritmuszavarok, a remegés, a fejfájás és a reflux.

A krónikus magnéziumhiány egy sor betegséget okoz, vagy azokhoz kapcsolódik: szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, metabolikus szindróma, cukorbetegség, migrén, csontritkulás, pajzsmirigy-alulműködés, fájdalmas menstruáció, PMS, asztma. A magnéziummegvonásos vizsgálatokban konkrét szívrohamokat is megfigyeltek.

A magnéziumhiány a mitokondriumok pusztulását is okozza, és felgyorsítja az öregedést. Ez az ásványi anyag kell a megfelelő immunműködéshez is, mivel részt vesz a glutation szintetizálásában.

Jegyezzük meg! A D-vitamin-funkció is függ a magnéziumtól, olyannyira, hogy a magnéziumhiány angolkórt okoz olyan embereknél is, akiknek a szervezete tele van D-vitaminnal.

A magnéziumhiány a fejlődő magzatot is károsíthatja. Az egyik klinikai vizsgálatban a terhes nők magnéziumpótlása 30%-kal csökkentette az agyi bénulás esélyét.

A magnézium csökkenti a halálozást:

  • Az epidemiológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy ahol keményebb a víz (tehát magasabb a magnéziumtartalma), ott alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségekben elhunytak aránya.
  • Klinikai vizsgálatok szignifikáns csökkenést találtak a halálozásban, amikor magnéziumot adtak a szívbetegeknek. Egy, szívrohamon átesett betegekkel végzett vizsgálatban a trombolitikus kezelés előtt adott magnéziumos kezelés 24%-kal csökkentette a halálozási arányt. Egy másik, orosz kísérletben a magnéziumpótlást kapott csoportnál csak feleakkora volt a halálozás valószínűsége.

Nagyon kicsi a toxicitás kockázata

A magnéziumnak széles az optimális beviteli tartománya. Nincs rá bizonyíték, hogy pusztán táplálkozással valaki valaha is elérte volna a magnézium mérgező szintjét.

A magnézium túlzott beviteléből eredő toxicitás első jele a hasmenés. Egészséges veséjű embereknél valószínűleg ez lenne az egyetlen hatás, éppen ezért a magnézium hashajtónak is elég biztonságos. Egy felnőttnél a hashajtódózis 2 gramm magnézium (ami 17 gramm magnézium-citrátban van meg), ez általában laza székletet okoz.

A nagyon nagy mennyiségű magnézium — jóval 2 gramm felett — a vérnyomás zuhanását eredményezheti, ami letargiát, zavarodottságot, szívritmus problémát és romló veseműködést okozhat. Az extrém magas dózis következménye szívmegállás lehet.

Az optimális magnézium bevitel

A magnézuimhiány megszüntetésének elképesztő egészségügyi előnyei vannak. Ehhez legalább napi 400 mg magnéziumot kell elfogyasztani. A teljes (élelmiszerrel és pótlással együtt), napi 800 mg bevitele valószínűtlen, hogy bármilyen mellékhatást okozna, ezért véleményünk szerint a napi 400-800 mg bevitel tekinthető az optimális tartománynak.

Az átlagember körülbelül fele alig jut napi 250 mg magnéziumhoz az elfogyasztott ételből, és csak kevesen jutnak hozzá napi 500 mg-hoz. Ez azt sugallja, hogy a legtöbb amerikainak legalább napi 200 mg magnéziumpótlásra volna szüksége az optimális beviteli mennyiség eléréséhez.

Az alga, a diófélék és olajaik, a kávé, a tea és a csokoládé jó magnéziumforrások. Elképzelhető, hogy emiatt olyan egészségesek: a sok csokoládé 30%-kai csökkenti a szíves érrendszeri betegségek és 29%-kal az agyvérzés előfordulását.

Figyelem! A legkönnyebben azonban akkor tudjuk elérni a szervezet megfelelő magnéziumszintjét, ha pótlást szedünk: mi a rendszeres, napi 200 mg magnéziumpótlást ajánljuk.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.