Allergia és asztma

Vitaminok és ásványi anyagok hatásai az asztmára

Az egészséges étrend elöntő fontosságú. Azok számára, akik speciális diéta vagy valamilyen emésztőrendszeri betegség miatt korlátozott étrenden kénytelenek élni, hasznos lehet a jó minőségű multivitamin/ásványi anyag táplálélkkiegészítők szedése. Az antioxidánsok fent említett elő­nyei mellett ugyanis számos egyéb összefüggést is találtak már a vitaminok és ásvá­nyi anyagok, illetve az asztma között.

Magnézium található a a hüvelyesekben, különösen a szójában.
Magnézium található a a hüvelyesekben, különösen a szójában.

Magnézium

A kórházakban kiegészítő terápiaként adják asztmás roham esetén intravénásán. Magnézium a tengeri eredetű ételekben, a hüvelyesekben (különösen a szójában), az olajos magvakban, a teljes értékű gabonafélékben és a sötétzöld leve­les zöldségekben található a legnagyobb mennyiségben. Ellazítja a légutak simaiz­mait, és minimálisra csökkenti a rohamra jellemző görcsöket.

Az asztmások szerve­zetében jellemzően alacsony a magnéziumszint, ezért is ajánlják – még ha ezt eddig tudományosan nem is támasztot­ták alá – hogy az ilyen betegek szedje­nek napi 200-400 mg magnéziumot.

A szelén jótékony hatásai
A szelén jótékony hatásai

Szelén

A növények szívják magukba a talajból a növekedésük során. A világ különböző pontjain nagyon nehéz megbecsülni a gyümölcsök és zöldségek tényleges szeléntartalmát. Annyi min­denesetre bizonyos, hogy a szelén érté­kes antioxidáns, és hogy akinek ala­csony a szelénszintje, annál nagyobb lesz az asztma kialakulásának a kockáza­ta, illetve hogy a már meglévő asztmá­ban szenvedőknek nagyon alacsony a szelénszintjük.

Mi történik tehát, ha ön szelént is tartalmazó táplálékkiegészítőt kezd szedni? (A szelént tabletta vagy multivitamin/ásványianyag-készítmény formájában a legcélszerűbb bevinni.)

Kutatás: svéd kutatók 24 asztmás páciensnek adtak 14 héten át napi egy tablettát, ami vagy placebót, vagy 100 mg szelént tartalmazott, a szelénnel kezelt csoportban csökkent az asztmás tünetek gyakorisága.
b6_vitamin
B6- vitamin

B6-vitamin

„Energiavitaminnak” is nevezik, és a szintje gyak­ran alacsony az asztmában szenvedők szervezetében. Nem árt tudni, hogy az asztma ellen használt teofillin és aminofillin szintén csökkenthetik e vitamin szintjét. A B6-vitaminban gazdag ételek (banán, avokádó, csirke- és marhahús, hal, barna rizs) fo­gyasztása, illetve a vitamint tartalmazó táplálélddegészítők szedése javíthat az aszt­mán – erre a következtetésre jutottak a kutatók 76 asztmás gyermek vizsgálata után, akiket öt hónapon át kezeltek napi 200 mg B6-vitaminnal. A tüneteik enyhültek, s kevesebb hörgőtágítót és kortizont kellett szedniük.

Egy másik kutatásban asztmás felnőtteket kértek meg arra, hogy naponta kétszer 50 mg Bó-vitamint vegyenek be, s ennek hatására a rohamaik gyakorisága és súlyossága is csökkent.

A Molibdén a hüvelyesekben, levélzöldségekben és kar­fiolban található.
A Molibdén a hüvelyesekben, levélzöldségekben és kar­fiolban található.

Molibdén

Erről az ásványi anyagról nem sokat hallani, ám ha ön asztmás, akkor nem árt megismerkednie vele. A főként a hüvelyesekben, levélzöldségekben és kar­fiolban előforduló molibdén segít abban, hogy a szervezet semlegesítse az ételekhez adott szulfitokát, amelyek gyakran váltanak ki asztma jellegű tüneteket.

Noha a molibdén emberi hatékonyságát tudományosan még igazán nem vizsgál­ták, egy 1989-ből származó, anekdota jellegű beszámoló – amelyet egy orvosi szak­lap is leközölt – szerint három hónapon át naponta adott molibdéninjekciókkal sike­rült csökkenteni egy nő nehézlégzését, és elérni, hogy a napi négy helyett csak két­szer kelljen inhalátort használnia.

Kutatás: ausztrál kutatók pedig 1750 asztmás beteget megvizsgálva 41,5 százalékukat molibdénhiányosnak találták. Amikor az étrendjüket molibdénnel egészítették ki, enyhültek a tüneteik.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.