Fittség

Mi mindent tudhatunk meg a magnéziumról?

Magnézium: a magnéziumhiány jelentős mértékben sietteti az öregedési folyamatot. Lerakódások alakulnak ki az érfalon, ami szívritmuszavarok kialakulásához, magas vérnyomáshoz, az inzulintermelés csökkenéséhez, hangulatingadozáshoz, nyugtalansághoz, agresszív magatartáshoz vezethet. Ezért a korai öregedés megelőzéseképpen idejében elejét kell venni a magnéziumhiány kialakulásának, hogy ne rövidítsük le várható élettartamunkat.

Öregedés
Magnéziumhiány esetén felgyorsul az öregedés!

Miért veszélyes a magnéziumhiány?

A magnéziumhiányra különösen érzékenyen reagálnak a mitokondriurnok, a sejtek energiaüzemei. A kellő mennyiségű magnézium kiegyensúlyozottá és terhelhetővé teszi szervezetünket. Mivel még az optimális étrend sem biztosítja természetes módon a szükséges mennyiséget, ezért napi 1-2 alkalommal 300 milligramm magnézium bevitele szükséges sejtjeink megfelelő működéséhez.

A magnézium befolyásolja több enzim aktivizálását is, továbbá véd a stresszhatásokkal szemben. Serkenti a szervezet véralvadásgátló tevékenységéi, megakadályozza a vörösvértestek összetapadását. Táplálja a „jó” HDL-koleszterint, és csökkenti a trigliceridképződést. A magnézium jelentős mértékben csökkenti az allergiás megbetegedéseket, a szénanáthát. Célszerű lefekvés előtt bevenni, mert így gyors elalvás t, pihentető alvást biztosít, s ennek következtében kipihenten ébredünk.

Fáradékony gyerekÉpp ezért hatékony alvászavarok esetén is. Serkenti mindemellett az agy idegrendszerének működését, így gyorsabb és jobb lesz a reakcióképességünk. Egyszóval: igen hatékony eszköz a fiatalság megőrzéséhez. A magnézium az idegsejtek igen fontos építő-anyaga, fontos az ellazuláshoz és a kiegyensúlyozottsághoz, de jelentős mértékben erősíti az immunrendszert is, és véd a fertőzésektől.

Táplálékaink a termőtalaj műtrágyázása következtében egyre kevesebb magnéziumot tartalmaznak, s a nyersanyagok feldolgozása során alacsony magnéziumtartalmuk még tovább csökken. Fogyasszunk naponta 400-800 milligrammot magnézium-aszpartát formájában.

Mi a szerepe az ómega zsírsavaknak?

Ómega-3-zsírsavak: nélkülözhetetlenek az egészséges, hosszú élethez, mivel szervezetünk számára létfontosságúak. Az ómega-3-zsírsavak legfontosabb természetes forrásai a halak. Az ómega-3-zsírsavak javítják a vérkeringést, és megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását. Csökkentik a koleszterinszintet és a triglicerideket, nemkülönben a vérnyomást, emellett serkentik a szervezet immunitását. Javítják a tanulási képességet és a gondolkodást.Halétel

Időskorban hatékonyak a reumatikus problémákra, védenek a szívinfarktus és az agyvérzés ellen, segítenek elkerülni a depresszió kialakulását. Aki egészségesen szeretne megöregedni, fogyasszon naponta kellő mennyiségű ómega-3-zsírsavat, az időközönként fellépő hiány elkerülése érdekében lehetőleg étrend-kiegészítő formájában.

Mi rejlik az OPC betűk mögött?

OPC: a betűszó az oligomer procianidin rövidítése. Az Egyesült Államokban szabadalmaztatott készítmény természetes növényi kivonat, egészen pontosan meghatározott oligomer procianidinek keveréke. Számos létfontosságú funkciója van. Rendkívül hatékony antioxidáns, amely megsokszorozza a C-vitamin hatását.

VéráramGyulladáscsökkentő, javítja a vérkeringést, s annak következtében, hogy képes kapcsolatba lépni a kollagénekkel, fokozza a test mozgékonyságát. Ennek révén fiatalító hatású, nevezhetnénk akár szájon át szedhető kozmetikai szernek is. Megvédi a C-vitamint attól, hogy dehidroaszkorbáttá oxidálódjon. Megakadályozza a hisztaminképződést, erősíti a kapillárisokat, artériákat és vénákat, javítja a végtagok mozgékonyságát.

Nem tartalmaz mérgező összetevőket, nincs semmiféle mellékhatása. Az OPC a franciaországi Bordeaux-ban dolgozó kutató, Masquelier professzor kutatásainak eredménye. Az étrendkiegészítő jelenléte már egy órával a bevitel után az egész szervezetben kimutatható. Az élelmiszerekben a tárolás és feldolgozás során ezek a növényi anyagok sokszor károsodnak vagy megsemmisülnek. A szabad gyökök megkötése terén mutatott teljesítménye hússzorosa a C-vitamin hasonló képességének.

Mi köze van a bornak a hosszú élettartamhoz?

Az OPC feltárja annak titkát, hogy miért olyan magas a várható élettartam Franciaországban annak ellenére, hogy életmódjuk nem nevezhető kifejezetten egészségesnek. A titok abban áll, hogy a franciák által rendszeresen fogyasztott vörösbor – a fehérborral ellentétben – jelentős mennyiségben tartalmaz ilyen növényi összetevőket. Ennek az az oka, hogy a vörösbor készítésekor a szőlőt a héjával és a magjával együtt erjesztik, s ezekből kerülnek a növényi kivonatok a vörösborba.BorosüvegekAz OPC regenerálja a szabad gyökök elfogásában elhasználódott C-vitamint, a C-vitamin viszont újratermeli az ugyancsak felhasználásra került E-vitamint, így az OPC-ből azonos hatás eléréséhez lényegesen kisebb mennyiségre van szükség, mint C-vitaminból és E-vitaminból. Az OPC megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, illetve az érfalra történő letapadását. Kapillárisaink erőssége és sértetlen állapota egészségünk egyik alapvető tényezője. Az ember annyi idős, amennyinek érrendszere mutatja, s ebben az OPC-nek jelentős szerepe van.

E növényi kivonat legkiválóbb tulajdonsága, hogy képes megfiatalítani érrendszerünk állapotát. Az OPC átjárja az agyi ereket, s ott fejti ki antioxidáns hatását. így tartja fiatalon és naprakész állapotban agyunkat. Az OPC jelentős segítséget tud nyújtani visszér-problémák esetében is. Elmulasztja az ödémákat és a duzzanatokat, ezzel elkerülhetővé teszi a bőr öregedését.

Az OPC mindemellett kiváló napvédő is, mert kivédi a napsugárzás által kiszabaduló szabad gyökök támadását, jelentős mértékben javítja az agyműködést, hatékony szénanátha és stressz ellen is. Erősíti a látást, és szinte nélkülözhetetlen dohányosok számára, mivel a dohányzás növeli a szabad gyökök számát, ennek minden káros következményével együtt.

Kezdetben célszerű napi 60-100 milligramm OPC-t bevenni. Szinten tartáshoz elegendő napi 30 milligramm. Minthogy az OPC 72 órán belül nem ürül ki a szervezetből, a napi adag egyszerre, valamelyik étkezés kiegészítéseképpen vehető be.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.