Magasvérnyomás kezelése

A kálium-, kalcium-, magnézium fogyasztás fokozása

A kálium, kedvező vérnyomáscsökkentő hatása a fokozott értágító hatással, a víz- és nátriumürítés fokozásával, a renin-angiotenzin elválasztást gátló, és a szimpatikus tónust csökkentő hatással magyaráz­ható. A szervezet nátriumkészlete és a vérnyomás közötti összefüggés idősebbeknél erősebb, míg a káli­umtartalom és a vérnyomás közti fordított arányosság fiatalokban szorosabb.

Ez arra enged következtetni, hogy a hipertónia kialakulásában az alacsony kálium­bevitel, a betegség fenntartásában a vese fokozott nátriumretenciója (visszatartás) játszik szerepet. A hipertónia megelőzésében, különösen fiatalok esetén van tehát jelentősége a nagyobb káliumtar­talmú étkezésnek.

Napi káliumigény

Az egészséges szervezet napi káliumigénye 2-5g (50-125 mmol). A káliumbevitel fokozásával hipertóniás egyénekben átlagosan 8/4 Hgmm vér­nyomáscsökkenés érhető el. Emellett az étrend magasabb káliumtartalma véd az érkárosodástól és azok szövődményeitől is. Az alkohol, a kávé, a cu­kor és a vízhajtók fokozzák a kálium kiválasztását, a sok kávé fogyasztása káliumhiányon keresztül vezet fáradékonysághoz.

Hogyan fokozható az étrend káliumtartalma?

Az étrend optimális káliumtartalmát elsősorban káli­umban gazdag növényi eredetű táplálékkal javasolt biztosítani.

  • Gyümölcsök közül: a banán (600 mg), szőlő és aszalt gyümölcsök (500 mg)
  • Zöldségek közül a spárga (300 mg), bab (400 mg), sárgarépa (350 mg), gomba (420 mg), paraj (300 mg), sóska és zöldborsó, valamint a burgonya (500 mg),

Emellett a paradicsom, grapefruit, narancs juice és a teljes tej tartalmaznak nagyobb mennyiségben káliumot. Gyógyszeres káliumpótlás kizárólag laboratórium által igazolt káliumhiány esetén indokolt. A táplálékkal be­vitt kálium ideális mennyi­sége 3000 mg (3 g) naponta. A kellő mennyiségű vál­tozatos étrend mellett ezen ásványi anyagok elegendő mennyiségben vannak a táplálékban, ezért ezeket vérnyomáscsökkentő célból felesleges fogyasztani.

Hogyan fokozható a kalcium-és magnéziumfogyasztás?

A kalciumbevitel növelése (napi lg) esetenként csökkent­heti a vérnyomást, de egészében hatása minimális. Magas vérnyomás betegségben szenvedőknek napi 800-1000 mg kalcium bevitelt javaslunk, melyet a zsírszegény tej és tejtermékek, valamint olajos magvak fogyasztásával érhet el.

Magas vérnyomás – betegségben szenvedők vérének mag­néziumszintje alacsonyabb, mint a normális populációban mért érték. Magnéziumhiányos állapotban a szervezet ér­zékenysége megnő a stresszhatásokkal szemben. Mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomásérték szoros – de egészében kismértékű – kapcsolatban van a magnéziumfo­gyasztással, így fokozott magnéziumbevitel (250 mg/nap) kisfokban csökkenti a vérnyomást. Az optimális magnézium bevitel kortól és nemtől függően változik, de orszá­gonként is más-más mennyiséget tekintenek optimálisnak.

Főbb források

A legfőbb magnéziumforrások a szója és olajos mag­vak, sovány húsok, halak, hüvelyesek, és a magas rost­tartalmú gabonaipari termékek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.