Egészsegesen lefogyni

Amit majdnem mindenki elhibáz: a helyes kalórabevitel

Kalóriaégetés helyesen

mozgassulyzo
Figyelj oda, mit csinálsz!

Próbáljuk meg elfogadni, hogy a túlzott kalória bevitel és ezen kalóriák elégetésének hiánya a felelős a túlzott zsírfelhalmozásért, vagyis az elhízásért. Ez az igazság? Nem, ez csak része a folyamatnak. Önmagában még nem elég a fogyáshoz, hogy több kalóriát égetünk el, mint amennyit beviszünk. Teljesen irreális azt állítani, hogy akkor fogyunk, ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit beviszünk. De ami még ennél is fontosabb: nincs pontos, meghúzható kapcsolat a fizikai aktivitás, a kalóriaégetés és a táplálkozás között.

A Nurses’ Health Study több mint 50 ezer középkorú nő vizsgálatán alapult, összehasonlítva a fizikai aktivitásuk és az étrendjük paramétereit. A felmérés megállapította, hogy a minden nap 2 órát a tévé előtt eltöltőknek 23%-kal nagyobb az esélyük az elhízásra, 14%-kal pedig a cukorbetegség kialakulására is. De az a tény, hogy azok a nők, akik ugyan sok időt töltöttek a tévé előtt, de mellette komoly fizikai munkát végeztek, vagy sokat mozogtak, ugyanúgy ki voltak téve ezeknek a veszélyeknek, nagyon meglepő volt. A tévé előtt eltöltött órákat nem lehet pusztán fizikai aktivitással kompenzálni, annak ellenére, hogy az a zsírégetést segíti elő? Hogyan lehetséges ez?

Mindez egy újabb bizonyíték arra, hogy a molekuláris, a pszichológiai és fizikai tényezők nagyon is összefüggnek egymással.

Miért hízunk?

A válasz nem lehet egyértelmű.

Életünk során kb. 90 ezer lehetséges ennivaló közül választunk. Gondoljunk arra, milyen módon befolyásolják életünket és élettartamunkat ezek a választások, és arra, mennyi zsírt halmozunk fel! Gondoljunk arra, idővel mennyi bajt okozhatnak egészségi állapotunkban kis, de folyamatosan ismétlődő hibáink! Legfőképpen pedig arra gondoljunk, valójában mit is eszünk! Valóban tudjuk, mivel táplálkozunk?

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.