Egészsegesen lefogyni

Amit majdnem mindenki elhibáz: a helyes kalórabevitel

Kalóriaégetés helyesen

mozgassulyzo
Figyelj oda, mit csinálsz!

Próbáljuk meg elfogadni, hogy a túlzott kalória bevitel és ezen kalóriák elégetésének hiánya a felelős a túlzott zsírfelhalmozásért, vagyis az elhízásért. Ez az igazság? Nem, ez csak része a folyamatnak. Önmagában még nem elég a fogyáshoz, hogy több kalóriát égetünk el, mint amennyit beviszünk. Teljesen irreális azt állítani, hogy akkor fogyunk, ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit beviszünk. De ami még ennél is fontosabb: nincs pontos, meghúzható kapcsolat a fizikai aktivitás, a kalóriaégetés és a táplálkozás között.

A Nurses’ Health Study több mint 50 ezer középkorú nő vizsgálatán alapult, összehasonlítva a fizikai aktivitásuk és az étrendjük paramétereit. A felmérés megállapította, hogy a minden nap 2 órát a tévé előtt eltöltőknek 23%-kal nagyobb az esélyük az elhízásra, 14%-kal pedig a cukorbetegség kialakulására is. De az a tény, hogy azok a nők, akik ugyan sok időt töltöttek a tévé előtt, de mellette komoly fizikai munkát végeztek, vagy sokat mozogtak, ugyanúgy ki voltak téve ezeknek a veszélyeknek, nagyon meglepő volt. A tévé előtt eltöltött órákat nem lehet pusztán fizikai aktivitással kompenzálni, annak ellenére, hogy az a zsírégetést segíti elő? Hogyan lehetséges ez?

Mindez egy újabb bizonyíték arra, hogy a molekuláris, a pszichológiai és fizikai tényezők nagyon is összefüggnek egymással.

Miért hízunk?

A válasz nem lehet egyértelmű.

Életünk során kb. 90 ezer lehetséges ennivaló közül választunk. Gondoljunk arra, milyen módon befolyásolják életünket és élettartamunkat ezek a választások, és arra, mennyi zsírt halmozunk fel! Gondoljunk arra, idővel mennyi bajt okozhatnak egészségi állapotunkban kis, de folyamatosan ismétlődő hibáink! Legfőképpen pedig arra gondoljunk, valójában mit is eszünk! Valóban tudjuk, mivel táplálkozunk?