A férfi egészsége

Mikor túlsúlyos egy férfi?

Az európai lakosság körülbelül 20 százalékánál többet mutat a mérleg, mint ami optimális lenne. A zsíros étrend és az ülő életmód miatt könnyű felszedni, de nehéz leadni a kilókat. Pedig az egészséges testsúly elérése az egyik legfontosabb dolog, amit a komolyabb betegségek elkerülése érdekében tehet.

Tudta? Azok a férfiak, akik naponta 3 órát vagy még tovább néznek tévét, kétszer olyan valószínű, hogy elhíznak, mint akik 1 óránál kevesebbet tévéznek.

Miért fontos a súly?

Nem szeretnénk megijeszteni, de a túlsúly cipelése miatti egészségügyi kockázat bizonyított tény. Ha csak ki­csit hízott meg, a rizikó még igen ala­csony, de ha valóban túlsúlyos – vagyis 20 százalékkal túllépte optimális sú­lyát vagy a testzsír aránya a 25 száza­lékot -, az alábbi veszélyeknek teszi ki magát:

  • Kétszeres a magas vérnyomás koc­kázata, és csaknem hatszoros, ha ön 45 év alatti.
  • Magas koleszterinszint, amely el­záródott artériákhoz vezet.
  • Stroke nagyobb valószínűsége.
  • Megnövekedett szívbaj- és szívin­farktus-kockázat.
  • Nagyobb esély a vastagbél- és prosztatarákra.
  • Felnőttkori cukorbetegség kialaku­lásának veszélye.
  • Apnoé, epehólyag-problémák, ízü­leti gyulladás és szexuális zavarok na­gyobb valószínűsége.

Dióhéjban összefoglalva: a kövér férfiak korán halnak

A pszichológiai dimenzió Ha még ez sem ösztönzi az egészséges étrendre, gondoljon arra, hogy a túl­súly pszichés gondokkal is jár, így például aggodalommal az egészség miatt, szégyenérzettel és önértékelési zava­rokkal.

A nyugati országokban nemcsak a nők küszködnek negatív önképpel amiatt, hogy a szupermodellekhez hasonlítják magukat. Alacsony önbe­csülésüket újjáépíteni kívánó férfiak milliói is vagyonokat költenek a ha­szontalan fogyókúrákra, milliárdok­kal gazdagítva ezt az „iparágat”.

Szeresse a testét!

A tökéletes test iránti vágy… Ha ez motiválja a rendszeres mozgásra és az egészséges táplálkozásra, ám legyen! De nehogy becsapja magát! Az utóbbi időben drasztikusan megnőtt a testükkel elégedetlen férfiak száma. A legtöbbjüket önbizalomhiány kínozza, ha a színészek, a sportolók izmos testével hasonlítják össze magukat.

Mit tehet ez ellen?

Először is, fogadja el önmagát! Testalkata egy életre szól, csak annak keretei közt hízhat vagy fogyhat. Figyelje meg, hogy rossz közérzete mennyire függ a média által sugallt képtől, amelynek a legtöbb ember sosem fog tudni megfelelni! Ön is egyéniség a maga alkatával, képességeivel. Értékelje magát! A média által sugallt „tökéletes” test sok férfit elbizonytalanít a külsejét illetően.

Túl sokat nyom?

A kövérség sokak számára valós prob­léma. De vajon önnek kell-e aggódnia? Vizsgálatok bizonyítják, hogy míg a férfiak egyharmada túlsúlyos, sokkal többen gondolják ezt magukról.

Miért hiszik olyan sokan, hogy kö­vérek?

Az ok a kulturális sztereotípi­ákban keresendő: a sovány jó, termé­szetes és egyszerű. A nemzetközi meg­figyelők sokszor elcsodálkoznak és mosolyognak a nyugati világ sovány­ság miatti megszállottságán. Persze, nem az állítjuk, hogy „ön csak akkor lehet kövér, ha azt hiszi magáról”, de az egészséges, elfogadható testalkat és méret sokkal szélesebb skálán mozog, mint azt a média el akarja hitetni.

Távolságtartással szemlélje a dol­gokat, reálisan mérje föl a testét, ne le­gyen elvakult a súlyát illetően, és ne kínozza magát bűntudattal! Fontos, hogy megvalósítható el­képzelése legyen a súlyáról. Hogyan is kezdjen hozzá? Első lépésként számol­ja ki optimális testsúlyát az alábbiak­ban ismertetett módszer segítségével.

Lényeges, hogy ismerje a teste izom-zsír arányát is

Ha edzett sport­ember, vagy sokat mozog, az izomtö­meg százaléka is magasabb. Az izom többet nyom, mint a zsír. Hasonlítson össze egy karosszékhez „láncolt” em­bert olyasvalakivel, aki használja az edző termi bérletét. Lehet, hogy mind­kettőjük magassága, testtípusa – sőt, még súlya is – azonos, egyikük mégis csinos és egészséges, a másik duci, egészsége pedig veszélyben van. A táplálkozáskutatók megállapították, hogy a testzsír ajánlott értéke 15-20 százalék közé esik.

Van egy másik tényező, amelyet szintén figyelembe kell vennie: az élet­kora

Amint a férfiak elérik a 30 éves kort, anyagcseréjük lassulni kezd, aminek az eredménye évi 500-700 gramm súlygyarapodás (hacsak nem csökkentik a kalóriabevitelt, és nem mozognak többet).

Nemrégiben ezt a tendenciát még rossznak ítélték, néhány szakértő vi­szont állítja, hogy a természet nem bu­ta, egy kis súlygyarapodás az idő mú­lásával még rendben is lehet. Igaz, eb­ben az új álláspontban még nem született egyezség. De vigyázat! Ez a súlynövekedés úgy következik be, ha az ember ugyanannyit eszik, mint az­előtt.

Miért túlsúlyos az ember?

Ha készítenének egy tortadiagramot Miért túlsúlyos az ember? címmel, az egyik szelet neve Család: gének és szoká­sok lenne. A maradék tortát az alábbi részekre kellene osztani: Túl sok evés, Kevés mozgás és Zsíros ételek. A gond az, hogy sokan nem csak egy szeletet vesznek a tortából, hanem az egészet megeszik!

Nézzük szépen sorjában!

1. Családi örökség

Nos, nem fogható minden a szülőkre. A táplálkozáskutatók szerint az embe­ri fajt genetikailag arra programozták, hogy eltérő súlyt és testzsírt viseljen magán. Mindenki rendelkezik olyan, biológiailag meghatározott zsírtömeg­gel, amelyet a teste viselni „akar”, vagyis mindegy, mennyit diétázunk, az vissza fog ránk rakódni.

Más szavakkal: amit valaki normá­lisnak tart, az lehet, hogy a másik szá­mára tűi sok vagy tűi kevés. Van ben­ne igazság, hiszen elég, ha arra gondo­lunk, milyen sokféle magasság, hajszín, testalkat és felépítés jellemző az emberekre. Lehet, hogy genetikailag nagyobb termetet, lassú anyagcserét és jó sok zsírsejtet öröklünk a szülőktől, s ha ez a helyzet, bizony keményen meg kell küzdenünk az egészséges súlyért.

2. Túl sok étel, túl sok zsír

Sokan közülünk egyszerűen csak so­kat eszünk, többet, mint amennyire a szervezetünknek szüksége lenne. Ha a bevitt kalória több, mint az elégetett, a fölösleg zsírrá alakul, és a zsírsejtek­ben tárolódik a jövőbeli felhasználá­sig, így épülnek föl lépésről lépésre a zsírpárnák.

Az optimális egyensúlyt sem talál­juk el: a férfiaknál a kalória 35-40 szá­zaléka zsírból áll, pedig az optimális arány 25-35 százalék lenne. Kilóról ki­lóra, grammról grammra „bővülünk” – a zsír jobban hizlal, mint bármely más tápanyag. A fehérje és a szénhidrát egy-egy grammja 4 kalóriát tartalmaz, a zsíré 9-et. Ha tehát kétszer annyi fe­hérjét és szénhidrátot eszünk, mint zsírt, még akkor sem érjük el az utóbbi kalóriamennyiségét. Ezenkívül a zsíros ételek azonnal átalakulnak zsír­sejtté, ellentétben az összetett szén­hidrátokkal és a fehérjékkel.

3. Ülő életmód

Hányszor emlékeztették már a mozgás jelentőségére, és hányszor ígérte meg, hogy aktívabb lesz? Valószínűleg jó eséllyel fogadhatnánk arra, hogy mindebből semmi sem valósult meg. Európában a férfiaknak csak kis százaléka mozog rendszeresen, a leg­többen egyáltalán nem. Ha továbbra is sokat eszik, de nem égeti el az ener­giát, egy szép napon a sok-sok kalória mind vissza fog köszönni a tükörből.

Csípje meg magát!

Nem, nem arról van szó, hogy alszik-e vagy ébren van. Azt kell ellenőriznie, hogy komolyan ki van-e téve a szívinfarktus és a felnőttkori cukorbaj veszélyének. Máig nem tisztázott okokból a csípőn és a fenéken lévő háj kevesebb egészségügyi kockázattal jár, minta pocakon lévő úszógumi. De ennél is veszélyesebb a nem látható zsír: a szervek közötti zsírként ismert súlyfelesleg a hasüregben rejtőzik. Ha a dereka kiszélesedett, de a hasa kemény, vagyis nem tapintható ki háj, amikor megcsípi a bőrt, mindenképpen forduljon orvoshoz.

Jegyezzük meg! A bőr alatti zsír – amelyet meg tud fogni – nem túl csinos, de kevésbé veszélyes.

Az optimális súly megállapítása

A szakemberek túlsúlynak, illetve túlzott soványságnak nevezik az optimálisnál 10-20 százalékkal magasabb vagy alacsonyabb testtömeget. Mennyi az ön optimális súlya?

Ennek kiszámolásra két módszer kínálkozik

Mivel az egészséges súly függ a test­felépítéstől, először is állapítsa meg a méreteit. Mérőszalaggal (vagy egy spárgával, amit aztán hozzámér a vonalzóhoz) mérje meg a csuklója kerületét a csuklócsont előtt. Kis termetű férfiaknál ez az adat kevesebb, mint 15,5 cm, közepes termetűeknél 15,5-17,5 cm, míg a nagyobbaknál 17,5 cm felett van.

A másik módszer annak megállapítására, hogy túlsúlyos vagy túlzottan sovány, az úgynevezett testtömegindex (Body Mass Index: BMI):

BM Index18, 5 alatt18,5-24,925-29,930-34,935-39,940 felett
KategóriaSoványNormál testsúlyTúlsúlyMérsékelten elhízottSúlyosan elhízottNagyon súlyosan elhízott

Ossza el kilogrammban mért súlyát a méterben megadott magasságának négyzetével. A kapott értéknek 19 és 30 közé kell esnie. Például Ted 85 kg és 1,72 m magas. Szorozza be az 1,72-t 1,72-vel, hogy megkapja a méterben mért magasság négyzetét, majd ossza el a 85-öt ezzel a számmal (2,95-tel). Az eredmény 28,81 lesz. A 20 és 25 közötti BMI a legegészségesebb. Akinek a BMI-je 25 vagy annál magasabb, túlsúlyosnak mondható. Így Ted is kicsit nehezebb a kelleténél.

Mennyi zsírt cipel magán?

A férfiak teste átlagosan 60 százalék vízből, 5-6,5 százalék ásványi anyagból áll, a fennmaradó részen pedig a zsír és a fehérje osztozik egyenlő arányban. Egészségesnek a 15-20 százalék közötti zsírarányt tartják, bár a sportolóknál ez mindössze 7 százalék, a maradék pedig fehérjéből álló izom.

A gének átka

Köztudott, hogy az öröklődés nagy szerepet játszik abban, hogy mennyi súlyt cipelünk magunkon. Ellenben nem a gének határozzák meg, hogy mit eszünk vacsorára, vagy hogy mennyit mozgunk – ez egyedül rajtunk múlik. Az elhízásra való genetikai hajlam csak hajlamot jelent, tehát nem élet­fogytiglani ítélet. Végső soron élet­módunk és döntéseink szabják meg, hogy kövérek leszünk-e vagy sem.

Amennyiben hajlamos az elhízásra, keményebben – és okosabban – kell megdolgoznia az alakjáért, magas rost- és alacsony zsírtartalmú ételeket kell fogyasztania, azaz olyanokat, amelyek feltöltik, anélkül hogy kitöltenék.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.