A lelki okok miatt ránk rakódó fölös kilók

8 betegség, amit a stressz okozhat!

A túlsúly és az elhízás általában az ún. metabolikus szindrómával összefüggésben alakul ki. Ez egy olyan állapot összefoglaló megnevezése, amely magában foglalja a cukorbetegséget, a cukorintoleranciát, a magas inzulin- és koleszterinszintet, a zsigeri elhízást, a magas vérnyomást, az érelmeszesedést és a fokozott trombózishajlamot.

A metabolikus szindróma (lásd 2. táblázat) veszélyes károsodásokat okoz, leginkább a társadalom szegényebb stressz-kilokrétegeiben. Mint a túlzott feszültség esetében, a metabolikus szindrómának is gyors és mélyreható következményei vannak a gyermekekre. De hogyan lehet mindezt az orvostudomány klasszikus nézeteivel magyarázni?

Ha igaz, hogy kevesebb kalóriát égetünk el az ülő életmód következtében, akkor nem az lenne a logikus következtetés, hogy csökkentsük a kalóriabevitelt? Ha igaz, hogy testünk megpróbálja tartani az egyensúlyt, miért történik pont az ellenkezője?

 

A hormon, mely elégedetté és kiegyensúlyozottá tesz cigi-rossz-eletmod

Lelkünk elégedett állapotáért a dopamin hormon a felelős, amelyből nem tudunk beraktározni, testünknek folyamatosan elő kell állítania. Ahogyan az inzulin esetében az állandó azonos inger a receptorok érzékenységének folyamatos csökkenését vonja maga után, ugyanúgy az állandó inger fokozatosan csökkenő elégedettségérzetet eredményez. Rá vagyunk kényszerítve, hogy egyre erősebb stimulációkat kapjunk annak reményében, hogy elérjük a megszokott elégedettségi szintet. Még több ennivaló, még több cigaretta, még több alkohol, még több munka, még több pénz, még több kábítószer stb.

Betegség Leírás Hogyan diagnosztizálható?
Diabétesz/ Cukorbetegség A vércukorszint megemelkedése, amely több területen is komplikációhoz vezet Éhomi vércukorszint és étkezés utáni vércukorszint és a glikált hemoglobin (HbA1c) mérése
Cukor-érzékenység Cukor bevitelére a vércukorszint gyors és jelentős megemelkedése Éhomi vércukorszint és étkezés utáni vércukorszint és a glikált hemoglobin mérése
Hiperinzulinémia Túlzott inzulin-kiválasztás a hasnyálmirigy részéről a vércukorszint csökkentésére Éhomi étkezés utáni inzulinszint a vérben
Diszlipidémia A zsíranyagcsere olyan zavara, amely magas vérzsír-és koleszterinszintekkel jár Lipidek szintjének mérése a vérben
Viszcerális obezitás A hasi zsírszövet megnövekedése A derék megvastagodásának vizsgálata a csípőhöz képest
Hipertenzió A szisztolés és/vagy diasztolés vérnyomás emelkedése A vérnyomás mérése, feszültségmérés
Érelmeszesedés Az erek megvastagodása és megmerevedése, anatómiai elváltozások, ateróma (meszesedés) kialakulása Az artériák rugalmasságának vizsgálata, ateróma kimutatása echo-doplerrel (UH)
Véralvadási zavarok Fokozott alvadási- és vérlemezke összetapadási hajlam, amely vérrög-képződéshez vezethet Alvadási profil vizsgálat vérből

Agyunk állandó elégedettségkeresésben van, és beszünteti azt a mechanizmust, amely a tiszta energiaszabályozást végzi és képes lenne arra, hogy csökkentsük a táplálékbevitelt, vagy kevesebbet együnk akkor, amikor kevesebbet is tudunk elégetni. (Ahogy régen például az idősek kevesebbet ettek, és soványabbak voltak.)

Nagyon erős kapcsolat áll fenn a különböző elégedettségérzésért felelős rendszerek és a leptin, az étvágyat irányító molekula között. Ezért nem működnek igazán a túlzottan kalóriaszegény diéták, mint ahogy a feszültségoldó gyógyszerek sem jelentenek megoldást. Több szinten vagyunk kénytelenek reagálni: az anyagcsere és az agyi viselkedés szintjén. Szükséges, hogy mindezen szervek között teljes legyen az együttműködés, ahogy arról a könyv harmadik részében lesz szó.

„Zabáld tele magad!”

Agykérgünk elülső részének nagyon kemény csatát kell megvívnia, akárcsak azoknak a területeknek, amelyek az elégedettség érzésével vannak kapcsolatban, ugyanis ezek alakítják át a stimulációkat örömmé. Át kellene lépnünk a „zabáld tele magad” örömhelyzetéből abba az örömhelyzetbe, hogy belenézünk a tükörbe, és saját külsőnk tesz boldoggá. Vagy ahelyett, hogy rövid ideig tartó mámoros állapotba kerülünk egy finom íz hatására, inkább annak kellene örülnünk, milyen hatásosan tudunk ellenállni ennek az íz bombának.

Miért esünk kísértésbe?

A kísértéseknek, úgy tűnik, nagyon egyszerű ellenállni. Képesek vagyunk rá, hogy rendszabályokat állítsunk fel magunknak, és ne essünk bele a bennünket körülvevő rengeteg csapdába. Mire van szükségünk igazából ahhoz, hogy egy szelet torta helyett a gyümölcsöt válasszuk, vagy hogy lemondjunk a sült krumpliról a zöldség javára, vagy visszautasítsuk a repeta rizottót, vagy ne tömjük tele magunkat kenyérrel és mindenféle sós rágcsálnivalóval étkezés előtt?

Az élvezetek hálójában vergődünk, és amíg egészségesen táplálkozni egyet jelent a büntetéssel, addig állandóan hízni fogunk. Jó hír azonban, hogy az egészséges étrend és a jóízű evés nem zárja ki egymást. Ennek a módszerét is szeretném átadni ebben a könyvben.

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

tizenkettő − 4 =

Read previous post:
Amit sosem hittél az alvásról!

Alszunk és hízunk? Életünk annyira ingerzsúfolt, hogy állandóan ki vagyunk téve a stimulációknak, és így a kevés pihenésnek, alvásnak is....

Close