Szív- és érrendszeri betegségek

Az elhízás gyógyszeres, műtéti kezelése

Jegyezzük meg! Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy fogyás csak az energiabevitel csökkentésétől és/vagy az energiafelhasználás növelésétől várható!

Számtalan csodaszert reklámoznak az elhízás kezelésére, amelyek diéta nélkül is fogyasztanak. Ezek egy része üzleti trükk (pl. fogyasztó karperec, fogyasztó pizsama stb.). Egy része zsírégetést ígér, ami orvo­silag nem bizonyítható, de ha a páciensek jelentős pénzt adnak érte, akkor a diétájukra jobban figyelnek, így fogyhatnak is.

Egy részük jelen­tős mennyiségű rostot tartalmaz, amely készítmények vitaminokkal és ásványi anyagokkal is kiegészítettek. Ezek hasznosak lehetnek, mert a rostok eredeti térfogatuk 5-6-szorosára megszívják magukat vízzel, teltségérzést okoznak, ami csökkenti az étvágyat. A vitaminok, ásványi anyagok pedig a fogyókúrában esetleg bekövetkező hiányállapotok ki­védésére alkalmasak.

Gyógyszerek

Az elhízás gyógyszeres kezelésében fél évszázadon át különböző efedrin- és amfetaminszármazékokat használtak, amelyek doppingsze­rű állapotot hozva létre csökkenthették az étvágyat, de hozzászokást, mellékhatásokat okoztak. Ezek nagy része már nem kapható, jelenleg két gyógyszer van forgalomban.

Az egyik, az orlistat hatóanyagú, a bélben a zsírok felszívódását gátol­ja, az elfogasztott zsír mintegy 30%-a a bélben marad, majd a széklet­tel kiürül. Diéta mellett használható, de zsíros étkezésnél a zsírok távo­zása mellékhatásokat, panaszokat (hasmenés, bélgázosság) okozhat.

A másik a sibutramin hatóanyagú szer, amely a telítettség-, jóllakott­ságérzést fokozza, csökkenti az étvágyat Vizsgálatok és tapasztalataink szerint jelentősen segíti a testsúlycsökkenést, különösen azoknál, akik fokozott étvágyúak. Ismertek olyan vizsgálatok, amelyekben hosszú tá­von, I -2 éves időszakban is jelentős testsúlycsökkenést sikerült elérni és fenntartani, ami meghaladta a diétával elért eredményeket. Mellékha­tásként egyes érzékeny egyénekben enyhe izgalmi állapot jelentkezik.

Gyomorszűkítő műtétek

Súlyos elhízásban, ahol a testtömegindex (BMI) 40 kg/m2 felett van, Magyarországon gyomorszűkítő műtétre is van lehetőség. Eddig mintegy 200 ilyen műtétet végeztek. A jelentősen szűkített gyomor miatt csökken a táplálékfelvétel, és tartós 20-30 kilogrammos fogyások is elérhetők. Általános reális célkitűzésünk azonban a 10%-os, kb. 10 kilogrammos testsúly­csökkenés és annak hosszú távú fenntartása, ami jelentősen csökkenti a szív­es érrendszeri rizikót.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.