Egészségmegőrzés

A makrotápanyagok helytelen eloszlása – Pótoljuk a vitaminokat!

A zöldségek, a hüvelyesek és a fehérjék kárára aránytalanul nagy mennyiségben fogyasztott szénhidrátok a makrotápanyagok aránytalan eloszlásához vezetett.

A feladat tehát az, hogy csökkentsük táplálkozásunkban a szénhidrátok arányát (és javítsuk a minőségét), valamennyivel több értékes fehérjét együnk (elsősorban halat), és inkább az egyszeresen telítetlen zsírsavakat (olívaolaj) és a többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3) fogyasszuk.

fontos-feherjek
Fontos hogy minél több fehérjét juttassunk szervezetünkbe!

 Mikroelemek hátrányban

Az ipari méretű élelmiszergyártás során gyakorlatilag megsemmisülnek azok a mikro tápanyagok, amelyek feltétlenül szükségesek az egészséges élethez.

A szénhidrátok finomításakor szinte teljes egészében eltűnnek a vitaminok és az ásványi anyagok. .

Állítások szerint a krónikus vitamin- és mikroelem hiányban szenvedünk, és bár ez látszólag nem vezet súlyos betegségekhez, de negatív hatással van anyagcserénkre és enzimműködésünkre.

Nem túlzás tehát, ha arra hívjuk fel a figyelmet, hogy naponta pótolni kell az étrendünkből hiányzó vitaminokat és mikroelemeket, amelyek, ha nem is biztosítanak optimális működést, legalább a krónikus hiányt ellensúlyozzák.

Alacsony rosttartalom – Tegyünk ellene!

A gyümölcsben és zöldségben bőven található, emésztés során oldódó rostok a cukrok és a zsírok felszívódását akadályozzák, csökkentik a rossz koleszterin szintjét, és növelik a jó koleszterin szintjét. .

Ha nem eszünk elég rostot, annak emésztésünk látja kárát, de vércukor- és koleszterinszintünk is emelkedik.

Felborul a sav-bázis egyensúly -a csontritkulás előszobája

Minden megemésztett és feldolgozott étel lúgokat vagy savakat hagy maga után a szervezetben.

Manapság alig eszünk lúgosító ételeket (zöldség, hüvelyesek, gyümölcs, diófélék, magvak, gumók), viszont annál több a savas étel étrendünkben (hús, tojás, tej, sajt, só).

csontritkulas-betegseg
Csontritkulás

A krónikus elsavasodás viszont az izomszövet sorvadását és a csontritkulást segíti elő.

Bár a tejet és a tejtermékeket úgy szokták emlegetni, mint a csontritkulás ellenszereit, az igazság az, hogy a csontritkulás épp azokban az országokban a legritkább, ahol alig fogyasztanak tejet.

Helytelen nátrium-kálium arány – Nasizók figyelem!

Táplálkozásunkban a nátrium aránya magas, a káliumé alacsony.

A hibát akkor követjük el, amikor a káliumban gazdag élelmiszereket felváltjuk finomított szénhidrátokkal, tejjel és a tejtermékekkel, a kelleténél jobban sózzuk az ételeinket, nem beszélve a kereskedelmi forgalomban kapható chipsek, rágcsálnivalók és kekszek mértéktelen fogyasztásáról stb.

A kálium-nátrium arány ilyen mértékű felborulása magas vérnyomást, agyvérzést, vesekövet, csontritkulást, emésztőszervi daganatokat, asztmát és alvászavart okozhat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.