Gyermekbetegségek

Étkezés az iskolában

Azonkívül, hogy megelőzzük a rossz táplálkozási szokásokból eredő számos betegséget (a túlzott koleszterinbevitelből adódó szív- és érrendszeri betegségeket, a cukorbe­tegséget, amelynek kialakulásában szerepet játszhat a sok cukor fogyasztása, továbbá a daganatos betegségeket), az egészséges étrendet követő gyermek megerősödik és a többi betegséggel szemben is ellenállóbb lesz.

Iskolában is folytatni kell a helyes szokások kialakítását

Ezért amikor iskolába kerül csemeténk, akkor is folytatnunk kell azt a nevelő tevékenységet, amelyet már kiskorban elkezdtünk, és az óvoda is képviselt: a zöldség, a gyümölcs, a hal rendszeresen szerepeljen étlapján. A legtöbb, amit a gyerekünkért tehetünk, ha továbbra is figyelemmel követjük, hogy mit eszik és mennyit mozog.

Természetesen ne legyünk túl szigorúak magunkhoz sem, nem vásárolhatunk mindennap bioételeket, és nem sportolhatunk állandóan, ezzel csak hiábavaló elvárásokat támasztunk magunknak és a gyermekünknek, ami még több frusztráció forrása lesz. Meg kell találnunk a helyes egyensúlyt, és felkészíteni a gyereket arra, hogy próbálja derűsen kezelni a problémákat.

Glükóz-szegény diéta

  • A cukorszint csökkentése érdekében mindenekelőtt csökkenteni kell a magas cukortartalmú ételek és italok fogyasztását (fehér kenyér, sült krumpli, bolti gyümölcslevek, üdítők, édességek).
  • Naponta legalább ötször teljes kiőrlésű gabonát, joghurtot, friss gyümölcsöt és házilag készített lekvárt kellene fogyasztani. A reggeli legyen bőséges, a tízórai és az ebéd normális vagy bőséges, délután egy kis uzsonna, a napot pedig könnyű vacsorával zárjuk.
  • Ne felejtsük el, hogy mindig kell reggelizni, lehetőleg bőségesen. Ha a gyerek erre nem nagyon hajlandó, akkor is próbáljuk meg rászoktam az egészséges, bő reggelire.

Ideális tízórai

Az egészséges tízórai az egészséges étrend része, főleg ha nem tartalmaz édességet vagy édes üdítőitalt. Egyensúlyban tarja a napi étkezéseket, a bevitt energiamennyiséget jól osztja el, ezáltal elkerülhető a zsírfelhalmozódás. Fontos szerepe van, hiszen a délelőtt közepén, amikor a gyerek kezd elfáradni, unatkozni, új energiát kap. Az ideális tízórai zsírban és cukorban szegény, de nem lehet eltelni tőle, hogy legyen majd étvágya az ebédhez.

Mi legyen a tízóraiban?

Adhatunk valamilyen gabonaféléből készült müzliszeletet napraforgómagból vagy szezám magból, aszalt gyümölcsöt teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel, alacsony zsírtartalmú tejet vagy joghurtot. Lehetőleg ne csomagoljunk édesített krémtúrót, kekszet, lekvárt, bolti gyümölcslét, szénsavas üdítőt és energiaitalt.

Még egy tanács: jobban rá lehet venni a gyereket arra, hogy gyümölcsöt, zöldséget egyen, ha éhes. Ha okosan választjuk meg a tízórai időpontját és tartalmát, akkor a nap egyik nagyon értékes étkezése lesz.

Mit eszik a suliban a gyerek: tudjuk meg!

Nagyon fontos, hogy tájékozódjunk arról, mit eszik a gyerek az iskolában, milyen az ételek minősége és mennyisége, van-e az iskolának saját konyhája, vagy előre főzött ételt szállítanak oda, ahol a szállításkor és a tartósításkor problémák adódhatnak.

Az előre elkészített ételeknél általában nagyon gondosan ügyelnek a higiéniára (az elkészítés, a főzés, a csomagolás, a tartósítás, a szállítás és a melegítés mind szigorú ellenőrzés mellett zajlik), de éppen azért, mert a láncolat nagyon hosszú az elkészítéstől a fogyasztásig, nem garantált az ételek kifogástalan minősége, gyakran túl sok kalóriát tartalmaznak, teltségérzetet adnak, ugyanakkor vitaminokban, ásványi sókban és antioxidánsokban szegények.

Bioételek

Számos iskolában ma már bioételekkel kínálják a nebulókat. Abban az esetben, ha úgy tapasztaljuk, gyermekünk iskolájában nem kielégítő az étkeztetés, legalább este, a vacsoránál pótoljuk a hiányzó tápanyagokat. Ha az iskolában túlságosan megsütött, fűszeres, szószos ételeket szolgálnak fel, otthon főzzünk egyszerű, kevéssé fűszeres vacsorát, a vaj, valamint a napraforgóolaj helyett használjunk extra szűz olívaolajat.

Röviden: próbáljuk meg kiegyensúlyozni az iskolai étkeztetést az otthoni ételekkel, hogy a gyermek napi táplálkozása globális egészet alkosson. Ezáltal elkerülhetjük a gyermek elhízását, továbbá minden szükséges tápanyag beviteléről is gondoskodunk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.