Egészségmegőrzés

Nézzük meg, mi van a piramisban! – Úton az egészség felé!

A piramis alján azok az élelmiszerek és ételek szerepelnek, amelyeket nagyobb mennyiségben és gyakrabban kell fogyasztanunk, és értelemszerűen a csúcson azok szerepelnek, amelyekkel csak mértékkel és ritkán szabad élnünk.

Nézzük meg, miért elhibázott alapvetően ez a régi piramis!

  • A piramis alapját a szénhidrátok képezik (kenyér, rizs, tészta), függetlenül attól, hogy az finomított és ezért magas glikémiás terhelésű, vagy természetes, feldolgozatlan.
  • A zöldségeknek és gyümölcsöknek kisebb szerepet szán mint a szénhidrátoknak, amivel azt sugallja, hogy táplálkozásunk alapját a szénhidrátok jelentik, a zöldség csupán köret a főételhez.
  • A tej és a tejtermékek nagyobb szerepet kapnak, amelyekre viszont az emberi szervezetnek egyáltalán nincs szüksége.

Talán még korrektebb lenne – nutrigenomikai szempontból mindenképpen -, ha legalulra a zöldségeket és a főzelékféléket tennénk, a tejet és a finomított cukrot pedig teljesen kihagynánk.

Ha az emberek ezen szabályok alapján táplálkoznának, drasztikusan csökkenne a krónikus degeneratív betegségek száma.

Ezeket kerüljük el!

Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, nem csak csökkentenünk kell bizonyos élelmiszerek fogyasztását, hanem egyenesen ki kell iktatnunk ezeket az étrendünkből.

Nézzük, melyek ezek:

  • Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup: észrevétlenül bújik meg az édesített termékekben, az üdítőitalokban, a konzervekben, a tortákban és a kekszekben, a konyhakész és mélyhűtött árukban. .
  • Édesítőszerek: ezek a mesterséges édesítőszerek nagyon divatba jöttek a cukor helyettesítésére, és még az ún. light ételekben és italokban is megtalálhatók..
  • Hidrogénezett zsírok: előszeretettel használják szószok, péksütemények, kekszek és sok más
    feldolgozott élelmiszer adalékanyagaként. A hidrogénezett zsír nemcsak mérget juttat a szervezetbe, és kedvez a szívbetegségek, a cukorbetegség és a daganatok kialakulásának.
hidrogenezett-zsirok
Kerüljük a vaj fogyasztását!

 

Íme a helyes táplálkozási piramis

Tehát a legjobb, ha a piramis alján a zöldségek állnak, mint a brokkoli, a káposzta vagy a kelfélék, a hagyma, a fokhagyma; a fűszerek közül a kurkuma, a sáfrány, a rozmaring és a fahéj.

A helyes táplálkozásban nagy szerepe van a halaknak (főleg makréla és lazac), a fehér húsoknak.

taplalkozasi-piramis
Helyes táplálkozás!

Végül, a piramis csúcsán olyan élelmiszerek szerepelnek, amelyekből minimális mennyiséget szabad fogyasztani: vörös húsok, finomított szénhidrátok, édességek, tej, tejtermékek, beleértve a telített zsírokat is, mint a vaj.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.