Egészségmegőrzés

Ellenségünk a cukor! Barátaink a zsírsavak!

A probléma nem csak az, hogy tudatosan fogyasztunk sok cukrot – például a teában vagy a kávéban -, hanem az is, hogy a kekszekben, kétszersültekben, cukrozott üdítőkben, cukorkákban stb. ugyanúgy ott vannak a finomított szénhidrátok, csak éppen nincs róla tudomásunk.

Mindenhol ott van!

Iparilag előállított élelmiszer gyakorlatilag nem létezik cukor nélkül: az öntetek, a mustár, de még a lazac is cukrozott.

Ha a cukor helyett természetes, nem feldolgozott szénhidrátokat fogyasztanánk, vagy ha legalább drasztikusan csökkentenénk étrendünkben a finomított szénhidrátok mennyiségét, nagy lépést tennénk előre egészségünk érdekében.

Cukor

Cukor egyenlő betegségek!

A glikémiás index megmutatja, hogy egyes ételek hogyan emelik meg a cukor koncentrációját a vérben. A vércukorszint hirtelen emelkedése a hasnyálmirigyet inzulintermelésre készteti. Ezek a körülmények különböző betegségekhez vezethetnek. Ilyenek például az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a zsíranyagcsere zavar, az akné (gyulladt, pattanásos bőr), a köszvény és néhány típusú daganat (prosztata-, vastagbél-, mellrák).

Túl sok a rosszból és túl kevés a jóból

A zsírsavaknak 3 fajtája van:

  • telített zsírsavak,
  • egyszeresen telítetlen zsírsavak,
  • többszörösen telítetlen zsírsavak.

hal_alacsony_magas_koleszterin Egyre nyilvánvalóbb és tudományosan is megalapozott tény, hogy nem annyira a zsír mennyisége, mint inkább a minősége számít.

A zsíros ételek démonizálása ahhoz vezet, hogy kizárjuk étrendünkből a szervezetünk számára jó zsírokat is, és helyettük zsírszegény, de szénhidrátban bővelkedő ételeket kezdünk el enni.

Márpedig étrendünkben fontos szerepe van a zsírsavaknak!

A zsírsavak, különösen az omega-3, létfontosságúak: megóvnak minket a gyulladásoktól és a szív- és érrendszeri betegségektől.

Úgy tűnik, több krónikus degeneratív és gyulladásos betegség az omega-3 és omega-6 zsírsavak felborult egyensúlya miatt támad meg bennünket, és főleg ez utóbbiak túlzott fogyasztása miatt.

A másik probléma az, hogy az élelmiszeripar előszeretettel használ az emberi test számára feldolgozhatatlan hidrogénezett zsírokat, amelyek anyagcserénket teszik tönkre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.