Egészségmegőrzés

Az anyagi gondok hatásai az egészségünkre

A kár

Az anyagi gondok súlyos hatással lehetnek az egészségre. Ezt sajnos Magyarország lakóinak nagy hányada többször is tapasztalhatta, legutóbb a 2008 őszén bekövetkezett gazdasági világválság miatt. Hazánkban a munkahelyek számának és a bérek reálértékének csökkenése, az évek óta tartó lakossági eladósodás, a megtakarítások hiánya és az áremelkedések jelentősen megnehezítették a családok életkörülményeit.

Következmények

Az Ecostat felmérései szerint 2009 júniusában a háztartások 54%-a közepesnek, 24%-a rossznak, 8%-a nagyon rossznak ítélte anyagi helyzetét, s csupán a családok 13%-a mondta jónak anyagi viszonyait. A rossz nemzetgazdasági mutatók vagy a hitelválság okainak és következményeinek elemzése azonban nem lehet cikksorozatunk feladata.

Szót ejthetünk viszont arról az adósságfelhalmozásról, amely anyagi körülményektől függetlenül is létezik, s amely a londoni Pszichiátriai Intézet vizsgálatai szerint többet árt az egészségnek, mint az, ha valakinek „pusztán” alacsony a jövedelme. Ha valaki állandóan adósságokba keveredik, annak végső soron magas vérnyomás, pszichés problémák, emésztési zavarok, különféle fájdalmak, fekélyek, ivás, drogozás és kóros fogyás – vagy épp elhízás – lehet a következménye.

Nézzünk magunkba

Természetesen nem vonatkoztathatunk el azoktól a tényezőktől, amelyek a föld különböző pontjain hitelek felvételére kényszerítik az embereket. De nem is okolhatjuk kizárólag a körülményeket. Nézzünk magunkba: mindannyian szeretünk egy kicsit tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takarónk ér. Amíg vágyainkat kordában tudjuk tartani, amíg van fedezetünk, amíg képesek vagyunk átlátni pénzügyeinket, addig ez rendben is van. Azonban a jólét vonzása vagy az, hogy a szeretetet pénzben akarják kifejezni, sokakban veszélyes felelőtlenséget eredményez, amely tönkreteheti saját és családja anyagi helyzetét, egészségi állapotát, társadalmi kapcsolatait.

Jóvátehető? Igen.

De nem lesz könnyű. Az adósságok felszámolása időbe telik, sok lemondással jár, szükségessé teszi az élet- és szemléletmód megváltoztatását, és állandó odafigyelést igényel. Ám ha sikerül, az olyan, mintha a víz alól bukkanna fel az ember.

A változtatás további előnyei

Az adósságtól megszabadult ember ismét a maga urának érzi magát. Kevesebb az ok az idegeskedésre, éjszaka nyugodt az alvás, megszűnik az evési, ivási, dohányzási kényszer, elmúlnak a fejfájások, javulnak a társas kapcsolatok.

A gyógyulás útja

Tanuljunk meg bánni a pénzzel

Aki nem ért a pénz kezeléséhez, az nem is lehet ura a forintjainak. Ha megtehetjük, fogadjunk egy jó könyvelőt vagy tájékozódjunk megbízható könyvekből, magazinokból, weboldalakról.

Házi büdzsé a spórolásért

Mennyi a havi bevételünk? Mennyit költünk arra, ami tényleg szükséges, és mennyit nélkülözhető dolgokra, netán luxuscikkekre? Jegyezzük fel kiadásainkat, mert nagy megtakarítást eredményezhet.

A készpénzmozgás mérséklése

Ha van rá mód, fizetésünket utaltassuk közvetlenül a bankszámlánkra. Erről történjen a havi közüzemi és egyéb számlák fizetése is, a jövedelem bizonyos hányadával pedig gyarapítsuk a külön számlán vezetett spórkasszát.

A konzumidiotizmus ellen

Plázák, bevásárlóközpontok, üzletek látogatása és az ezzel járó kényszeres költekezés helyett töltsük értelmesebben a szabadidőnket! Menjünk sétálni, legyen valami hobbink, ápoljuk a baráti, rokoni kapcsolatokat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.