Egészségügyi kérdezz-felelek

Használnak valamit a bőr egészségét javító étrend-kiegészítők?

Nem kérdés, hogy bőre egészségének fenntartásához szervezetének szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra és egyéb tápanyagokra. A béta-karotin, a C- és az E-vitamin, valamint más antioxidánsok segítenek ellensúlyozni azoknak a szabad gyököknek az ártalmas hatásait, amelyek a túl erős napfénnyel, a dohányfüsttel, a légszennyezéssel és a különféle kemikáliákkal való túlzott érintkezés során keletkeznek.

Tanulmány, pozitív hatások

Vannak bizonyítékok arra vonatkozóan is, hogy a nagy dózisban alkalmazott antioxidánsok fiatalosabbá tehetik a bőrt. Német kutatók önkéntesek két csoportját béta-karotin, két másik karotinoid (lutein és likopin), továbbá E-vitamin és szelén eltérő kombinációval kezelték. Tizenkét hét elteltével mindkét csoport tagjainak bőre kevésbé volt érdes és száraz, mint a placebót szedő kontrollcsoportba tartozóké.

De vannak negatív hatása is!

Van viszont legalább egy olyan tanulmány is, amely szerint e táplálék kiegészítők tartós szedése akár ártalmas is lehet. Egy hét és fél éven át folytatott francia vizsgálatban azt találták, hogy az antioxidáns étrend kiegészítőket szedő nőknek 68 százalékkal nagyobb kockázatuk volt a bőrrák kialakulására. (A kutatók feltevése szerint ekkor már túl késő lehetett blokkolni a napsugárzás által a – okozott károkat, és a nagy dózisú antioxidánsok megvédhették a daganatokat a szervezet saját védekező rendszereitől.)

A bőrgyógyászok legtöbbje azt mondja, hogy az egészséges étrend tartalmazza mindazt az antioxidánst, amire a legtöbb embernek szüksége van bőre egészségéhez, bár egy multivitamin szedése nem árthat. Kevesebbet tudunk a zöld tea, a szőlőmag kivonat, a fenyőkéreg kivonat és más olyan étrend kiegészítők hatásairól, amelyeket szintén gyakran kevernek a bőrápoló készítményekhez.

Hullik a hajam. Mely étrend kiegészítők szedése segíthet?

Valószínűleg egyiké sem. A gyógyfüvészek általában fűrészpálmát, édesgyökeret és egy sor más gyógynövényt javasolnak a leggyakoribb típus, az ún. Androgén hajhullás ellen. Ám eddig ezek egyikét sem tesztelték tudományos igényességgel. Egy tanulmány szerint az alopecia areata nevű állapot miatt kialakult kopasz foltok jól kezelhetők kakukkfű, rozmaring, levendula és cédrusolaj keverékének a fejbőrbe dörzsölésével. Ettől várhatóan ismét kinő a haj.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.