Egészségmegőrzés

A munkamánia hatása az egészségre

A kár

A sztahanovista folyton a munkájára koncentrál, annak rendeli alá családi életét és baráti kapcsolatait is. Éjjel-nappal a munkájával kapcsolatos e-mailek és telefonok sűrűjében él, kikapcsolódásról hallani sem akar. Az ilyen ember élete nincs egyensúlyban. Márpedig ez a fajta egyensúlyvesztés komolyan veszélyeztetheti az egészséget, mert növeli például a stresszes eredetű magas vérnyomás, a szívbetegség, az elhízás és cukorbaj kialakulásának kockázatát.

Egy angliai felmérésből, melyet kisvállalkozók bevonásával végeztek, kiderül, hogy azok hanyagolják el leginkább az egészségüket, akik a legtöbbet dolgoznak. Ráadásul a munkamániások ötöde soha nem végez aktív, rendszeres testmozgást, mert a túlhajszoltság miatt erre sem jut ideje, ereje. Aki egész nap az asztalához van láncolva, annak többnyire a táplálkozási szokásai sem megfelelők.

Több a boldogtalanság

A sztahanovista a munkán kívüli élet örömeiből sem igen részesül – a családi és a baráti kör, a kikapcsolódás nyújtotta élményekből, melyek a hosszú élethez és az egészség tartós megőrzéséhez úgyszólván nélkülözhetetlenek. Egy szintén angliai vizsgálat, melyet ezer nő bevonásával végeztek, bebizonyította, hogy rosszabb a házastársi kapcsolat, több a boldogtalanság és gyakoribb a válás azok körében, akiknek a férje munkafüggő.

Jóvátehető? Igen.

Csak egyvalami kell hozzá: elhatározás. Ha megszületett a döntés, félig nyert ügyünk van. Sok más rossz szokáshoz, beidegződéshez és függőséghez hasonlóan itt is igaz, hogy amint realizáljuk a változtatás szükségességét, korábbi egyensúlyunk visszanyerésének vágyát, a megvalósítás már aránylag egyszerű folyamat, jól látható, sőt mérhető eredményekkel.

A változtatás további előnyei

Örüljünk annak, hogy ismét jut idő önmagunkra, családunkra, barátainkra. Javulni fog a közérzetünk, pihentetőbb lesz az alvás, csökken a stressz. A kulcs az optimális egyensúly megteremtése a munkára és pihenésre fordított idő között.

A gyógyulás útja    

Csendespihenő

Közöljük a munkatársakkal, hogy a nap bizonyos időszakában, adott órák között nem állunk rendelkezésre. Ilyenkor ne vegyük föl a telefont, és sms-re, e-mailre se válaszoljunk.

Egészséges étrend és rendszeres testmozgás.

Írjunk be minden időpontot, elhatározást stb. a noteszbe napirendi pontok formájában, s vegyük éppannyira komolyan, mintha egy fontos üzleti tárgyalásról vagy családi programról lenne szó.

A szabadidő hasznos eltöltése

Sokat nem segít, ha valaki azért vesz vissza a tempóból, hogy többet üljön a tévé előtt. A passzív „kikapcsolódás” a dolgos ember számára nem megoldás. A felszabadult időt töltsük családi vagy baráti körben, értelmes, hasznos tevékenységgel.

Stresszoldás

A munka előtt, alatt és után végzett néhány percnyi nyújtás, mélylégzés vagy jógagyakorlat remekül oldja a feszültséget, és elősegíti a tisztánlátást. A mentális egészség karbantartása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy képesek legyünk mindent a maga helyén kezelni.

Adásszünet

A vezeték nélküli internetkapcsolat, a határtalanná vált távközlés ma már szinte bárhol és bármikor lehetővé teszi a számítógépes munkavégzést. Álljunk ellen a kísértésnek! Pihenőidőben kapcsoljuk ki a mobilt, a laptopot és minden más berendezést – és pihenjünk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.