Egészségmegőrzés

Hetente legalább egyszer berúgok – milyen hatásai vannak?

A kár

A kevés alkohol használhat – a sok árt. Alkalomszerűen iszik az, aki a vacsora mellé elfogyaszt egy pohár bort, összejöveteleken felhajt egy koktélt, vagy munka után legurít egy sört a cimboráival. Több mint száz vizsgálatból kiderült, hogy az alkalomszerűen alkoholt fogyasztók körében 25-40 százalékkal kevesebb a szívinfarktus, a stroke, a perifériás érbetegség, a hirtelen szívmegállás és minden más szív- és érrendszeri eredetű halálozás. Ennek oka, hogy a mérsékelt alkoholbevitel emeli az úgynevezett „jó” vagy HDL-koleszterin szintjét, és gátolja az esetleg szívinfarktust és stroke-ot előidéző vérrögképződést.

Méreggé válik

A mértéket túllépve azonban az alkohol méreggé válik. A naponta rendszeresen nagyobb mennyiségben alkoholt fogyasztók körében megnő a máj zsugor, a hasnyálmirigy-gyulladás, a különféle rosszindulatú daganatos betegségek (főleg a májrák, a szájüregi rákok, továbbá a torok-, a gége- és a nyelőcsőrák), a magas vérnyomás, a szívbetegség és a depresszió kialakulásának kockázata. Az érzékenyebb szervezetű nőknél csontritkulás, sőt amnézia is kifejlődhet a rendszeres italozás következtében.

Hol a határ?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 40 grammban (1 dl tömény ital vagy 4 dl bor vagy 1,5 üveg sör) állapította meg az alkoholfogyasztás napi mennyiségének felső határát. Szakemberek szerint 40 év fölött napi 10-20 gramm alkohol csökkentheti a szívkoszorúér-betegség kockázatát. Kutatók napi 1 dl vörösbor fogyasztását javasolják. A napi 80 grammot meghaladó rendszeres italozás azonban máj zsugort okozhat.

Magyarország az élen jár

Sajnos a magyarországi mutatók nem túl jók: élen járunk az alkoholfogyasztásban (is). Hazánkban minden tizedik ember alkoholista, az egy főre jutó elfogyasztott tiszta alkohol évi 11,2 literes mennyiségével az élvonalba tartozunk. Az ország lakosságának egészségi állapotát felmérő úgynevezett „OLEF 2000″ vizsgálat eredményei szerint a felnőtt magyar férfiak csaknem fele, míg a nőknek valamivel több mint ötöde mértékletes alkoholfogyasztó, ugyanakkor minden ötödik férfi és minden huszadik nő nagy ivó.

Kis mennyiség is függőséget okozhat

Kevesen tudják, hogy már viszonylag kis mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása is függőséget okoz. A férfiaknál napi fél liter 10-20 fokos bor vagy egy liter sör vagy fél deci tömény már kialakíthatja a függőséget. Nőknél körülbelül ennek a mennyiségnek a fele is elegendő az alkoholizmushoz.

A túlzott alkoholfogyasztás viszontagságai

A krónikus alkoholfogyasztás hatására három jól körülhatárolt, egymást követő klinikai szindróma alakul ki: 1. a zsírmáj, 2. az alkoholos májgyulladás, 3. az alkohol okozta májcirrózis vagy májzsugorodás. A zsírmáj májmegnagyobbodással jár, ugyanakkor az alkoholfogyasztás abbahagyása után a szerv mérete rövid idő alatt visszahúzódik, s a kóros tünetek elmúlnak.

Az alkoholos májgyulladás hosszú ideig tartó rendszeres alkoholizálás következménye. A betegség enyhe formáiban a gyógyulás teljes lehet, a súlyos formák azonban cirrózisba mennek át, vagy gyorsan heveny máj elégtelenséghez vezetnek. Az alkoholos májcirrózisban szenvedő betegek 50%-a a diagnózis felállítását követő átlag 5 éven belül meghal. Ha a beteg az alkoholfogyasztással továbbra sem hagy fel, a túlélési idő ennek 35%-ára csökken. A KSH statisztikai adatai szerint évente mintegy négy-ötezren halnak meg alkoholos májbetegség miatt.

A nőknél kialakulhat emlőrák

Egy felmérés szerint azoknál a nőknél, akik három vagy ennél több alkoholos italt (1 alkoholos ital = 1 nagy pohár sör vagy 1 pohár bor vagy fél deciliter rövidital) fogyasztanak napi rendszerességgel, 30%-kal nőtt az emlőrák kialakulásának kockázata.

A férfiaknál prosztatarák

A prosztatarák sok fejlett országban a férfiaknál leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. Magyarországon a rákos megbetegedések közül a negyedik helyen áll. A betegség kialakulásának veszélye elsősorban a tömény italok rendszeres, túlzott fogyasztásakor nő meg jelentősen.

És a lista tovább folytatódik

Aki éveken át rendszeresen berúg, annak csontritkulással és szívmegnagyobbodással is számolnia kell, a súlyos alkoholizmus pedig idővel szellemi leépülést okoz – valóban vannak tehát olyanok, akik „elitták az eszüket”.

Jóvátehető? Többnyire

Az ivás abbahagyása vagy mérséklése után hamarosan javul az emésztés, mert a gyomor mentesül az alkohol okozta irritációtól és a hatására kialakuló savtúltengéstől. Jobban fogunk aludni, lejjebb megy és kiegyenlítettebbé válik a vércukorszint, normalizálódhat a vérnyomás, magához tér a központi idegrendszer. Még májkárosodás esetén is van remény arra, hogy ez a fontos szerv regenerálódjon, legalább részben – ehhez azonban az kell, hogy végleg abbahagyjuk az ivást, és egészséges élelmiszereket fogyasszunk.

A változtatás további előnyei

A máj, a szív, valamint az érrendszer csak nyerhet abból, ha letesszük a poharat. Javul az erőnlét, a munkabírás, és ha korábban az italozás konfliktusokat okozott otthon, a munkahelyen vagy a baráti körben, családi és társadalmi életünk is javulni fog.

A gyógyulás útja      

Mértéktartás

A WHO ajánlásánál ne igyunk többet naponta. Ennél nagyobb mértékű alkoholfogyasztásnál átbillen a mérleg, s az élettani előnyök helyett a károsító hatások kerülnek előtérbe.

Csak étkezéshez igyunk

Egy jó ételhez sokkal jobban esik és lassabban csúszik a krigli sör vagy a pohár bor, mint magában. Étkezések között vagy koktélpartin maradjunk a jeges teánál vagy a citromos szódánál.

Az ivás célja

Egy siheder számára a berúgás talán újszerű és vagány dolog, de egy meglett ember miért inná le magát a sárga földig? Aki azért húz az üvegből, hogy italba fojtsa bánatát, hogy bátorságot merítsen, vagy összetartson a társasággal, törekedjen a stresszoldás vagy az önkifejezés egészségesebb módjaira. Az ital nem oldja meg a problémáinkat, csupán átmenetileg csökkenti a bennünk levő feszültséget.

A függőség kezelése

Aki nem tudja tartani a mértéket, aki titokban iszik, vagy akinek egyre több ital kell ahhoz, hogy ugyanazt a mámort elérje, valószínűleg kóros alkoholfüggőségben szenved. Forduljunk orvoshoz, keressük fel az addiktológiai szakrendelést, illetve lépjünk kapcsolatba a megfelelő intézménnyel (például a detoxikáló állomással) vagy szervezettel (például az Anonim Alkoholistákkal).

Első az egészség

Az esetleges tüneteket azonnal jelezzük az orvosnak, s tartsuk be az egészség megőrzésére – például a vérnyomásra és a csontozat megóvására – vonatkozó utasításokat. Kerüljük a dohányzást: az ivás és a cigarettázás sejteket, szöveteket roncsoló hatása együttesen a sokszorosára növekszik. Végül, de nem utolsósorban táplálkozzunk egészségesen, mert az alkohol létfontosságú vitaminoktól és ásványi anyagoktól fosztja meg a szervezetet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.