Egészségmegőrzés

Az egyensúly-érzék fejlesztése edzéssel

Ahogy idősödünk, az egyensúlyérzék megőrzése jelentősen csökkenti az elesés veszélyét. A 65 év felettiek közül minden harmadik, a 80 év felettiek közül minden második ember elesik évente legalább egyszer.

Ez többek között azért jelent gondot, mert időskorban törékenyebbek a csontok. Különösen a csípőtáji, például a combnyaktörés gyakori – márpedig az ilyen sérülések 90%-a esés miatt következik be. Bár tíz elesésből kevesebb, mint egy végződik csonttöréssel, az elesések számát tekintve ez még mindig magas arány. Hazánkban évente átlag 15 ezer combnyaktörést regisztrálnak.

Csípőtáji törés

A mozgáskorlátozottá válás egyik fő oka a csípőtáji törés – az otthoni ápolásra szorulók 40%-a elesés miatt kényszerült ebbe a helyzetbe. A combnyaktörést elszenvedett időseknek csupán 25%-a gyógyul meg, és 20%-uk még abban az évben meghal valamilyen késői szövődményben (tüdőgyulladás, tüdőembólia).

Az egyensúly fajtái

Az egyensúly lehet statikus és dinamikus. Az előbbi alatt azt értjük, hogy mozdulatlanul, például fél lábon állva képesek vagyunk megőrizni az egyensúlyunkat. A dinamikus egyensúly azt jelenti, hogy mozgás közben képesek vagyunk egyensúlyozni.

Szerencsére számos gyakorlat alkalmas az egyensúlyérzék fejlesztésére, például a már említett tajcsi, a jóga, a tánc vagy akár az erősítő gyakorlatok. Az egyensúlyérzék-fejlesztő gyakorlatok nem kívánnak sok tudományosságot. A feladat csupán annyi, hogy a gyakorlatok végzésekor sikerüljön megőrizni az egyensúlyunkat. Íme, pár ötlet.

Mindennap végezzünk otthon egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat

Álljunk egy lábra, vagy próbáljunk egyenesen haladni tyúklépésben. Eleinte figyeljünk arra, hogy meg tudjunk kapaszkodni valamiben, de a végső cél az, hogy támasz nélkül is képesek legyünk hosszabb ideig megtartani az egyensúlyt.

Táncoljunk

A jó egyensúlyérzék azt jelenti, hogy könnyen megállunk a lábunkon, megfelelően érzékeljük testünk helyzetét és mozdulataink következményeit. Mi fejleszthetné jobban e képességeket, mint a tánc? A legjobb eredményt a szalontáncokkal érhetjük el. Egy tánciskolában a fizikai előnyökön túl a társas kapcsolatok nyújtotta előnyöket is élvezhetjük.

Térjünk le a kitaposott ösvényről

Igyekezzünk minél többet járatlan erdei utakon sétálni – persze nagy óvatossággal –, ahol kövek, gyökerek és más akadályok nehezítik az előrehaladást. Ezek egyben nagyszerűen fejlesztik az egyensúly érzéket is.

Részesítsük előnyben a két térfélen játszott sportokat

Az olyan sportok, mint a foci vagy a tollaslabda, arra kényszerítik a sportolókat, hogy előre, hátra és oldalirányba is mozogjanak, ami remek egyensúlyérzék-fejlesztő technika. Aki megfelelő kondiban van, csábítsa el a gyerekeit, unokáit vagy házastársát egy kis adogatásra vagy focira, ami kardio edzésnek sem utolsó.

Kezdjünk el tajcsizni

Egy 256, mozgásszegény életmódot folytató, 70 és 92 év közötti személy bevonásával végzett vizsgálat eredményei szerint félévnyi tajcsizás a felére csökkentette az elesések számát azokhoz képest, akik hat hónapig pusztán nyújtógyakorlatokat végeztek. A tajcsizó csoport tagjai közül azok is csak kisebb sérüléseket szenvedtek, akik elestek – alig 7%-uk sérült meg, szemben a nyújtógyakorlatos csoport 18%-ával.

Mikor ne végezzünk testgyakorlatokat?

Ha az alábbi körülmények vagy tünetek közül bármelyik fennáll, aznap hagyjuk ki a mozgást, vagy menjünk el orvoshoz.

 • Megfázás, influenza, lázzal járó fertőzés.
 • A szokásosnál súlyosabb fáradtság.
 • Duzzadt vagy fájdalmas ízületek, izmok.
 • Új vagy még nem diagnosztizált tünet.
 • Mellkasi fájdalom vagy szabálytalan, hirtelen, heves szívdobogás.
 • Légszomj.
 • Tünetekkel járó sérv.

Ha csak egyféle mozgást szeretnénk végezni…

Kertészkedjünk! A kertészkedés egyike azoknak a ritka mozgásformáknak, melyek az erőt, az állóképességet és az egyensúlyérzéket egyaránt fejlesztik. Hogy miért? Képzeljük el, hogy palántázni szeretnénk. Az ásáshoz nem csak izomerőre, de állóképességre is szükség van. Ugyanez a helyzet a trágya, a komposzt és a humuszos föld fellapátolásával, eltalicskázásával, ágyasba borításával és szétterítésével. A palántázáshoz vagy virágültetéshez hajolgatni és nyújtózkodni kell.

A kertészkedés további előnyei

 • A tologatós, kézi fűnyíróval végzett fűnyírás jó állóképesség-fejlesztő
 • A lehullott levelek összegereblyézése a rugalmasságot és az állóképességet fejleszti.
 • A komposzt, a trágya és a kiszedett gazok elhordása erősíti az izmokat.
 • A gyomlálás, gazolás remekül megnyújtja a sok üléstől elmerevedett izmokat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.