Egészségmegőrzés

Egy kis genetika – Vissza a múltba, egészen a gyökerekig!

Mindannyian egy nagyon sok betűből álló ábécét öröklünk szüléinktől.

Ez az ábécé hordozza az alapvető információkat a szerveink kialakulásához és optimális működéséhez, de meghatározza életkilátásainkat és hogy mennyire leszünk egészségesek.

A DNS , amely képes arra, hogy módosítsa a rendelkezésre álló betűk összeállítását.

Értsük meg a DNS lényegét!

A DNS azon része, amely nem vesz részt a fehérjék kódolásában, valószínűleg más fontos és kényes feladatokat lát el, mint például a sejtszerkezet kialakítása, anyagcseréje, a szervezetet alkotó sejtszám meghatározása.

Más szóval, a sejtmagjainkban található gének alkotják az életünk felépítéséhez szükséges tervrajzot. A legmeglepőbb az egészben az, hogy az emberi DNS alapvetően alig különbözik az összes élőlény DNS-étől. Génjeinknek megfelelő élelemre, testünknek pedig fizikai aktivitásra és kevés stresszre van szüksége.

Génállományunk és a megelőzés új hadszínterei

A DNS-elemzés célzott és maximálisan személyre szabott orvosi beavatkozásokat tesz lehetővé, így a betegségek kialakulásának kockázata minimálisra csökken.

Nézzünk egy példát!

Egy szív- és érrendszeri betegségekre hajlamosító polimorfizmussal született ember, ha korrekt módon táplálkozik, rendszeresen szedi a számára előírt, hiánypótlásra szolgáló étrend-kiegészítőket és jól meg tud küzdeni a stresszel, szinte nullára csökkentheti a megbetegedés kockázatát. sziv-genetika

DNS-ünk egész életünk során változatlan. A jelenlegi gyakorlatban a DNS-vizsgálat egyszerű nyálmintával elvégezhető.

Intelligens DNS

Ha például súlyzózni kezdünk, néhány percen belül egyfajta fehérjeszintézis megy végbe a csontjainkban.

Egyszerűbben szólva az történik, hogy a csontsejtek DNS-e érzékeli a szokásosnál nagyobb fizikai terhelést, ezért védekező mechanizmust indít el, és a strukturális és szabályozó fehérjék szintetizálása révén megerősíti a testszövetet.

Ha viszont ülő életmódot folytatunk, az történik, mint az űrhajósokkal az antigravitációs térben: az ingerek hiányára a test a fehérjeszintézis redukálásával válaszol.

Ássunk mélyebbre!

De melyek azok az ingerek, amelyek a DNS-ünket fehérje-szintézisre, avagy annak letiltására késztetik? Ennek megértéséhez 150 ezer évet vissza kell mennünk az időben. De az is lehet, hogy még ennél is régebbre kell visszamenni, egészen az emberszabásúakig, hiszen génkészletünk szinte teljesen megegyezik.

Leegyszerűsítve, válasszuk ki a szervezetük számára hasznos és szükséges ingereket annak érdekében, hogy legalább részben semlegesíteni tudják a civilizáció és a jómód káros hatásait:

  • megfelelő ételekkel,
  • estedzéssel,
  • étrend-kiegészítőkkel,
  • a stresszhelyzetek csökkentésével,
  • a hormonális egyensúly helyreállításával
egy-kis-genetika
Fontos a rendszeres edzés, mozgás és a helyes táplálkozás!

 

De önmagukban nem elegendőek az életminőség romlását előidéző mellékhatások kiküszöböléséhez.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.