Egészségmegőrzés

Egy megszívlelendő példa, hogy elkerülhessük az infarktust

Sikeres ember vagy és ez nem véletlen. Mindig keményen dolgoztál, tele voltál tervekkel és ambíciókkal. Mindent megtettél, hogy valóra váltsd az álmaidat, néha már a határaidat feszegetted, és olyan dolgokat is megtettél, amelyek mások számára elképzelhetetlenek lettek volna. Van pénzed, a neved ismerik a szakmában, és a lelkesedésed sem lankad, sőt. Nagy bulik, nagy vacsorák, diszkó, nyaralás, ezekből sosem elég.

ambiciozus-munkaHa tartani akarod a lépést az egód támasztotta követelésekkel, persze a testedet is állandóan edzeni kell, ezért minden reggel ötkor kelsz, és futás után még egy kicsit súlyzózol is. Soha nem aludtál sokat, napi négy óra neked bőven elég, így is jó az állóképességed. Egy ideje észrevetted, hogy a hasad körül felgyülemlett egy kis háj, ezért a kalória bevitelt a minimálisra csökkentetted. Ma nem érzed valami jól magad. Talán a tegnap esti vodka az oka vagy a fülsiketítő zene a diszkóban. De hát szólít a kötelesség, és még egy fél óra taposás is belefér. Kicsit erősebben pedálozol, és azt mormolod magadban, ettől majd felébredsz.

Aztán egyszer csak fájdalmat érzel a válladban, a karodban, de ilyen kicsiséggel nem foglalkozol, biztos csak rossz pózban aludtál az éjjel. De a fájdalom nemhogy múlna, egyre élesebb. Alig tudod kikapcsolni a taposógépet, és leszállni róla. Még mielőtt elveszted az eszméleted, sikerül felhívnod a mentőket. A kórházban térsz magadhoz. Fogalmad sincs, mennyi időt töltöttél öntudatlanul, és azt mondják, infarktusod volt. És azt is mondják, most megúsztad, de akár meg is halhattál volna. Vajon miért épp veled kellett mindennek megtörténnie, amikor mindig odafigyeltél arra, hogy jó kondiban tartsd a tested?

Azt kérdezed, mi okozhatta?

Ebben a történetben a stresszt a túlzott megterhelés váltja ki, amelyet a szervezet csak rövid ideig képes elviselni. A túl nagy adagban kapott fizikai és szociális stressz, a helytelen táplálkozás és az alkohol ideális társak a szívbetegségekhez vezető úton.

alkohol-stressz
Kerüljük a stresszt!

A példákból megérthetjük, hogy a stressz csak akkor hatékony válasz a szervezet aktuális kihívásaira, ha a rendszer a vészhelyzet elmúlásakor a lehető leghamarabb inaktiválódik. Márpedig ez a működési mód egy olyan világra lett kitalálva, amelyben a viszonylag hosszú, nyugodt időszakokat rövid, de intenzív fizikai megterhelések szabdalták. Abban a világban a túlélés játékszabályai uralkodtak. Bár ez a harccal, meneküléssel, nélkülözéssel jellemezhető időszak nagyon távolinak tűnik számunkra, evolúciós szempontból azonban nem számottevő. 5-10-100 ezer év nem elegendő ahhoz, hogy egy fajon belül stabil változásokat generáljon.

A modern ember környezete az elmúlt évszázadokban drámaian megváltozott, és most abban a paradox helyzetben van, hogy bár megszabadult a primitív világ számos kényelmetlenségétől, biológiai értelemben a saját teste foglya maradt.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.