Magasvérnyomás kezelése

Okoz-e hipertóniát a versenyszerű sport?

Maga a sport és a sportverseny nem, de a rosszul vezetett edzés, a rossz felkészítés és a nem megfelelő életmód okozhat magasvérnyomás­-betegséget.

A sport, mint az egyén maximális teljesítőképességének, egyéni csúcs­eredményének elérésére irányuló tevékenység, olyan kedvező testi és lelki vál­tozásokat okoz, amelyek nemcsak az egészség megőrzését szolgálják, hanem jelentősen formálják az egyén személyiségét is.

Amikor élettani, s általában orvosi szempontból egyértelműen javasoljuk a sportolást, akkor tisztában kell lennünk azzal is, hogy a rosszul vezetett edzésekkel, s a túlhajszolt ver­senysporttal ártani is lehet: akár maradandó egészségkárosodások és személyi­ség-torzulások alakulhatnak ki. Ezért az orvosnak is ismernie kell azokat az alapvető követelményeket, amelyekkel megelőzhetők a különböző sportártal­mak és sportsérülések.

A túlhajszolt versenysport káros következményei között nem a cardiovascularis változások állnak az első helyen, de az állandósuló stressz, a túledzettség, az egészségtelen életmód (pl. a megszokott ébrenléti-alvási ciklus felborulása miatt), s a manapság gyakori doppingolás károsít­hatja a vérkeringést is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.