Egészséges étrend

A vajsav -butirát- előnyös hatásai

A bél egy anaerob környezet, azaz nincs jelen benne oxigén. Ez megakadályozza, hogy a baktériumok a zsírokat alakítsák át, és arra kényszeríti őket, hogy a zsírok helyett a saját oxigénnel rendelkező szénhidrátokat használják. A szénhidrátok erjedésének melléktermékeként a baktériumok olyan rövid láncú zsírokat hoznak létre, mint a propionát, a vajsav (butirát) és az acetát.

Mivel a baktériumok maguk nem tudják felhasználni ezeket a zsírokat, ezért azok bekerülnek a testbe. A bélbaktériumoktól származó rövid láncú zsírok a belekben élő colonoeyták elsődleges energiaforrásai, és a test kalóriaigényének akár 7%-át is fedezik. Ezek közül a rövid láncú zsírok közül a legfontosabb a vajsav, amely egy 4 szénatomos, telített zsír.

Figyelemre méltó, hogy a butirát milyen sokféleképpen javítja az egészséget:

  • Megelőzi az elhízást. A butirát javította az inzulinérzékenységet a patkányoknál, és megelőzte az elhízást. Talán ez az, amire az elhízott embereknek a leginkább szükségük van: egy jó adag butiráttermelő bélbaktériumra.
  • Gyógyítja a beleket. Butirátpótlást vagy -beöntést már alkalmaztak Crohn-betegeknél és colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) betegségben szenvedőknél is.
  • Javítja a bélfal épségét. A vajsav csökkenti a bélfal áteresztőképességét, így megelőzi, hogy a toxinok és más kórokozók átszivárogjanak a testbe.
  • Enyhíti a székrekedést. A rozs rostja a búzakorpához képest 63%-kal növelte a vaj-savtermelést, 1,4%-kal növelte a heti székelések számát. Puhább lett tőle a széklet, illetőleg megkönnyítette a székelést.
  • Segít megelőzni a vastagbélrákot. A vajsav arra ösztönzi a rákos sejteket, hogy normál sejtekké alakuljanak, és megakadályozza a rákot okozó mutációk kialakulását. A vastagbélrák elleni védőhatását növeli a halolaj (DHA).
  • Késlelteti a neurodegencrációt. Rokonaihoz, a ketontestekhez hasonlóan a butirát is javította az idegi működést, és néhány neurológiai rendellenesség — például a Huntington-kór — túlélési esélyét az egereknél.
  • Javítja a szív- és érrendszeri mutatókat. A vajsavpótlás a patkányoknál csökkentette a vérben a koleszterin, a trigliceridek és az chomi inzulin mértékét.
  • Csökkenti a cukorbetegség hátrányos következményeit. A vajsav stabilizálta a cukorbeteg patkányok vércukorszintjét.
  • Gyulladáscsökkentő hatása. A vajsav csökkenti a gyulladáskeltő cítokinok receptorainak számát, és nyugtatja az immunrendszert.
  • Gyorsítja a szövetgyógyulást. Amikor a szívrohamot elszenvedett patkányok szívébe vajsavat fecskendeztek hialuronsavval és A-vitaminnal kombinálva, az „jelentős szív- és érrendszeri javulást és felépülést eredményezett”.

Látva a butirát előnyös hatásait, azon csodálkozunk, hogy miért nem árulják még étrend-kiegészítőként. Azt is el kell mondani, hogy a vaj 3-5%-ban tartalmaz butirátot: még több bizonyíték arra, hogy a természet a legtáplálóbb összetevőket tette az anyatejbe.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.