Wellness otthon

Légzés és energia – Lételemünk az oxigén

A légzés az életelixírünk: belégzéskor vesszük fel a létfontosságú oxigént, melyre szüksége van testünknek az anyagcseréhez, kilégzéskor pedig megszabadulunk a salakanyagoktól. Így a légzés az életenergia, az erő és a teljesítőképesség forrása, szellemileg is csak akkor maradhatunk frissek, ha elegendő oxigénhez jutunk. A feszülések és a görcsök akadályozzák a levegő szabad áramlását, és minél stresszesebbek vagyunk, annál felületesebb a légzés.

Ez oxigénhiányhoz, fáradtsághoz vezet, úgy érezzük, túl vagyunk terhelve. Aki ezzel szemben tudatosan és helyesen lélegzik, az le tudja vezetni a feszültséget és a stresszt, új energiákkal töltekezik fel, elégedettebbé és kiegyensúlyozottabbá válik. Légző gyakorlatok végzésekor koncentráljunk saját légzésünkre, irányítsuk tudatosan. Ezáltal olyan meditatív állapotba kerülünk, amely ellazít, elősegíti a belső béke megteremtését és fokozza az életerőt.

Teenage girl standing with mouth open
Nagyon fontos a légzés, figyeljünk rá!

 Légző gyakorlatok fontos szerepe

Ha légző gyakorlatokat végzünk, nagyon fontos, hogy elegendő friss levegőhöz jussunk. Mielőtt hozzákezd, szellőztessen ki alaposan. Ha elég meleg van kint, végezheti nyitott ablaknál is a gyakorlatokat. Nyugodt környezetben gyakoroljon, és viseljen olyan ruhát, melyben jól érzi magát, ami nem szorítja sem a hasát, sem a mellét.

Lélegzetszámlálás

Ez a gyakorlat nyugtató hatású, és a légzésre irányítja a koncentrációt. Kiválóan alkalmas a gyakorló program elején.

Üljön le egy székre kényelmesen, egyenes háttal, a kezeket tegye lazán a combokra. Csukja be a szemét. Lélegezzen könnyedén, az orron át be, enyhén nyitott szájon át ki. Közben figyeljen tudatosan a levegő be-és kiáramlására.

Kezdje el magában számolni lélegzeteit, minden légző mozdulatnál haladjon tovább: „egy” – belégzés, „kettő” – kilégzés, „három” – belégzés stb. A számolás igazodjon a légzéshez, és ne fordítva. Számoljon el így 10-ig, majd ismételje a gyakorlatot 3-5-ször, míg teste-lelke megnyugszik, és szépen ellazul.

Légzés fajták, alkalmazzuk őket bátran!

 • Mély légzés: Ez a gyakorlat mélyen ellazít. Lassítja a légzés ritmusát és növeli térfogatát. Tisztítja a szellemet, és lehetővé teszi azt, hogy tudatosan figyeljünk a hasi légzésre.
 • Feküdjön kényelmesen a hátára, a lábak enyhén szétnyílnak, a lábujjak kifelé néznek, karok lazán a test mellett vannak. Végezze ezt a gyakorlatot 5-10 percig. Ezután nyissa ki a szemét, lassan egyenesedjen fel, és nyújtózzon meg alaposan.
 • Ez a gyakorlat egész testünkben elősegíti az oxigén áramlását, és ellazítja a belső szerveket is. Új energiával tölt fel, elűzi a fáradtságot és a kedvetlenséget.
 • Tisztító légzés: Ez a gyakorlat tisztítja a tüdőt és a légutakat. Helyet csinál az oxigéndús levegőnek, tisztítja a fejet és aktivizálja az egész testet.
 • Üljön egyenesen egy széken, vagy törökülésben a földön. A gerinc legyen egyenes, hogy a levegő szabadon áramolhasson; az ülőpozíció legyen kényelmes.
 • Lélegezzen néhányat a megszokott módon. Utána röviden, de mélyen lélegezzen be az orron át úgy, hogy annyi levegőt szívjon be, amennyit csak bír, a hasat pedig tolja ki előre.
 • Ezután húzza vissza nagyon erősen a hasfalat, orrán és száján át pedig lélegezzen ki.
 • Ha kifújta az összes levegőt, folytassa a gyakorlatot belégzéssel a légzés természetes ritmusában, hasát ismét tolja ki. Ennek a gyakorlatnak a lényege a hasfal ritmikus összehúzódása, ezért „fújtató légzésnek” is nevezik.
 • Váltakozó légzés orron át: Ez a gyakorlat javítja az oxigénellátást, megnyugtatja az idegeket és a lelket. Lazító és frissítő’ hatással van a testre, és megteremti a belső harmóniát.
 • Üljön egyenesen egy széken, vagy törökülésben a földön. Háta legyen egyenes, üljön kényelmesen.
 • A jobb kéz hüvelykujjával nyomja meg a jobb orrcimpáját, így befogja a jobb orrlyukat. Lélegezzen ki 4 másodpercen keresztül a bal orrlyukon át, gondolatban számoljon el 4-ig.
 • Ezután lélegezzen be a bal orrlyukon, most is négy ütemig.
 • Gyűrűsujjával fogja be a bal orrlyukat is, tartsa benn a levegőt, és ismét számoljon el négyig. Engedje el hüvelykujjával az orrcimpát, így a jobb orrlyuk szabaddá válik, lélegezzen ki olyan hosszan, amennyire csak tud. Fújja ki a levegőt a tüdőből, amennyire csak tudja, eközben számoljon el legalább négyig.
 • Most lélegezzen be a jobb orrlyukon. A bal orrlyuk még mindig be van fogva. Tartsa benn a levegőt. Számoljon négyig, majd engedje el a bal orrcimpát, és lélegezzen ki teljesen. Kezdje újra a ciklust.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.