Egészségügyi kérdezz-felelek

Mostanában sokszor szédülök. Miért?

Amikor hirtelen felállók, mindig megszédülök. Lehet, hogy alacsony a vérnyomásom?

A felálláskor jelentkező szédülés gyakori jelenség, még nevet is kapott: posturalis hypotensio. Amikor felegyenesedünk, a gravitáció hatására a lábba zuhan a vér, a test többi részének pedig nincs elég ideje pótolni a hiányt, s a vér gyorsabb pumpálásával vagy a véredények összehúzódásával csak kis késéssel tud több vért juttatni az agyba. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy alacsony a vérnyomása. Valójában alacsony vérnyomásról nem is beszélhetünk mindaddig, amíg nem okoz panaszokat, ám ekkor legtöbbször segít, ha több vizet iszunk és sósabban étkezünk.

A posturalis hypotensio valószínűségét növeli a kiszáradás és bizonyos orvosságok, különösen a bétablokkoló szívgyógyszerek szedése, valamint a szívelégtelenség, cukorbetegség és egyéb, az idegműködést érintő állapotok kialakulása. Amennyiben aggasztja ez a probléma, említse meg orvosának.

Mostanában sokszor szédülök. Mi lehet az oka?

Ha új gyógyszert kezdett szedni, a szédülés lehet annak a mellékhatása. A tettes a vényköteles és a recept nélkül kapható orvosságok közül egyaránt kikerülhet: lehet antibiotikum és antivirális szer, nem szteroid gyulladáscsökkentő (még az aszpirin is), narkotikus fájdalomcsillapító, kemoterápia, vérnyomáscsökkentő (vízhajtó, bétablokkoló, ACE gátló, angiotenzin llreceptor antagonista), antidepreszszáns, szorongásoldó (például diazepam), izomlazító, kortikoszteroid, csontritkulás elleni készítmény (biszfoszfonát), valamint fekély kezelésére alkalmas hatóanyag (Cimetidin). Ilyen esetekben a szédülés pár napon belül, amint a szervezet hozzászokik a gyógyszerhez, elmúlik. Ha mégsem így történne, keresse fel orvosát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.