Szívbetegség és stroke elkerülése

Óvja szervezetét a káros hatásoktól – Az alkohol negatív hatásai

A helyes étkezés a megfelelő erőnlét fontos a végül akár szívinfarktushoz és stroke-hoz is vezető elhízás és az inaktivitás kivédésében, de számos egyéb tényező is fenyegeti a szív és a keringési rendszer egészségét.

Óvja szervezetét a káros hatásoktól!

Remek érzés elhagyni a várost, megszabadulni a zajtól,a közlekedési dugóktól, és belélegezni a kristálytiszta, friss levegőt. A kipufogógáz és a füst nem csupán kellemetlen, de a kutatások szerint komoly veszélyt is jelent a szíves érrendszeri betegségek szempontjából. Az állandó nagy forgalom okozta és egyéb zajok szintén fenyegetik a szív egészségét, akárcsak a hideg idő és a napfény hiánya.

A szervezetünk nap mint nap sokféle mérgező hatásnak van kitéve

Ezek közül egyeseket viszonylag könnyen elkerülhetünk, másokat nehezebben. Nyilván Ön is számos ilyen káros hatást ismer, például a dohányzást, ami különösképpen veszélyes a szívre és a keringési rendszerre, ráadásul megrövidíti az életet.

A legtöbben azonban jóval kevesebbet tudnak más, potenciálisan mérgező anyagokról, például az ételek és italok csomagolására széles körben használt műanyagokban lévő egyes vegyületekről.

Számos fertőzés is veszélyeztetheti az artériák egészségét, és hozzájárulhat az artériás plakkok kialakulásának hátterében álló, az egész szervezetre kiterjedő gyulladásos folyamatokhoz. A nátha és az influenza komolyabb következményekkel is járhat, mint hogy pár napig rosszul érezzük magunkat, és ágyban kell maradnunk. Míg a mérsékelt alkoholfogyasztás, főleg a vörösboré, véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, a túlzásba vitt ivászat nagyban megnöveli a kockázatot.

Jó tudni… Alkoholegységek

Az Egészségügyi Világszervezet a biztonságos mértékűnek tartott alkoholfogyasztást napi 1 egységben határozta meg a nők, és 2 egységben a férfiak esetében. Az alábbi lista segít meghatározni, mennyi alkoholt fogyaszthat. (Egy egység 10 ml/10 g tiszta szesznek felel meg.)

 • 1 korsó erős sör = 2,5 egység
 • 1 korsó átlagos erősségű sör vagy almabor = 2 egység
 • 1 nagy pohár (2 dl) bor, 11-12 százalék alkoholtartalommal = 2 egység
 • 1 kis pohár (1-1,5 dl) bor, 11-12 százalék alkoholtartalommal = 1,5 egység
 • 1 pohár üdítővel hígított alkoholos ital = 1,5 egység
 • 1 rövidital (3 cl 30 százalék vagy 2 cl 40 százalék alkoholtartalmú égetett szesz) = 1 egység

Túlzott alkoholfogyasztás

Tipp: ha néhány naponta megiszik egy-két pohár vörösbort, bizonyos fokú védettséget szerezhet a szív- és érrendszeri betegségek ellen, a túlzott alkoholfogyasztás azonban megnöveli a szívinfarktus és a stroke kockázatát.
Magyarországon sokan jóval többet isznak a kelleténél. Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján hazánk alkoholfogyasztás tekintetében 13,6 literrel harmadik a világranglistán, Luxemburg (15,6 liter) és Írország mögött. Németország a negyedik 12 literrel, őt Nagy-Britannia követi 11,8, majd Franciaország 11,4 literrel.

Az ebből a szempontból legelőkelőbbnek számító utolsó helyre 5,2 literrel Kína futott be. Hazánkban az utóbbi évek valamelyest javuló tendenciái ellenére is igen kedvezőtlen szerkezetű a fogyasztás: az égetett szeszek az összes alkoholfogyasztás kb. 30 százalékát teszik ki, ami a nagy alkoholfogyasztású országokhoz képest is kimagasló.

A tivornyázás veszélyei

Az, hogy hétköznap egy kortyot sem iszik, egyáltalán nem jelenti azt, hogy hétvégén vagy egy buli alkalmával büntetlenül bepótolhatja a kiesést. A tivornyázás – tehát amikor esetenként iszik valaki nagyon sokat – különösen veszélyes a szívre, és megnöveli a stroke kockázatát is. Az ivászat minden alkalommal erős vérnyomás-ingadozást okoz, rendszeressé válása esetén pedig magas vérnyomáshoz vezethet, amit nagy valószínűséggel érelmeszesedés fog követni, megkétszerezve a szívinfarktus veszélyét.

Figyelem! Ha valaki egy alkalommal – tehát legfeljebb hat óra alatt – elfogyaszt hat vagy több egység alkoholt, kétszer nagyobb valószínűséggel kap stroke-ot, mint egy absztinens (nem alkoholizáló) személy.

Férfiak esetében nyolc vagy több, nőknél hat vagy több egység alkohol egy nap alatti elfogyasztása esetén beszélünk mértéktelen ivászatról. Sokan sajnos még ennél is sokkal többet isznak egy-egy hétvégi buli során. Ha valaki rendszeresen fogyaszt annyi alkoholt, hogy berúg tőle, megnő a veszedelmes mértékű szívritmuszavar, a szívelégtelenség, a stroke és a hirtelen szívhalál kockázata még akkor is, ha az illetőnek korábban nem voltak szívpanaszai.

Ön és az alkohol

Ha úgy érzi, túl sokat iszik, olvassa el az alábbi állításokat.

Közülük hány jellemző Önre?

 • Gyakorta megiszik egyszerre hat vagy több egység alkoholt Nagyivó hírében áll.
 • Azért iszik, hogy meneküljön a problémák elő.
 • Nemigen jár olyan társasági eseményekre, ahol nem lehet inni.
 • A barátai és a rokonai úgy gondolják, hogy aggasztóan sokat iszik.
 • Előfordult már, hogy másnaposság miatt nem ment dolgozni vagy elkésett.
 • Reggel is szokott inni, vagy legalábbis szeretne.
 • Előfordul, hogy egyedül iszik. Azért iszik, hogy oldja a gátlásait.
 • Titkolja az ivást, vagy hazudik az elfogyasztott mennyiségekről.
 • Az ivás miatt már volt munkahelyi problémája.
 • Egy áttivornyázott éjszaka után nem emlékszik semmire.

Ha három vagy annál több megállapítás igaz Önre, már nem ura a helyzetnek az ivási szokásai tekintetében. Minél több állításban ismert magára, annál nagyobb a baj. A szokásokon nem könnyű változtatni, de a megfelelő csoportterápia eredményes lehet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.