Egészségmegőrzés

Hogyan együnk több sovány vörös húst?

Sovány részek előnyben

Előrecsomagolt marha- és sertéscomb esetén a fólián keresztül sokszor nem látható jól a hús minősége, s hogy eltávolították-e a látható zsírszöveteket. Egy 10 dkg-os szelet teljes zsírtartalma 2,5-8,1 g, a telített zsírsavak aránya körülbelül 2-4 g. Vásároljunk inkább a hentesnél, és kérjük a legsoványabb részeket: a hátszínt, a bélszínt, a szűzpecsenyét.

Szemléletváltás

A hús legyen alkotórész, ne maga a főfogás – tehát ne főszereplőnek, inkább hasznos mellékszereplőnek vagy kelléknek tekintsük az ételek készítésekor. Ez a legjobb módszer az egészséges húsadagok bevezetésére.

Íme, néhány megoldás:

  • Párolt vagy pirított zöldségekhez, wokban sült tésztához adjunk vékonyra szelt marhahúscsíkokat.
  • Ropogós, kiadós salátához használjuk ugyanezt.
  • Készítsünk saslikot kockákra vágott sovány sertés vagy marhahúsból és zöldségekből.
  • Főtt barna rizsre halmozzunk sült vagy főtt sertéshúst kis darabokban, és párolt zöldségeket.
  • A spagettiszószt dúsítsuk sovány darált marhahússal (bolognai mártás).
  • A zöldség- és babételeket (például babfőzeléket, bablevest, chilis babot, zöldségragut) csak dúsítsuk a hússal, ne az (például egy hatalmas csülök) domináljon. Egy egészséges tipp: a húst a megfőtt és lecsurgatott babhoz tegyük hozzá, különben a bab felszívja a zsírt.

Nagyobbnak tűnő porciók

Kevés olajon pirítsunk meg szeletelt hagymát, paprikát, paradicsomot és fokhagymát, majd egy-egy kanálnyit tegyünk a sült hússzeletekre a keverékből. A körettől az adag nagyobbnak tűnik, pedig csak zöldséggel gazdagítjuk, nem hússal.

Hús és zöldség külön sütve

A sülő húsból kiolvad a zsír – ami jó. Ám ha roston sütés, grillezés, tepsis vagy sütőzacskós sütés során a hús alatt vagy mellett zöldség is sül, az magába szívja a zsírt – ami rossz. Az ideális megoldás tehát az, ha előbb megsütjük a húst, kiontjuk a (rostély alatti) grilltepsiből a lecsepegett zsír zömét, majd a zöldségeket azon a kevésen sütjük meg, ami benne maradt (esetleg egy kis alaplével felöntve).

Szívet védő szem

A látható zsiradékot minden esetben távolítsuk el a húsról, illetve a hússal készült ételből.

Példák:

  • A húsból vágjuk ki a zsíros részeket.
  • A csirkét borozzuk le.
  • A leves, pörkölt, ragu stb. tetején összegyűlt zsírt kanállal szedjük le.
  • Ha a kisült hús alatt tócsában áll a zsír, öntsük le, vagy papírtörlővel töröljük ki.

Fogjunk ki rajta

A húslevest, ragut, pörköltet tegyük éjszakára a hűtőbe – másnap a tetejére kiült, rádermedt zsírt könnyen eltávolíthatjuk.

Szalonna csak ízesítéshez

Egy kis füstölt szalonna vagy rámorzsolt angolszalonna (bacon) remek ízzel gazdagítja az ételeket. Természetesen csak ritkán és keveset használjunk, hogy táplálkozásunk egészséges maradjon.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.