Egészségmegőrzés

Combfejelhalás, porckopás, O és az X lábak kialakulása

Felnőttkori ismeretlen eredetű combfejelhalás

Előfordulási gyakoriság: az utóbbi években a száma egyre növekszik. Leggyakrabban a 30-50 éves korosztálynál alakul ki, főleg férfiaknál. Lényege, hogy a combcsontfej elülső-felső oldalán vérellátási zavar alapján a csont elhal, végezetül a combcsontfej súlyos deformitása ala­kul ki. Hátterében túlzott alkoholfogyasztás, tartós szteroidkezelés, különféle belgyógyászati betegségek, zsíranyagcsere-betegség, kösz­vény stb. állhat.

Milyen tünetei vannak a combfejelhajlásnak?

Vezető tünet a fájdalom (éjszaka is). Ezt mozgáskorlátozottság, majd teljes moz­gásbeszűkülés követi sántítással, mely először kímélő, majd kontraktúrás jellegű. Radiológiai tünetek: a kezdeti szakban a csontvelő duzzadása (oedema) csak MR (mágneses rezonancia)-vizsgálattal mutatható ki. Ekkor van kórjelző értéke az úgy­nevezett 3 fázisú csont izotópos vizsgálatnak is (a csontvelő-oedema területén izotópfelvétel-kiesés van.

Későbbi stádiumban röntgenfelvételekkel kimutatható az elváltozás lokalizációja és mértéke. Ezek alapján a betegség lezajlása 4 stádiumra osztható.

Hogyan kezelhető a combfejelhajlás?

Kezelése: kezdeti szakban konzervatív, mely során fontos a csípőízület tehermentesítése, ez időszakosan gyógyszeres és fizioterápiás kezeléssel kiegészítve. Műtéti: kezdeti stádiumban (az ízületi felszín még ép) az el­halt terület felfúrásával a csonton belüli nyomásfokozódás csökkenthető, a folyamat lezajlása lassítható. Későbbi stádiumban a beroppant terület elforgatásával, a combcsont előzetes átvágásával érhető el (általában csak átmeneti) eredmény. A legsúlyosabb stádiumban csípőízületi TEP beülte­tése jön szóba.

Mik a térdízületi steril lokális porc-csont elhalás tünetei és mi a kezelés menete?

Kialakulása hátterében a gyakori mikrotraumát követő úgynevezett vég­artériák elzáródása állhat. Előfordulási gyakoriság: fiatal felnőttkorban, kö­rülbelül 50%-ban mindkét térdízületet érintheti.

Kezdetben terhelésre jelentkező fájdalom és ízületi duzzanat lép fel. Az elhalt rész leszakadása ízületi elakadást okozhat. Radiológiai tünetek: rutin és speciális felvéte­lekkel kimutatható, de kezdeti szakban az MR-vizsgálatnak lehet fontos szerepe.

Kezelés: Korai szakban: nyugalomba helyezés, például orthesis (térdrögzí­tő tok) felhelyezésével – későbbi stádiumban: műtéti megoldás: ha a levált rész életképes, szóba jön valamilyen visszarögzítési módszer alkalmazása (fibrin ragasztóval, felszívódó „tüskékkel”, csavarral stb.), ha nem életké­pes, akkor az úgynevezett mozaikplasztika elvégzése jön szóba. Ez utóbbi a térdízület nem terhelt felszínéről vett porcos-csontos hengereknek az elhalt területbe való beültetését jelenti.

Az O és az X lábak kialakulása

Lényege, hogy a comb és a lábszár tengelye a test középvonala felé nyitott (ún. O-láb), vagy tompaszöget zár be (ún. X-láb), melynek a hátterében ismeretlen, illetve ismert okok állnak. Előfordulási gyakoriság: Az úgyne­vezett „O-láb” deformitás sokkal gyakoribb, mint az úgynevezett „X-láb” deformitás. A nemek között gyakorisági különbség nincs.

Milyen tünetekkel jár a deformitás?

A tünetek a deformitás jellegétől függenek: a térdízület belső vagy a külső oldal­szalagjának a megnyúlásából, a túlterhelt oldal porckárosodásából erednek. Ez magyarázza a fájdalmat, mely kezdetben csak terhelésre jelentkezik, melyet visszatérő térdízületi duzzadás (synovitis) kísér. Radiológiai tünetek: rutin és speciális, úgynevezett terhelt felvételekkel a deformitás formája és súlyossága kimutatható.

Jegyezzük meg! Kezelés: konzervatív terápia eredménytelensége esetén úgynevezett ten­gelykorrekciós osteotomia jön szóba.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.