Fájdalom enyhítése

Porckopás hogyan előzhető meg, melyek a kezelési módok?

Tünetek

 • Szűnni nem akaró, egyre erősödő ízületi fájdalom, főként a térdben, az ujjakban, a csípőben, a deréktájon, a nyakban és a lábujjakban.
 • Az ízületek elmerevedése, különösen reggel, illetve hosszabb ideig tartó tétlenség után.
 • Kemény csomók megjelenése, az ízületek megvastagodása.

Veszélyeztetett csoportok

Az 50 évesnél idősebb emberek többségénél röntgenvizsgálatokkal már kimutatható valamilyen mértékű porckopás (arthrosis), bár ez korántsem jár mindenkinél fájdalommal vagy mozgáskorlátozottsággal. A kockázati tényezők közé tartozik a túlsúlyosság, az örökletes hajlam, valamint az érintett ízületet érő ismételt erős megterhelés (például a futók térdében vagy a zongoristák ujjaiban).

Kialakulása

Az egészséges ízületi felszíneket ellenálló porcréteg vonja be, kenésükről pedig az úgynevezett ízületi nedv gondoskodik.

Az arthrosis oka, hogy a porcállományt termelő sejtek rendellenesen kezdenek működni. A porc egy idő után elvékonyodik, vékony repedések képződnek benne, nem védi az alatta lévő csontot. A csont erre fokozott növekedéssel és csontkinövések képzésével reagál. Idővel a csontkinövések, illetve a porcpusztulás annyira előrehalad, hogy az már az ízület rendes mozgását is akadályozza. A porc és az ízületi hártya fokozatosan elkopik, fájdalmat, gyulladást és merevséget okoz az ízületben.

Mit tegyünk?

Az orvos általában azt javasolja, hogy a fájdalmat recept nélkül kapható gyógyszerrel — ha a gyulladás nem súlyos, paracetamollal, ha az ízületek vörösek és melegek, akkor aszpirinnel, ibuprofennel vagy más, nem szteroid gyulladáscsökkentő szerrel (NSAID) csillapítsuk. A reggeli fájdalom és merevség ellen az ébredés utáni meleg fürdő, majd nyújtó- és a mozgástartományt növelő gyakorlatok végzése javasolt. Egyeseknek sokat segít egy melegítőpárna vagy a meleg borogatás, másoknál jobb eredménnyel jár a jeges borogatás, illetve a hideg és a meleg borogatás váltott alkalmazása.

A sajgó ujjízületek fájdalmának enyhítésére különösen hatásos a forró paraffinfürdő. Melegítsük fel a paraffint 50°C-ra, és mártsuk bele a kezünket 20 percre. A meleg fokozza a kezelt terület vérkeringését, csökkenti az ízület gyulladását, duzzanatát és fájdalmát. A kihűlő paraffin megdermed, könnyen lefejthető a bőrről, és többször is felhasználható.

A rendszeres mozgatás kulcsfontosságú a fájdalom hosszú távú kordában tartásához. Keressünk olyan, mérsékelten megerőltető, fokozott oxigénfogyasztással járó (aerob) gyakorlatot -például gyaloglás, kerékpározás vagy úszás -, amelyet szívesen végzünk, és amely nem fokozza a fájdalmat. Egy mértékletes edzésprogram, amely hetente legalább háromszor vagy négyszer 20-30 perc aerob mozgásból áll, s ezt mindennapos nyújtó- és testtartásjavító gyakorlatokkal, valamint másnaponkénti súlyzós edzésekkel kombináljuk, segít az ízületet rögzítő és mozgató izmok erősítésében és az ízületi folyadék áramlásának a fokozásában.

Figyelem! Az orvosok nem javasolják a rögzítőkötés alkalmazását, mivel a mozdulatlanság csak fokozza a merevséget. A testmozgás során használt térdkötő, fásli vagy más rugalmas rögzítés viszont megóvhatja az érzékeny ízületeket. Az arthrosis súlyosbodásának lassításában, visszaszorításában fontos szerepe van az étrendnek is; az ideális testsúly elérésével és fenntartásával jelentősen csökkenthető a teherviselő ízületekre háruló terhelés.

Kezelés

 • Gyógyszerelés: Ha a recept nélkül kapható készítmények nem csillapítják eléggé a fájdalmat, kérjünk orvosunktól csak vényre kapható nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID). Ezeket étkezés előtt vagy közben kell bevenni, bár még így is előfordulhat, hogy émelygést vagy vérzési rendellenességeket okoznak. Ilyen mellékhatások jelentkezése esetén az orvos COX2-gátló készítményt írhat fel; ez egy új típusú gyulladáscsökkentő vegyületcsalád, amelynek tagjai kevesebb mellékhatást okoznak — csak sokkal drágábbak.
 • Krémek és balzsamok: A kapszaicint – az erős paprikából kivont vegyületet – tartalmazó krémek csökkenthetik az ízületek gyulladását és fájdalmát. A kapszaicin emellett gátolja a P-anyag termelését is, amely a fájdalomingereknek az agyba való továbbításáért felel. Egyeseknél az aszpirint vagy más NSAID-t tartalmazó krém is segít az ízületi fájdalom enyhítésében, másoknál pedig az olyan „melegítő” krémek jó hatásúak, amelyek jelentősen fokozzák a kezelt területen a vérkeringést.
 • Injekciók: A közvetlenül az ízületbe injekciózott kortikoszteroid-készítmények is jelentősen enyhítik a fájdalmat és a gyulladást. Az így beadott szereknek kevesebb mellékhatásuk van, mint a tablettában szedetteknek, viszont az injekciók alkalmazásakor fennáll az ízület elfertőződésének a lehetősége. A rendszeresen adott szteroidinjekciók esetleg maradandó károsodást okozhatnak.A térdarthrosis kezelésére nemrég kezdtek alkalmazni egy újfajta módszert: ennek során az ízületi folyadékhoz hasonló sűrű folyadékot fecskendeznek az ízületbe. Hetenkénti időközökben öt vagy hat ilyen injekciót adnak be; egyes vizsgálatok szerint ennek eredményeként a betegek több mint a felének a térdfájdalma 6-12 hónapon át jelentősen enyhült.

Műtét

A műtéti megoldáshoz általában csak végső esetben folyamodnak. A lehetséges beavatkozások a következők:

 • Ízületi tükrözés (artroszkópia): mikrosebészeti eljárás, amelynek során optikai csövet és operációs eszközöket juttatnak az ízületbe, ezek segítségével távolítják el a sérült porcot.
 • Ízületpótlás (artroplasztika): a beteg ízületet – többnyire a térd- vagy csípőízületet – mesterséges ízülettel helyettesítik.
 • Ízületi hártya kimetszése (synovectomia): a kóros ízületi hártyát eltávolítják, hogy a helyén egészséges szövet képződjön.
 • Csontkivésés (osteotomia): a csontos kinövéseket eltávolítják, hogy az ízület pontosabban illeszkedhessen.

Megelőzés

Az arthrosis megelőzésére nincs biztos módszer, az ízületek túlzott megerőltetésének kerülése, az ideális testsúly és a helyes testtartás azonban jelentősen lassíthatják súlyosbodását.

Alternatív terápiák

 • Akupunktúra: Ezt az ősi kínai gyógymódot ma már széles körben használják az ízületi gyulladás minden típusának a kezelésére.
 • Gyógynövénygyógyászat: Az orvosi borágófű és a ligetszépe olaja, amely sok GLA-t (gamma-linolénsavat) tartalmaz, csökkentheti a gyulladást. Olyan terméket keressünk, amellyel naponta legalább 240 mg GLA-t vihetünk be a szervezetbe.
 • Mágnesek: Ezeket a fájó ízületre kell helyezni. Hatásuk és hatásmechanizmusuk még nem ismert pontosan, de egyesek szerint fokozzák a véráramlást, és talán ezért segítenek az ízületi gyulladásban szenvedőkön.
 • Masszázs: A gyógymasszázs a feszült izmok ellazításával csökkentheti a fájdalmat és a merevséget. A gyulladt területeket azonban nem szabad közvetlen módon masszírozni!
 • Táplálékkiegészítők: A kutatások szerint napi 400-800 NE D-vitamin és maximum 1000 mg C-vitamin fogyasztása lassíthatja az arthrosis súlyosbodását. A fájdalom enyhítésére alkalmas lehet a napi 800 NE mennyiségben fogyasztott E-vitamin, illetve a vele együtt szedett glukózamin (naponta 500 mg) és chondroitin (naponta 200 mg). Ezek az anyagok a porc természetes összetevői, és segítenek annak helyreállításában és újjáépítésében.[brbr]Ígéretes új készítmény a SAM-e nevű táplálékkiegészítő. Ez a metionin nevű aminosav egyik származéka; ezt az anyagot a szervezet a porcok „karbantartására” és a hangulatot javító szerotonin és dopamin nevű vegyületek termelésére használja fel. A kutatások eredményei szerint a SAM-e fogyasztása enyhítheti az ízületi gyulladás tüneteit, s emellett az enyhe depresszió ellen is hatásos lehet.
 • Gyógytorna: A gyógytorna nélkülözhetetlen része az ízületi műtétek utáni rehabilitációnak; a szakemberek emellett azokra a gyakorlatokra is megtanítják a betegeket, amelyek jót tesznek a gyulladt ízületeknek.

Forradalmi újdonságok

Az új klónozási módszerek segítségével az orvosok kifejlesztettek egy eljárást a sérült porc pótlására. A beteg szervezetéből kivesznek néhány egészséges porcsejtet, s azokból laboratóriumi körülmények közt növesztenek új porcszövetet. Ezt az új porcot aztán beültetik az arthrosisos ízület(ek)be. A módszer főként a 40 év alatti betegeknél hatékony.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.