Egészségmegőrzés

Porckopások okai

Csípőízületi porckopás (coxarthrosis)

Két formája van: primer coxarthrosis: okát nem ismerjük. 50-60 éves életkorban jelentkezik, a nők 10-20%-át térinti. Szekunder coxarthrosis: gyermekkori vagy felnőttkori megelőző csípőízületi betegség (gyulladá­sok, steril csontelhalás, köszvény, trauma után stb.) talaján alakul ki.

Korai stádiumban az indítási, majd terhelési, végül nyugalmi (éjszakai) fájdalom lép fel. A mozgáskorlátozottság harisnya, cipő felhúzási képtelenséget eredményez. Végül súlyos, mozgásképességet negatívan befolyásoló mozgásbeszűkülés lép fel. Kezdetben kímélő, majd a mozgásbeszűkülés miatt úgynevezett kontrakturás és rövidüléses sántítás lép fel.

Hogyan kezelhető a porckopás?

A kezelés célja a szubjektív és az objektív tünetek csökkentése, illetve megszüntetése. Konzervatív kezelés: gyógyszeres (fájdalomcsillapítók, izomlazítók, gyulladáscsökkentők), extenziós (húzatásos) kezelés, járóbot használata. Műtéti kezelés: preventív (megelőző) műtétek: a combcsont felső végén végzett különféle átállításos osteotomia (csontátvágás), mellyel az ízület helyreállítása, javítása a cél. Adott esetben a medencecson­ton is végezhető hasonló elvű műtét.

Kuratív (gyógyító) műtét

Csípőízü­let arthroplastica (TEP), mely művi ízületképzést jelent, teljes protézissel. Ennek van cementezett (ragasztott), cementnélküli és úgynevezett hib­rid megoldása. Resectios arthroplastica: csípőízületi TEP-beültetés utáni szeptikus (gennyes) szövődmény megoldására alkalmazott eljárás.

Speci­ális távtartó behelyezésével a gyulladásos folyamat lezajlása után ismételt TEP-beültetés is elvégezhető.

Jegyezzük meg! Mint sok más betegségnél itt is fontos a megelőzés, mely a helyes életmódot (kor­szerű táplálkozás, rendszeres sportolás stb.), valamint a coxarthrosist megelőző be­tegségek lehetőség szerinti teljes gyógyítását jelenti.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.