Egészségmegőrzés

Daganatok korai felismerése

A szájüreg, garat, algarat és gége rosszindulatú daganatai

A szájüreg, garat, algarat és gége rosszindulatú daganatai a fül-orr-gégé­szeti terület leggyakoribb daganatos megbetegedései, melyekre jellemző, hogy képesek sokáig tünetmentesek maradni, és gyakran képeznek átté­tet a nyirokcsomókba.

Az esetek jelentős részében a megjelenő nyirokcso­mó-duzzanat hamarabb jelentkezik tünetként, mint az elsődleges daganat által okozott panaszok. Külön kiemeli ezeknek a daganatoknak a fontos­ságát, hogy a hazai statisztikák szerint számuk folyamatosan emelkedik, és a megbetegedésre jellemző átlagos életkor folyamatosan a fiatalabb korosztályok felé tolódik.

Daganatok korai felismerése

Ezen daganatok korai felismerése is ugyanolyan fontosságú, mint bármely más rosszindulatú daganat esetében, mivel a ko­rai felismerés lehetőséget ad a teljes gyógyulás elérésére. Diagnosztikai szem­pontból ezek a területek jól hozzáférhetők, egy átlagos fül-orr-gégészeti vizsgálat során elvégezhető a daganatszűrés, mely az úgynevezett rizikó­csoportba tartozó embereknél évenként ajánlott. A szájüreg, garat, algarat és gége rosszindulatú daganatainak kialakulásában – csakúgy, mint más rosszindulatú daganatok esetében – az egyéni hajlam komoly szerepet játszik.

Jegyezzük meg! Fokozott odafigyelés szükséges azoknál az embereknél, akiknek családjában halmozottan jelentkeztek daganatos megbetegedések.

Kinél jelentkezhet a betegség?

Ter­mészetesen a hajlam nem egyenlő a biztos daganatos megbetegedéssel. Ezen daganatok kialakulásában fontos tényezők a különböző, életmód­hoz kötődő rizikótényezők, mely közül a legfontosabb a dohányzás. A do­hányzás károsító hatása többrétű.

A dohányfüst rákkeltő anyagok százait, úgynevezett szabad gyököket, nyálkahártyát izgató anyagokat tartalmaz, mely egyrészt folyamatosan károsítja a vele érintkező nyálkahártya sejt­jeit, másrészt az irritáló hatás következtében krónikus gyulladásos fo­lyamatot tart fenn. A sejtkárosodás és gyulladás nyomán aktiválódnak a szervezet helyreállító folyamatai, melyek daganatos sejtek megjelenését eredményezhetik.

Védjük immunrendszerünket, hogy ellenállóbbak legyünk!

Egy átlagosan működő immunrendszer az így megjele­nő kóros sejtek jelentős részét képes elpusztítani, de a hosszú időn keresz­tül fennálló dohányzás illetve a természetes védekezőképesség életmód miatti meggyengülésének együttes volta daganat megjelenéséhez vezethet.

Ezért jelentkezik rizikótényezőként az alkoholfogyasztás (elsősorban égetett szeszek) és a rossz szociális körülmények. Ezek mellett további terhelésként éri a szervezetünket a levegőszennyezés, a táplálkozási szo­kások terhelő hatása, és ezek a károsító tényezők által okozott hatások össze is adódhatnak.

Milyen jelek utalhatnak daganatos megbetegedésekre?

Ezek a daganatok sokáig képesek úgy fejlődni, hogy nem, vagy csak eny­he tüneteket és panaszokat okoznak, emiatt a rizikócsoportba tartozók­nál fontos odafigyelni a tartósan fennálló, kezelésre nem reagáló (három hetet meghaladó) rekedtségre, a nyelési élmény megváltozására (nyelési diszkomfortérzés, nehezített, illetve fájdalmas nyelés, halmozottan je­lentkező félrenyelés), nem múló torokkaparásra, fájdalomra, a szájüreg­ben kialakuló nem gyógyuló „sebekre”, nyaki nyirokcsomók duzzanatá­ra.

Jegyezzük meg! Nagyon fontos a megelőzés és a korai felismerés, melyek érdekében – az ismeretterjesztés mellett – akár szervezett szűrésekre is szükség lenne.

Az idejében felismert daganatok jól kezelhetők, ezekben az esetekben gyakorlatilag teljes gyógyulás érhető el. A kis kiterjedésű daganatok úgy­nevezett funkció-megőrző műtétekkel gyógyíthatóak, de ezekben az ese­tekben a sugárkezelés is jó eredményeket ad. Előrehaladottabb esetekben nagyobb műtét elvégzése válik szükségessé, melyet gyakran sugár- vagy citosztatikus kezeléssel kell kombinálni. Ezekben az esetekben a teljes gyógyulás esélye jelentősen rosszabb.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.