Egészségmegőrzés

Menjünk vásárolni! Képesek vagyunk-e ellenállni a csábításoknak?

A szupermarketek olyanok, akár egy élelmiszerdzsungel. Minél szembeötlőbb és elérhetőbb egy árucikk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy levesszük a polcról.

Vajon ki és mi dönti el, hogy mit fogunk megvenni?

vasarlas (2)
Milyen élelmiszer kerüljön a kosarunkba?

Kevés ember mondhatja el magáról, hogy nincsenek rá hatással a kereskedők és gyártók ravasz trükkjei.
Mi, fogyasztók, szinte elveszünk a márkák erdejében, és lassan már azt sem tudjuk, kik vagyunk, és mit szeretünk. A márkák olyan imázst sugároznak, amelyek meggyőznek minket választásaink helyességéről, és arról, hogy igényeinkre a legtökéletesebb megoldást kínálják.

Fontos!

Az első tanács: legyünk tudatosabbak! Egy csapda azért a biotermékek közt is leselkedik ránk, lekvár formájában. Ne dőljünk be a cukor- és tartósítószer-mentes lekvárok vonzerejének, azok is csak tömény fruktózt tartalmaznak, de rostot egy szálat sem.

Néhány praktikus tanács

  • Válasszuk a lehető legkevésbé feldolgozott ételeket, amelyek a legközelebb állnak a természetbeni állapotukhoz!
  • Ne vegyünk meg olyan terméket, amelynek címkéjén olyan összetevővel találkozunk, amelyről még sosem hallottunk!
  • Zsírszegény ételek gyakran sok cukrot tartalmaznak, és abban a tévhitben tartanak minket, hogy bátran fogyaszthatunk belőlük. Pedig a light termékek legtöbbször tele vannak vegyszerrel és mesterséges ízesítőkkel.
  • Kerüljük az adalékanyagokat!
  • Ha egy ételben magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, teljes mértékben vagy részben hidrogénezett zsírok és édesítőszerek vannak, ne vegyük meg!

 

Csapdák, amelyekbe akarva-akaratlanul bele esünk!

Miközben a gyerekek az ellenállhatatlan reklámok hatása alá kerülnek, a szülők semmilyen érdemleges információt nem kapnak. Ha „adagokra” vonatkozó tápértékeket látunk egy csomagoláson, nyugodtan gyanakodjunk! Az áttekinthetőség és az egyértelmű üzenetek hiánya nemcsak a kalóriák tekintetében, de a potenciálisan káros összetevőkre is jellemző. De van ennél ravaszabb megoldás is: egyes chipseken a tápértékek fél zacskóra vonatkoznak! így a telített zsírsavak aránya a határértéken belül marad, csakhogy nem fedi a teljes valóságot.

Mindezek fényében hogyan boldogulhatunk el a címke-dzsungelben?

A legelső és legfontosabb, hogy megnézzük a szavatossági időt és az összetevők listáját. Az allergiásoknak még azt is meg kell nézniük, nincs-e benne akár csak nyomokban számukra allergén anyag.
Leginkább azokat a termékeket kerüljük, amelyekben magas a só, a cukor és a telített zsírsavak aránya!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.